Следва

Въпросникът на Пруст: отговаря Цветелина Лазова (Leena)

"Нашите недоносени деца": интервю с Маргарита Габровска

По повод Световния ден на недоносените деца, 17 ноември, ви припомняме за фондация "Нашите недоносени деца" и идеята, която стои зад създаването й.

Interviews преди 4 години

Фондацията се ражда през лятото на 2012г. от Нина, Надя и Вили - три майки на цели пет недоносени деца. Въпреки необикновената съдба, сполетяла новородените им, те се борят рамо до рамо за сигурното им бъдеще, в което малките герои растат щастливо. Борбата за оцеляване насочва основателките на фондацията към мисълта, че не са единствените, преминали през подобна ситуация в България. Но най-важният урок, който са научили е, че невъзможни неща няма.



Основата кауза, зад която се обединяват, е осигуряването на качествена грижа за недоносените деца и техните семейства, в съответствие с всички световни стандарти и добри практики. С годините кампаниите, които организират, стават широкообхватни и добре познати. Благодарение на желанието, опита и знанието, с които Нина, Надя и Вили започват своята благотворителна и социално отговорна фондация, обществото се информира както никога преди за проблема, а резултатите от събраните финансови средства се материализират под формата на медицинска апаратура, семейни стаи за недоносените бебета и подпомагане на работата на семеен център за недоносени деца "Малки чудеса".


Дейността на организацията за миналата година е успяла да подкрепи 17 семейства, а към юни 2019 те са 39. 


Чрез получените дарения са подпомогнати с апаратура и консумативи неонатологични отделения в повече от 10 български града; изпратени са коледни подаръци до 19 неонатологични отделения в 14 града от страната; открита е нова семейна стая в неонатологичното отделение на МБАЛ "Д-р Иван Селимински", гр. Сливен и са започнати няколко проекта, които могат да се видят ТУК. От 2012г. досега фондацията е дарила животоспасяваща апаратура в над 30 болници, безплатен наръчник "Всичко за недоносените бебета" в над 40 болници, а в семеен център "Малки чудеса" са подпомогнати над 100 семейства.


вдясно Маргарита Габровска, вляво Моника Златанова от ФННД

В редовете по-долу следва интервю с Маргарита Габровска - логопед и специалист по ранна интервенция от фондация "Нашите недоносени деца", която ни споделя повече за емоционалния път и дейностите на фондацията.

Каква е тенденцията през последните години - намалява ли броят на родените преждевременно деца или напротив, нараства и каква е причината, според вас?
Маргарита Габровска: Статистиките по отношение на преждевременно родените деца в световен мащаб са устойчиви - около 10% от всички деца в света се раждат преждевременно. България също се придържа към тази тенденция.

Кога може да се разбере дали плодът ще се роди по-рано и раждането му в кой месец е най-критично за оцеляването му?
М.Г.: Често преждеврменното раждане се случва в следствие на инфекции при майката или на прееклампсия - в тези случаи проследяването на бременността е от изключително значение за навременното овладяване на ситуацията. Други причини, които повишават риска са тютюнопушенето, внезапните травми и инциденти, високото психично претоварване, с други думи - това са фактори на средата, за които е важно майката да бъде добре информирана, за да съблюдава здравословното си състояние през бременността, както и да има висока чувствителност към сигналите на собственото си тяло.

Вие сте много близо до семействата, които са минали през тази нелека съдба – да отгледат недоносено дете. Как успяват да се справят майките, които са изпаднали в депресия след преждевременно раждане, как преодоляват това състояние? Как приемат ситуацията бащите?
М.Г.: Подкрепата в този период е от изключителна важност както за майката, така и за бащата. За съжаление, у нас, все още твърде недостатъчен брой неонатологични отделения разполагат с психолог, което значително затруднява процеса на възстановяване на родителите. Това често води и до нормализиране на състоянието на майката и бащата и неглижирането му, което се явява сериозен проблем. Към настоящия момент родителите по-скоро се възползват от групи за подкрепа, информационни материали и търсят споделен опит, като сякаш значително по-рядко имат достъп до навременна психологическа подкрепа.



Поставили сте си за цел създаването на Национална програма за проследяване на здравето на недоносените деца в периода от 0 до 7 години. Какви цели сте заложили в нея и какви пречки срещате пред създаването й?

М.Г.: Целта ни е да бъде осигурен един минимален праг и стандарти на грижа за всички недоносените деца в страната, без значение къде и колко рано са родени. Приемането на единни, стандартизирани практики в тези случаи ще повиши качеството на грижа, както и ще се яви като навременна превенция и терапия при състояния, характерни за преждевременно родените деца. Идеята на Националната програма е въвеждането на модел на комплексна подкрепа, който да гарантира оптималното развитие на всяко преждевременно родено дете.

В кои градове в страната се наблюдава най-голяма нужда от подкрепа на неонатологичните отделения? А има ли такива, в които броят на преждевременно недоносените деца да е значително по-голям?
М.Г.:  Фондацията поддържа активен контакт с над 30 неонатологични отделения в страната, което ни дава възможност да отговорим своевременно и адекватно на изникващите нужди. Към настоящия момент можем да кажем, че нуждите от високотехнологична апаратура са в голямата си степен обезпечени, ако можем да говорим за липси – то това са липси на специалисти неонатолози, медицински сестри и акушерки. Тендецията по отношение на преждевременните раждания в страната е относително сходна в различните градове.



Вие сте подпомогнали немалко болници и неонатологични отделения в страната с апаратура, кувиози, консумативи от първа необходимост… Освен материалното, от какво друго имат нужда родилните и неонатологичните отделения в България? Какво е възможното решение на проблемите, различни от материалните?
М.Г.:  Нуждата от подкрепа за родителите действително е сериозна – говорим за социално-медицински модел на подкрепа, който обхваща цялото семейство и адресира комплексните му потребности. Тук отново стигаме и до темата със сериозния недостиг на здравни специалисти, както и на финансова възможност за назначаване на социални работници и психолози за неонатологичните отделения в страната. От водеща необходимост е и осигуряването на психологическа подкрепа за неонатологичните екипи, тъй като тяхната работа е изключително тежка и свързана с овладяване на ежедневни кризисни ситуации, които неминуемо водят до професионално прегаряне при липса на подходяща грижа за екипите.

Говорейки за подпомагане, какви средства сте събрали през онлайн платформата си, в която всеки може да избере каузата, за която да дари? Коя е каузата, която има нужда да бъде финансово подкрепена най-много?
М.Г.:  Към момента на платформата ни www.donate.premature-bg.com са събрани малко над 30 000лв. в трите направления - даряване на животоспасяваща апаратура, изграждане на семейни стаи и развитие на дейността на Център за детско развитие "Малки чудеса". Платформата е напълно прозрачна и дава възможност на дарителите да проследят в реално време какви суми са събрани за съответните направления. Може би най-значима нужда от подкрепа има дейността на Център за детско развитие "Малки чудеса" - пространството, в което предоставяме комплексна терапия и консултиране на деца с трудности в развитието от 0 до 7г. и на техните семейства. Често дарителите са по-склонни да даряват за неща, които могат да видят и пипнат, каквато е апаратурата например, но терапевтичните услуги са не по-малко важни и имат отношение към последващото развитие, качество на живот и реализация на децата като възрастни, именно това прави и работата на Центъра изключително необходима, както за децата, така и за техните семейства.

More Interviews