Театър - Любов моя!

Театър - Любов моя!

"Защото животът е сцена и всички сме актьори..."

Според Гогол театърът е трибуна на доброто; трибуна, обединяваща цяла зала от различни хора, караща ги да се смеят със същия смях, да се разтърсят от същия потрес, да плачат със същите горчиви сълзи. Всеки прекрачил прага на театралната зала вече е част от нещо много по-голямо от просто културно преживяване.

Нощта на театрите е живият образ на това изказване - най-различни хора цяла вечер се скитат от театрален салон в театрален салон, опиянени от магията на театъра, изпълнени със странни емоции, от силни чувства, току-що появили се спомени и желание за още от вълшебството на театъра.

Емоцията е трудна за възпроизвеждане, откриваме части от почувстваното в думите на някои от най-великите имена в театралното изкуство и ги събираме в тези 24 цитата. Кръщаваме ги мисли за театъра - с обич, ирония, разбиране, горчивина и възторг.

"И често шутовското слово от мъдра реч по-ценно е."
Никола Боало "Станси към Молиер"

"Театърът е най-достойният способ, чрез който може да се възпроизвежда, изтълкува и проведе в народната сфера една патриотична мисъл и да се събуди въодушевлението и пламенът на решителността и самопожертването."
Иван Вазов

"Дълга връзка с жена е възможна, само ако с нея можете заедно да се смеете в театъра. Ако можете заедно да мълчите. Ако можете заедно да тъгувате. Иначе всичко отива по дяволите."
Курт Тухолски

"Целта на театъра не е забавлението. Забавата не е култура. Най-често театърът действа не хигиенически, като разваля спокойните нрави и добрия сън на хората - разваля ги в отколешна Елада, в недавнашна Франция, в сегашно Немско и в Русия. Театърът е висш културен институт, най-висшият за живота на художественото слово на един народ. Държави, които знаят какво правят, знаят и защо поддържат театъра."

Коментари: 0

За да коментираш, е необходимо да влезеш в профила си. Ако все още нямаш такъв, използвай линка "Регистрация" по-долу.