Следва

Най-сетне! Ето ги щерките на Райън и Ева!

КАЧУЛКАТА – преди, сега и после

Нека всички си го признаем – качулките са най-удобната част, създадена някога, в едно облекло и, ако можехме да живеем в тях – със сигурност щяхме да го направим...

преди 6 години

Нека всички си го признаем – качулките са най-удобната част, създадена някога, в едно облекло и, ако можехме да живеем в тях – със сигурност щяхме да го направим! И, ако си мислете, че тази по принцип спортна нотка, не може да излезе от границите на фитнес салона или от този на познатия ни до болка мързелив уикенд, то тогава вие и вашата качулка сте в ОГРОМНА грешка! Както знаем, не съществуват правила в модата и, ако сте твърдо убедени в това, следва да я носите навсякъде и по всяко време.

От доста време насам, вече не само поклонниците на скейта и 12-годишните са способни да намерят мястото на качулката. Влиянието на връхлетялата мания към tomboy визията, както и на скейт момичетата, част от които са Натали Уестлинг и Бинкс Уолтън, бяха предупреждение, че именно към тази част от облеклото, ще ни сполети обсебване, достатъчно силно, че да го включваме ежедневно в daily аутфита си. Изведнъж смирените на пръв поглед качулки пробиха погледите на много от дизайнерите и намериха своето място на подиумите.



Не че се оплакваме – това е просто качулка, която дарява комфорт, лекота и липса на усилие, въпреки факта, че някои я съчетават с ботуши на висок ток а ла Киара Ферани. Въпреки факта, че тази скромна част от облеклото ни може и да не долети до най-консервативните офиси, то в тези, където дрескодът не е толкова стриктен, съвсем спокойно можем да съчетаем качулката с полирани детайли. Пристрастени се чувстваме към онези блейзъри, с многото пластове отдолу, в комбинация с мъжки дънки. Неслучайно към тази външност си представяме една подходяща качулка, довършваща напълно визията и придаваща по-изискан вайб.

Качулката успешно се установи в гардероба на много и от знаменитостите. Доста често напоследък, Даян Крюгер и Кендал Дженър непрекъснато се доверяват на тази удобна част, която като че ли перфектно им пасва на облеклото. Независимо дали ви допадат, дамските легинги вече се считат за панталони. А, звездите имат пръст в цялата тази история, тъй като постоянно ги наблюдаваме облечени по подобен начин, в моменти, когато отскачат до Старбъкс. Следва да благодарим от сърце и на Джиджи Хадид и Марго Роби за силното им убеждение, че еластичните дъна изглеждат доста добре със спортен сутиен и кожено яке.


Марго Роби

Именно на Vatements (да, отново те) следва да благодарим за завръщането на този тренд. Базираният в Париж колектив издигна този главен елемент от уличното облекло до must-have детайла на всички сезони! Chloe и Gucci са само две от големите имена, които включиха качулките в своите колекции миналата година. Когато говорим за този елемент от горнищата, следва да споменем и за най-отдадените му, като например Селена Гомез (aka най-известната личност в Instagram), която се поклони на Vetements и се облече изцяло в червен техен аутфит.
Категорично, качулката се е превърнала в опора на модата и полезност за повече от 80 години. От своето скромно начало, намерило място в работното облекло и в програмата на училищните атлети, до изникването му в стрий стайла, “the hoodie” се радва на засилено внимание и наложителна необходимост за гардеробите ни. „Огледайте се и ще видите артисти, атлети, иноватори и предприемачи, всички носещи нашите качулки,” казва дизайнерът и творчески директор Орондава Мумфорд. „Гуглите и обикновените тениски, както и всички анцузи са постигнали един невиждан статус в униформата ни. Качулките дори носят революционен дух и сигма, които са постоянно обсег за коментар от страна на политици и самата култура. Това е опора, с която ние сме удостоени да продължим включването й в бъдещето.”



Като отдаденост към този универсален войник от гардероба ни, ще споделим някои ключови моменти от цялостната история на…нея – Качулката.

1920 – 1930: Откриване
Първото десетилетие на 20-ти век, американски производител на облекло започва да експериментира с различни материи, ползвани за бельо, за да създаде това, което сега ни е известно като качулка. Russell Athletic излага твърдение, че първият суитчът, направен от памучна фланелка през 1920г., бил с цел да предотврати неудобството на футболните играчи от потенето с вълнените потници. Champion Products, познати тогава като Knickerbocker Knitting Company, е широко приемана като създател на първия суитчър с качулка, който от своя страна, е бил изграден, за да предоставя допълнителна защита и топлина за атлети и работници.



