Следва

След Андрей и Иван ще се жени

Как се правят хубавите партита, с Любо Урсини и Васил Иванов

Във View Sofia много обичаме да се забавляваме. Още повече обичаме когато това забавление е породено от...

Лица преди 14 години

Във View Sofia много обичаме да се забавляваме. Още повече обичаме когато това забавление е породено от български продукт. Elevate и Blame са тези имена, които трябва да запомниш ако претендираш, че си част от столичния нощен живот.

И за да ги запомниш по-добре, ще те срещнем с двама от главните отговорници за всичко - Любо Урсини и Васил Иванов и ще ги попитаме какво правят по 8 часа всеки месец и защо под тези два лейбъла Blame и Elevate, партитата винаги се получава толкова добре...

ВС: Mного тривиален въпрос, но кажете ни как започна всичко? Любо, винаги ли искал да се занимаваш с музика?
ЛУ:
Желанието ми се роди когато започнах да ходя по първите си партита. По това време те бяха веднъж на 5-6 месеца и дори не бяха с електрона музика – тогава слушах предимно хип-хоп. Случваха се в старата Ялта и бяха детски партита – отивахме веднага след училище. Тогава видях светлини, пултове, музика и просто пожелах и аз да се занимавам с това.

ВС: А как се роди идеята за Elevate?
ВИ:
Тримата с Любо и Жоро (Георги Христов – съосновател, бел.ред.) сме близки вече 5 години и това, което реално ни обединява, е любовта към музиката. Видели сме много – Любо като диджей, Жоро като човек с опит в тези неща, аз като част от различни медии преди това и искахме да използваме тези си качества и знания в създаването на нещо ново.

ВС: Какво е нужно на един такъв проект да оцелее в България? Идея не винаги е достатъчна.
ВИ:
Сложно е. Непрекъснато се раждат нови и нови подобни проекти и понеже пазара в България е странен, трябва да си достатъчно гъвкав, за да оцелееш. Не може да си само mainstream или само underground, трябва да успяваш да се движиш между двете.

ВС: Имало ли е моменти, в които сте си казвали ‘Край, всичко свърши’?
ЛУ:
О, да, много пъти!
ВИ: Абсолютно, но сме го преодолявали. Не съм съгласен с твърденията, че не трябва да се работи с приятели, напротив, това е основното, което ни крепи и няма по-добър вариант. Именно това помага в трудните моменти, а и прави хубавите – по-сладки.

ВС: А кога усетихте, че нещата наистина ви се получават?
ВИ:
Още в началото! (смее се).

ВС: Лесно станахте известни?
ВИ:
Не, аз и сега не мисля, че сме известни. По-скоро си имаме своя публика, което напълно ни удоволетворява. Хубаво е да си масов, но до един определен момент. Оттам нататък, следвайки точно определена концепция започваш да привличаш определен тип хора т.е. няма как да си познат навсякъде. Но смея да кажа, че за това време сме се утвърдили в някакъв кръг хора, които ни познават и разчитат на нас.


Васил Иванов, Любо Урсини

ВС: Има ли бъдеще клубната култура в България?
ВИ:
Има, и то много по-добро бъдеще отколкото минало. Мина времето, в което се опитваш да правиш нещо ново и идва някой DJ за 30-ти път и отнема вниманието от теб. Това е голям проблем в България, защото за последните години за всеки, който идваше у нас беше най-известният, най-добрият, най-великия..
ЛУ: .. а всъщност дори в страната му не са го чували.
ВИ: Именно! И се случиха събития като Dubfire, Tenaglia, Howells, които наистина са част от най-добрите, но останаха недооценени.
ЛУ: Все пак, тази година всичките такива проекти вдигнаха нивото си. В частност Blame e на много по-добро равнище сравнено с миналия сезон, а и с някои участия на чужди dj-и. Вече изпъкваме на фона на някои звезди, които идват и хората ни харесват, а това може само да ни радва! Случва се и хората да се изкефят повече на нас, отколкото на големите имена преди нас.
ВИ: Абсолютно! Колкото повече чужди участия разочароват българската публика, толкова по-добре! (смее се)

ВС: А какво пречи на развитието на клубовете у нас? Чалгата ли е виновна за всичко?
ЛУ:
ДА! (смее се) Ако тя не съществуваше, а електронната музика беше развита колкото нея, тук щяхме да имаме продуценти със световна слава.
ВИ: Не съм съгласен. Харесва ми, че сцената ни е малка. Нямаме нужда от хората от фолк заведенията на нашите събития.

ВС: Кажете ни как се ражда идеята за Blame, какво е Blame и кой е човекът който ходи на Blame?
ВИ:
В началото беше идеята само за музика – 8 часа само музика. И като видиш, че не се получава мислиш още. Имаше много слаба посещаемост в началото, но постепено започнахме да излизаме от рамките на обикновено парти, за да стигнем до този сезон, през който нещата вървят наистина добре. Сега имаме нови и нови идеи всеки месец, екипът ни се разширява и подобрява, концепцията се утвъждава. Хората, които идват на нашите партита са много готини. Няма граници в годините, нито във външния вид, нужно е само да са пълнолетни и да обичат да танцуват.

ВС: Различава ли се публиката в българските градове? Кой ви е любимият клуб в България, освен Ялта, разбира се?
ЛУ:
Различава се по танците (смее се). Стилово също има разлики, странно е – Пловдив, София и Варна понякога са ми като различни държави. Иначе на мен ми е любима Plazma в Пловдив, там винаги ходя с нетърпение! Сега на 31-ви октомври ще празнуваме рожден ден на Еlevate и там и сме много ентусиазирани!
ВИ: За мен – Comics във Варна. Клубът носи дух, какъвто има на много малко места, дори по света.

ВС: Докъде искате да стигнете, поставили ли сте си крайна цел?
ЛУ:
Не сме, колкото повече, толкова повече! (смее се)
ВИ: Да, не сме. Ако обаче ни бяхте задали този въпрос преди 3 години, отговорът със сигурност щеше да се доближава до това, което ни се случва сега, а именно да сме щастливи в това, което правим, да сме различни, да имаме публика и екип, който работи с желание и отдаденост. Така че - оттук нататък искаме само напред и нагоре, защото винаги има накъде!

Виж какво могат Blame на рожденият им ден на 24-ти октомври в клуб Ялта!

More Лица