Следва

Момичето на татко Джъд: Айрис Лоу за Fendi

Fashion Starter: "Не ставам от леглото за по-малко от десет хиляди долара!" Линда Еванджелиста на 55

На 10 май един от най-прочутите топмодели на всички времена - Линда Еванджелиста, отпразнува своя 55-и рожден ден. През 90-те тя бе сензацията не само на модния подиум, но и на всички звездни мероприятия. Днес Линда избягва социалния живот и рядко се появява на публични места. Говорим за възходите и паденията на супермодела, най-ярките епизоди от активните й години и за това как живее сега...

Celebrities преди 3 години

Линда Еванджелиста, безспорно, е един от най-универсалните модели в историята и едва ли някой друг може да се похвали с толкова честа промяна на имиджа си. Истински хамелеон: за пет години сменя цвета на косата си 17 пъти - огнен червенокос звяр, платиненоруса блонди, мъжкарана с палави кестеняви оттенъци - всичко, което можем да си представим.

В началото, именно късо оформената коса носи успех на Линда - фотографът Питър Линдберг й предлага да се раздели с къдриците си през 1988 година. Рискът определено си заслужава - прическата “като на Линда” се превръща в хит за хиляди фризьори по света. “Разбира се, че харесвам късата си коса. Това увеличи хонорара ми с четири пъти! Но ми писна да виждам тази прическа навсякъде - всяка стюардеса, всяка продавачка, дамите във всеки ресторант“, споделя навремето Линда.

Но по-важното е, че прическата й се превръща в неин подпис като супермодел: в разцвета на кариерата си никога не се връща към дългата коса. След рекламните кампании на шампоани, късата прическа на Линда й проправя път към Ив Сен Лоран, Шанел, Версаче, за които става култов образ.

Феноменът “супермодели” се утвърждава и благодарение на музикалната индустрия. Линда, заедно с други звезди от модния подиум от онези години, участва във видеоклипа на Джордж Майкъл към песента Freedom! - истински хит, символ на нова ера - ерата на 90-те. Въпреки голямата конкуренция, Линда винаги е с една крачка напред - тя е първият модел, който иска хонорар за това, че просто присъства на определено събитие. Фразата: “Не ставам от леглото за по-малко от десет хиляди долара” й носи както слава, така и главоболия.

През 90-те години, когато модният свят е изпълнен с шампанско и преднамерен лукс, думите на Линда обикалят всички издания по света - превръщат се в символ на успеха й. По онова време е малко вероятно да има поне едно момиче, което да не мечтае да има всички причини да повтори тази нахална и дори арогантна фраза.

Впоследствие, когато шампанското намалява и луксът става някак неудобен и неподходящ, моделите неведнъж си спомнят тези думи, принуждавайки я да се извини:

“Чувствам, че тези думи ще бъдат гравирани на надгробната ми плоча! Споменават се всеки път, когато давам интервю. Извиних се за тях. Признах, че не са уместни. Казах, че това е шега. Съжалявам ли? Преди съжалявах, но сега - не. Вече за нищо няма да съжалявам. Ще се надявам ли никога повече да не кажа нещо подобно? Да. Мога ли да си представя, че отново ще изрека нещо подобно? Надявам се, че не” - заявява Линда в интервю на Vogue през 2001 г.

Изречената някога фраза става част от поп културата и моделът забелязва препратки към забележката си не само в модния свят. “Гледах филма “Мистър и мисис Смит” и героят на Брад Пит казва, че няма да стане от леглото за по-малко от половин милион долара. Това са моите думи! Разликата е в това, че вече са половин милион и ги иска мъж” - отбеляза на шега Линда.

Линда е една от първите модни фаворитки, работещи с дизайнери, които впоследствие създават и усъвършенстват ерата на супермоделите.

През 1985 г. се сближава с Карл Лагерфелд. Вече две години немският дизайнер отърсва праха и нафталина от туид костюмите на легендарната френска марка, която по това време е в дълбока криза. Карл задава нова посока, посредством която Chanel повече никога няма да се асоциира с бранд за "почтени възрастни дами". Наложените от него модни прийоми се превръщат в своеобразна униформа за младите, секси и дръзки жени. Именно Линда Еванджелиста е една от основните музи на Кайзера, която представя концепцията му на подиума. “Няма друг модел в света, който да е такъв професионалист”- споделя Лагерфелд за Линда.

През 1986 г. Линда се запознава с фотографа Стивън Мейзъл. В нейно лице той също намира вдъхновение. Двамата работят съвместно по различни проекти и са не само колеги, но и много близки приятели. “Без нея творческият процес не минаваше добре. Тя бе истинско вдъхновение за фотографи и стилисти” - заявява Джон Галиано.

Щастливите срещи, първите договори, многобройните покани за участия - често успешните звезди описват дебютните си стъпки в кариерата, така че да звучат перфектно, но Линда не скрива в историите си и другата страна на бизнеса, признавайки, че е получавала нецензурни оферти. Била е дотолкова възмутена, че дори е искала да напусне бизнеса, въпреки мечтата й да бъде супермодел още от 12-годишна.

Това се дължи на неприятен инцидент, когато е на 16 години. По това време участва в местния конкурс “Мис Тийн Ниагара”, на който остава почти незабелязана. Може би затова Линда толкова възторжено приема поканата да замине за Япония - единственото избрано момиче от нейната канадска агенция. Ентусиазмът бързо отшумява малко след като пристига в Токио, когато искат от нея да се съблече чисто гола. “Посолството на Канада ми помогна да се прибера. През главата ми минаха какви ли не мисли за професията, за която толкова мечтаех”, припомня си Линда.