1970г.: Хип-хоп и усърдна работа
70-те видяха трансформацията на качулката от една безвредна част на облеклото до възвисяването й в завършен културен символ. По това време, Ню Йорк е бил хвърчилото на възникващите стрийт култури, включвайки тук хип-хопа. Художниците на графити, един основен елемент от тази цивилизация, намерили качулката за полезна за прикриването на техните идентичности, докато бомбардират стени и сгради, свързващи дрехите към незаконна дейност и това, което тогава се възприемало като предизвикателната субкултура.
През 1976г., излизането на сегашната класика – филмът „Роки”, добавя още един пласт към символизма на качулката. Тук тя се превръща в емблема за неговите тежки удари, упорита работа, възстановявайки връзката му с корените на работническата класа и циментирайки изпъкналостта си в традиционната култура.



1980г.: Модата започва да забелязва
Качулките започнали да изразяват мнение и на модния подиум: есенно-зимната колекция на Вивиян Уестууд през 1982г. била изцяло вдъхновена от едно пътешествие до Ню Йорк, където се срещната с Кейт Харинг. През 1980г., модният дизайнер Норма Камали създава своята знаменита Sweatshirt Collection, революционализирайки трендовете и възприятието на модната индустрия, както и употребата на ежедневните материали.


1990г.: Стабилен статут
До 90-те, се наблюдавала двойственост на качулката, като и двете тенденции са били добре установени. По време на тази ера, когато терминът станал част от американския диалект, била стимулирана през по-голямата част, както от възхода на хип-хопа, така и от популярността на градските модни тенденции.



2012: Тех-триумфът и тийн-трагедията
2012-та бе едно напомняне за това, че „the hoodie” все още й пука за багажа, който носи. Марк Зукърбърг създаде раздвижване из обществото и медиите, когато реши да се срещне с инвеститорите на Уол Стрийт, облечен с качулка. Дали това се е разчело като някакъв вид мнение или ход, контролът на тази част от облеклото и това, което символизирала бил предмет на дебати.



От кулоарите на спортното игрище, до модните подиуми в Париж, суитчърът с качулка е един от нашите многобройни икони на гардероба ни. Неговият дизайн се е променил за почти един век, въпреки че се е приел от всяко поколение като емблема за техните външни и субкултурни връзки. Качулката е била едно празно платно за пънка, хип-хопа и скейт културата, където те да се подпишат. Изградила се в ярък символ за музика, изкуство и бунт. Разпалвала е политически дебати, стенограма за градско разпадане, а също така е била забранена за носене на някои публични места.

Както знаем, модната индустрия винаги е държала едното си око прикрепено към креативните и оживени тенденции, връхлитащи от подкултурните сцени. Влиянието на уличната мода може да бъде проследена от колекциите на Yves Saint Laurent, където сме дарени с възможността да наблюдаваме едно изрисувано вдъхновение от улиците в Париж. Или, от друга страна, от Раф Симонс, който навлезе в тролостта на външните лица, живеещи на ръба на традиционната култура, само и само, за да изгради нов начин при мъжката мода.



Влиянието на Раф може да бъде почувствано в последната вълна от застъпници на качулката като Гоша Рубчински и Vatements, брандове, които са постигнали невероятен успех с прихващането на духа на младежкия порив – този, който дари на качулката нейната иконография. Рубчински изследва юношенския живот в Русия през обектива на скейт сцените в Москва, достигайки връхната точка в спорното мъжко облекло, което се изпродаде почти веднага. В едно скорошно интервю с New York Times, Демна Гвасалия (Vatements) обяснява появата на качулката: „Когато я сложите (качулката) ... всичко се издига. Дава ти именно това усещане.” Гуглата, казва той, „е много сложна дреха.”



Всъщност, какво от цялата тази история? Категоричен е фактът, че налагането й в модата е толкова широко, колкото и самата дума – „мода”. Наред с маратонките и панталоните, качулките са една ключова част, която спомага за изграждането на външния вид. Не казваме, че носенето им следва да се наблюдава само, когато говорим за улична естетика. Стилните жени са станали изключително креативни що се отнася до качулката. Откакто комфорта и умението да изглеждаме готино са станали основна цел за всички ни, самите ние се заобиколихме от най-добрите визии, за да изрисуваме многото възможности на гуглата.

More from View Sofia

More