Следва

Юлияна Донче и Светослав заедно и в Max

Стилът на Мирослава Кацарова

Мирослава Кацарова изпя „Близо до теб” и мекият й нежен глас ни омагьоса за пореден път, но сега вече е...

Лица преди 14 години

Мирослава Кацарова изпя „Близо до теб” и мекият й нежен глас ни омагьоса за пореден път, но сега вече е завинаги. Мирослава ни накара да я поискаме повече от всякога близо до нас, за да ни сподели малко от нейния пъстър женски свят.

Можем да те уверим, че не само гласът й (който със сигурност познаваш от предаването Desafinado по Jazz Fm), а цялата Мира ухае на босанова. Тя има нежна осанка, фини жестове, магнетичен поглед, а когато ти говори, имаш чувството, че десетки ноти и летят в пространството около нея.

За стила на Мирослава и нейното лично усещане за модата чети в интервюто:

V.S. Колко важен е външният вид в твоята професия?
М.К.
Вaжен е безспорно, но мисля за това в много по-безметежни моменти. Не толкова в моментите, които са свързани с изявите ми на сцена, колкото онези, в които съм по-спокойна, по-свободна като човек. И тогава ми е приятно да мисля за това, иначе когато дойде моментът да изляза пред публика, да мисля за музика, почти никога не мисля за дрехите. В последния момент избирам роклята и то подхождам много интуитивно към тези неща, според настроението, според нагласата. Интуитивният подход при мен се свързва и с това как да подредя песните докато пея, защото тези неща на практика са по-външните, по-забележимите, а иначе това, за което най-много мисля е свързано с начина, по-който пея, с различен тип звукоизвличане, с неща, които са свързани с импровизации, с нови неща, които ще опитам на живо. Едно е на репетицията, друго е пред хората, когато се осмелиш да направиш нещо ново. Така че външният вид е важен, но не най-много.

V.S. Каза, че се доверяваш на собствената си интуиция, a случвало ли ти се е да използваш съветите на специалист?
М.К.
Не точно да използвам съветите на специалист, а по-скоро да слушам човек, който е нает да прави нещо такова и когато съм на фотосесии или пък на снимки на клип, съм абсолютно дисциплинирана в това отношение и слушам. Никога не съм проявявала капризи и съм слушала хората, които са наети да вършат тази работа, защото знам, че когато се прави нещо подобно, те наистина имат по-точна преценка и по-точна визия.

V.S. Какви дрехи носиш през деня?
М.К.
Различни. Аз живея в планината почти през цялото време и там обичам да си откривам нови маршрути за разходки. Ходя по маратонки и анцуг или по къси панталони, изобщо ходя по начин, по който никога не бих излязла в града. А градските ми дрехи са съвършено различни. Обичам по класически комбинации, но и рокли и сандали през лятото. Ботуши и боти, високи токчета задължително. Аз съм фен на високите токчета. Обожавам бижута, най-вече обеци и часовници.

V.S. Това ли са нещата, от които имаш в изобилие, но никога не са ти достатъчни?
М.К.
Ами да май е така, винаги искам да си купя нов часовник или нови обеци. И естествено всичко ново. Каквото мога да си купя, го искам. Когато нещо ми хареса, е така.

V.S. Има ли вещ, без която не излизаш от вкъщи?
М.К.
Не, нямам такава, към която съм привързана като вещ, защото за мен вещите имат значение само до толкова, до колкото си ги включвам в контекста на моя начин на живот. Аз съм им придала някакъв смисъл, аз съм ги припознала като смислени вещи за мен. Така че, ако нещо ми трябва, то е важно, но няма нещо, към което толкова маниакално да съм привързана.



Общо взето непрекъснато това се променя и за мен една вещ е ценна тогава, когато има история. Например картините, които съм получила като подаръци, наследство от моите баба и дядо. Това са вещи, които са отвъд вещите сами по себе си. Те са обременени със съвършено различна символика и смисъл, и изразяват много повече, отколкото една обикновена вещ, която можеш да си купиш от магазина. Но, разбира се, аз не излизам с тях.

