Следва

Милена Славова посвещава песен на Златка

I just called to say I love you

Ние хората много често казваме думи, без да вникваме в техния истински смисъл. Някои казват мили думи просто...

Лица преди 14 години

Ние хората много често казваме думи, без да вникваме в техния истински смисъл. Някои казват мили думи просто, за да направят нещо приятно, а други обратно – тежки думи, за да обидят човека. Едни използват някакви думи по навик, това е техния маниер на общуване. Други казват някакви думи лекомислено, но осъзнавайки значението им, се отнасят небрежно към последствията от казаното.

Хората се обръщат често един към друг с думи като „миличко”,”скъпа”, т.н. без да разбират смисъла на тези думи. Може ли някой да бъде за теб мил човек ако не го познаваш?

Такива думи се казват от сърце на човек, който ти е много, много близък. Нужно е да се вложи смисъл във всяка дума, за това какво искаш да съобщиш на събеседника си, за да разбере и почувства своята значимост за теб. Струва си да се замислим как човек ще изрази специалните си чувства, специалната си симпатия към специален за него човек, ако на всяка крачка и на всеки срещнат казва същите думи. Тогава те няма да имат този ефект и смисъл, който носят в себе си.

Така че, казвайки ”обичам те” – обичай! Говорейки ”мили” – почувствай го, „скъпи” – дай оценка на човека, разбери с какво ти е скъп.

Колко често е нужно да произнасяме ”Обичам те", ако наистина обичаме и често ли влагаме истински смисъл в тези думи? В действителност, защо да не казваме всеки ден колко силно се обичаме, нали от това светът ще стане по-щастлив.

Но понякога разбираш, че някои експлоатират тази тема до такава степен, че им е все едно какво на кого казват, а произнесеното на сбогуване ”Обичам те" съвсем нищо не означава. Нали това са сакрални думи, които не е нужно да се раздават наляво и надясно.

Струва си да обърнем внимание не само на признанието в любов, но и на това какво говорим в ежедневието си. От това, доколко сериозно се отнасяме към думите, зависи психологическото ни състояние. Отдавна е установено, че негативно украсената лексика може да нанесе сериозни вреди.

Така че сто пъти помисли преди да обидиш човек дори с думи, които заслужава. Всичко, което чуваме и произнасяме се запечатва в подсъзнанието ни и в зависимост от това какъв смисъл носи в себе си, то работи за нас или против самите нас, при това без нашето съгласие.

Но що се касае за любовните думи, тук се крие уловка – колкото по-често ги чуваме, толкова по-малко сме готови да ги възприемем. Ако ние често повтаряме ”обичам те” и чуваме това от другите, то бързо губим интерес към тези думи и преставаме да разбираме смисъла им. Обаче това е толкова важно за нас, че ние всички мечтаем да го преживеем и чуем от най-скъпия човек на света, както и да отвърнем на такова признание?

Може би изобщо не трябва да произнасяш такива думи в отговор, ако не си уверен в чувствата си. Ако трябва да избираш между това да ги говориш или не, по-добре докажи на дела, а не с празни приказки. Има мъже, които не смятат за нужно да демонстрират любовта си, те смятат, че жената трябва да бъде щастлива само защото той е с нея.

Но понякога жените имат нужда от някакво потвърждение, дума, дори във вид на грижа. Нали не е толкова сложно да позвъниш на любимата жена в средата на деня и да я попиташ какво и` е днес настроението или да я посрещнеш след работа и да я заведеш някъде. Всяка жена мечтае да получи от мъжа потвърждение за любов и нека това да не са „най-добрите приятели ”- диамантите.

Понякога, произнасяйки такива думи като ”обичам те”, човек като че ли се опитва да убеди себе си, принуждавайки по такъв начин и другия към такъв отговор. Това прилича на безпокойството, което изпитва човек, който вечно се опасява да не е оставил вкъщи включена ютията.

Трудно е да повярваш, но психолозите твърдят, че понякога съкровените думи ”обичам те” се явяват начин за манипулиране на човека към когото са отправени. Този, който ги произнася твърде често, просто оказва кредит на доверие към другия човек и започва да се усеща господар на ситуацията, защото ”адресантът” се чувства задължен към него.

А думата ”обичам” трябва да се казва със смисъл и само тогава, когато си уверен в това и не си струва да мамиш някой само, защото го съжаляваш. Преди всичко такива думи е нужно да се оставят ”за десерт”, а не да се използват постоянно...
 

More Лица