Следва

Истории от живота: Първата дама на Катар - Шейха Моза бин Насер ал Миснед

Аз съм само цвят лилав: Коя е първата жена президент на Словакия?

люляк съм, люляк съм

Celebrities преди 5 години

След като президентските избори в Словакия бяха предшествани от грандиозни скандал и трагедия, иде реч за миналогодишното убийство на разследващия журналист Ян Куцияк и неговата годеница, жителите на държавата бяха шокирани и категорично спряха да вярват на управляващата партия, настоявайки за безпристрастно разследване. Точно тогава Чапутова взе най-правилното решение и въпреки малкия си опит в политиката реши да се кандидатира за президент.


Така русокосата юристка спечели във втория кръг, взимайки 58,4% от гласовете и оставяйки Марош Шефчович, съперникът й и вицепрезидент на Европейската комисия, с 41.59%.По този начин 45-годишната Зузана отвори нова страница в историята на държава си и доказа за пореден път, че политическият свят не трябва да бъде оставян само в ръцете на мъжете. Но следва по-важният въпрос - Кой е новият президент на Словакия, Зузана Чапутова?

Както вече споменахме, Зузана Чапутова е адвокат. Специализира по въпроси, свързани с опазването на околната среда и е заместник-председател на либералната партия "Прогресивска Словакия", основан е в края на 2017 година. Блондинката, родена на 21-ия ден от месец юни на 1973-та, няма много опит в политиката, което пък се оказа е неин сериозен актив.

Чапутова е израснала в работническо семейство в град Пезинок в тогавашната западна Чехословакия. Разведената майка на две дъщери стана известна с прякора "Ерин Брокович" от Словакия, след като заведе успешно дело срещу токсично депо, планирано в родния й град през 2016 година. Организирайки на протести, подавайки на съдебни дела и пишейки на петиции до Европейския съюз, кампанията й й спечели престижната награда Goldman Environmental за същата година, носейки огромен професионален успех на Зузана.

От няколко дни Чапутова е първата жена президент на Словакия, а поемайки поста от Андрей Киска на 15 юни ще се превърне и в най-младия държавен глава в историята на страната. Блондинката с инатливия, а и много харизматичен, характер на зодия Рак, изгради кампанията си върху обет за борба с корупцията, обещавайки да лиши полицията и прокурорите от политическите им сили, и призовавайки по-младите избиратели в страната да подкрепят либералните й ценности.

Изборът на Капутова е рядка прогресивна победа в Централна Европа, където националистическата реторика е нараснала през последните няколко години. В съседни Унгария, Полша и Австрия правителствата са доминирани от десни националистически партии.

"Щастлива съм не само заради резултата, а най-вече защото е възможно да се противопоставим на популизма. Да казваме истината и да защитаваме интересите без агресивен речник. Това се видя на местните и президентските избори и се надявам, че ще го видим и на европейските парламентарни избори", каза 45-годишната Зузана, облечена в сатенена лилава рокля, малко след като спечели изборите.

More Celebrities