V.S. Каква е дамската ти чанта?
М.К.
Обичам големи чанти, защото колкото и тривиално да звучи, това е моят свят. Вътре се събира всичко по пътя ми, освен това аз непрекъснато променям съдържанието й и почти винаги то е непознато за мен. Понякога се учудвам, какви неща откривам вътре, без изобщо да подозирам. Има хора, които са в състояние да напишат разкази за своите чанти и аз навярно съм една от тях. Но има такива невероятни неща в нея понякога, които могат много по-ясно и по-смислено да разкажат моята история, от колко думите ми.



V.S. Често пътуваш. Как се отразява това на стила ти?
М.К.
Пътуването винаги е много важно. Преместването от една точка до друга вече те променя. Самият път те променя. Аз не обичам да схващам местата като турист, обичам да схващам самото пътуване като някакъв особен процес в съзнанието и също така в подсъзнанието, защото мисля, че виждам и припознавам места и ситуации, които някога съм била преживявала, а всъщност знам, че никога не съм докосвала и виждала. Това са едни особени провокации, лични към мен като човек. Пътуването е част от онова най-тежко и трудно пътуване на себепознанието. Всъщност физическото преместване е част от това.

V.S. Имаш ли предпочитани марки?
М.К
. А, да! Аз много обичам да се обличам от Max&Co. Ужасно снобско е да кажеш, че имаш едно място, където обичаш да ходиш. Но роклите, якетата, обувките, чантите, почти всичко там много ми харесва. А иначе откривам напоследък един страхотен дизайнер, който шие също за мен, без да знае и това е Phillip Lim. Той е нюйоркчанин, който всъщност е със азиатски произход и който прави една страхотна градска мода, в която аз все по-често се чувствам комфортно. Харесвам некомерсиалните дизайнери по принцип и харесвам тази поредица от имена, които всеки може би на мое място би изроим след Phillip Lim, Derek Lam и прочие.
И в същото време харесвам приятното завръщане към XX в., към ретро нагласите и заедно с това много по-модерни, съвременни и много по-удобни неща, което е много съществено за мен, защото аз много държа на удобството на една дреха. И почти винаги се изумявам от това, как аз харесвам някои неща на Missoni например, на чиито етикети почти винаги пише да не се перат. Тогава се чувствам обречена, защото аз не мога да не си потопя дрехата във вода. Мразя химическото чистене и винаги когато пише така, аз въпреки всичко си ги потапям и те остават същите.

V.S. Какво мислиш за дрехите second hand?
М.К.
Не обичам дрехите second hand, защото ми миришат по начин, който не мога да понеса, а не заради нещо друго. Препаратът, който използват не ми действа добре и понеже съм си купувала вече едно палто от second hand, от което почти се задуших, никога, повече не си купих. Освен това, както вече казах, според мен дрехите имат история и аз усещам историите на другите хора преди мен, а пък искам моята история да е моята история. Моите дрехи почти винаги миришат на мен, освен ако не ги е докопала дъщеря ми, и това ми е важно.



V.S. A на какво всъщност миришат дрехите ти?
М.К.
Аз съм много неуравновесена в това отношение. Обичам странните аромати, които не са чак толкова непоносимо странни. Имаше един парфюм на Alexander McQueen Kingdom, който много дълго време обичах за себе си, който ме накара да преоткрия грапавите миризми, не сладникавите аромати, а тези, които съдържат в себе си нещо, което те смущава, но те смущава приятно и ти остава едно усещане, че принадлежиш към хора с по-различна сетивност. Онези, които улавят тази грапавост в ароматите. Всъщност, оттогава започнах да откривам, че харесвам много този тип аромати. Иначе от време на време пак си купувам сладникави парфюми, което може би е неизбежно, защото много обичам цветя и откровените аромати на цветя.

V.S. А какъв трябва да е гримът?
М.К.
Не мога да изляза без да си сложа серум, без да си сложа крем, околоочен крем. Това е една от маниакалните ми фази, също така може би непременно да се покрия с ароматите, които харесвам в момента. Обичам и ароматната козметика.

V.S. Какво не бива да пропуска една жена във външния си вид?
М.К.
Моята баба почина на 93 години и до последно не излизаше от вкъщи без червило, без руж, без да си е направила педикюра, без да си е направила маникюра, без да си е боядисала косата в синьо и без копринения си комбинезон. В тази връзка, тя ме учеше, че преди да си сложа роклята, още докато съм по бельо, трябва да си обуя високите токчета, тогава само мога да видя истинската красота на роклята. Така че трябва да включим и токчетата.

More Лица