Истории от живота: Гала Дяконова, митичната жена на Дали

Истории от живота: Гала Дяконова, митичната жена на Дали

"Нима е толкова трудно да се разбере, че исках да живея живота си по свой начин? Че исках да си почивам, да се откъсна от другите и да постигна мечтите си? Ако нещо разбрах с годините, то бе, че не ми трябваше компанията на рухнал старец, който не притежава смелост даже да излезе от къщи без мое разрешение. Интимността и на първо място познатото охлаждат страстите. А пламъкът на любовта трябва да се поддържа с нови неподозирани, изненадващи, непредвидими неща и аз исках да продължавам да живея по същия начин..."


Още с десетата сричка на петата дума става ясно, че Елена Дмитриевна Дяконова е от онези жени, с които искаш да си сипеш последната водка, от тези, които минават през съня ти боси.

Зодия Дева. Притежаваща неоспоримата дарба да открива таланти и да ги подтиква да разцъфнат в пълния си блясък, тя остава в аналите на сюреализма като муза на едни от най-големите творци.

Разточителна, свободолюбива, инатлива и красива до доказване на противното, родената в руския Казан Елена съзнава прекрасно колко е силно влиянието й върху мъжете, използвайки го, за да се отдаде на плътските удоволствия, езотериката и парите. Обичана до полуда от партньорите си и адски недолюбвана от висшия каймак, Дяконова е девойката, която цял живот живее с предсказанието на московска циганка: "Няма да си ти, ще бъде винаги другият. Мъжете са лоши спътници за жените победителки... помни, единствено ти би могла да помогнеш на себе си, като направиш така, че те да побеждават чрез теб"


И така и става, силната й женственост не й позволява и до края на дните си да се облегне на мъжка ръка.

Елена израства в провинциалното университетско градче, където редовно се събира с по-големи на години от нея интелектуалци, (най-близката й приятелка е голямата руска поетеса Марина Цветаева) които подтикват жаждата й към изкуство и литература. Още от ранни години Дяконова е загадъчна и силно интуативна жена, която разпознава артистичния и творчески гений в момента, в който го види.

Коментари: 0

За да коментираш, е необходимо да влезеш в профила си. Ако все още нямаш такъв, използвай линка "Регистрация" по-долу.