Година по-късно майка й все още я убеждава да се обади на агент от Elite, чиято визитка получава по-рано на конкурс. Въпреки нежеланието, Еванджелиста се свързва с агенцията, но в Ню Йорк нещата не потръгват кой знае колко по-добре. “Отначало сякаш се радваха да ме видят, но всичко напредваше доста бавно. Струваше ми се, че всичко е наред, дори получих няколко покани и спечелих 600 долара. Въпреки това, агенцията не бе доволна. Казаха, че трябва да се опитам в Европа, защото тук нищо не се получава.”

Линда приема съвета и през 1984 г. се мести в Париж, но дори там не усеща никакво въодушевление. Три години пребивава във френската столица преди да получи покана да се снима за Vogue. “Ако нямаш мениджър, който да вярва в теб, няма да постигнеш нищо”, отбелязва след време моделът. Въпреки всички изпитания, се случва заветната щастлива среща с изпълнителния директор на европейския клон на Elite - Джералд Мъри. Кариерата й най-накрая започва да се оформя професионално.

През 1987 г. двамата сключват брак, но през 1992 г. се разделят. Причината: Джералд иска деца, но Линда, разбира се, не е готова да напусне най-добрите подиуми в света, докато все още ги владее.

Любовните романси на Еванджелиста са ярки и страстни - такива, каквито подхождат на един истински идол на своето време. Тя и Кайл Маклоклан са една от най-красивите и привлекателни двойки за 90-те. Връзката им започва в края на 1992 г.; двамата се срещат на фотосесия за Barneys в Ню Йорк, докато Линда все още е омъжена за Мъри; след няколко седмици съпрузите се разделят. Маклоклан по време на запознанството им също не е свободен, но по негови думи всичко се случва много бързо. “Разбира се, през първата нощ между нас нямаше нищо. Случи се през втората”, споделя Кайл за връзката им. Впоследствие двамата участват заедно в още няколко рекламни проекта.

През 1995 г. се сгодяват и, вероятно, е щяло да се стигне до сватбата и деца, но не след дълго отношенията между Кайл и Линда започват да се обтягат. След 6-годишна връзка двамата се разделят. “Всъщност, аз не исках да се женя за нея, не виждах смисъл, връзката ни се изчерпа”, припомня си актьорът в интервю за Daily Mail. В крайна сметка, до финал на взаимоотношенията им се стига, след като пресата публикува снимки, на които Линда целува звездата на френския национален отбор по футбол и вратар на Манчестър Юнайтед - Фабиен Бартез. Новата любов не носи щастие на модела - в шестия месец от бременността си Еванджелиста прави спонтанен аборт, а през 2000-та прекратява романса си с футболиста. На следващата година двамата се опитват да възстановят отношенията си, но безуспешно.

Любовните сензации на топ модела не приключват дотук. През октомври 2006 г. Линда все пак успява да стане майка. Кръщава сина си Августин Джеймс. Първоначално, Еванджелиста крие името на бащата, но през 2011 г. става ясно, че това е милиардерът и собственик на Kering, Франсоа-Анри Пино, който по това време вече е женен за Салма Хайек. Франсоа и Линда имат кратка афера между 2005 и 2006 г., но милиардерът все пак предпочита Салма, за която се сгодява през 2007 г. Личното щастие на Линда отново остава на заден план. Въпреки това моделът получава финансово обезщетение - издръжка на стойност 46 хиляди долара на месец, като двамата се договарят извън съда.

През последните години модният свят изпитва носталгия по ерата на супермоделите. Дизайнерите активно канят звездите от модния подиум на 90-те, а Донатела Версаче дори успя да събера на шоуто си всички музи на брат си Джани. Всички, освен Линда Еванджелиста. Официално не се коментира причината за отсъствието й, но предложенията клонят по-скоро към позагубилата се форма на модела. Докато въпросното шоу се случва в Милано, папараци откриха Линда в Ню Йорк и я заснеха в безформено черно палто, прикрила леко подутото си лице зад шал и бейзболна шапка.

Днес моделът рядко се показва на публични места и не посещава официални събития. Последната й забележителна работа датира от 2016 г., когато заедно с Кристи Търлингтън и Наоми Кембъл участва в кампания, посветена на защитата на слоновете. През 2014 г. се появи в кампанията на Moschino, заснета от Стивън Мейзъл. Междувременно, Линда украси няколко корици на Vogue - за италианското издание на списанието Еванджелиста все още държи рекорд по брой корици.

“Получих писма от читатели, които питаха какво ще се случи със списанието, ако Линда се разболее. Защото всичко се въртеше около Линда” - спомня си покойната главната редакторка на италианския Vogue - Франка Содзани.

Линда избягва да бъде под светлината на прожекторите, дори и за да говори за отминалите времена. Прекарва време със сина си у дома, ходи на спорт с него, наслаждава се на разходки сред природата и подкрепя благотворителни организации, включително Фондацията за борба със СПИН на Елтън Джон и ЛГБТ движението. От 2016 г. Линда Еванджелиста заема поста на креативен директор и вицепрезидент на марката Erasa Skin Care.

Но звездата й продължава да свети дори когато самата тя се крие в сенките. През 2008 г. зрителите на канала CBS я избраха за най-великия модел на всички времена, а модните редактори и журналисти все още я помнят, смятайки я за ненадмината.

“Благодарение на Линда модната професията придоби такава художествена форма и стана по-близка до изкуството. Благодарение на нея, хонорарите нарастваха; благодарение на нея, в края на 80-те години светът на супермоделите бе толкова печеливш, бляскав и обвит в мистерия, колкото светът на холивудските звезди. И това, може би, най-добре изразява мащаба на нейното влияние върху модната индустрия и начина, по който виждаме този бизнес сега” - пишат за нея в The Evening Standard.

More Celebrities