Следва

Double Trouble: Хейли Бийбър в Лос Анджелис - така или иначе

Истории от живота: Марго Хемингуей, красивата внучка с трагична съдба

Внучката на забележителния американския класик е един от най-търсените и почитани супермодели на своето време, но животът на момичето, носещо гръмката фамилия Хемингуей, не е никак щастлив нито в началото, нито в края

Celebrities преди 3 години

Тежкото детство на Марго Хемингуей

Марго е родена през 1954-та в Портланд (Орегон) в семейството на Бамби Хемингуей, син на Ърнест Хемингуей, и Бира Луиз. Родителите й постоянно се движат: живеят в Куба (в Хавана, където е къщата на самия писател), след това в Сан Франциско, в крайна сметка се установяват в град Кечъм в Айдахо, където се намира фермата от великия разказ "Старецът и Морето".

В местното училище (което носи името на Хемингуей), Марго се държи изключително враждебно и единодушно е смятана за арогантна. За нея ситуацията извън училище също не е особено спокойна и лека, защото сестра й Джоан, с прякор Мюфет, страда от маниакално-депресивни състояния и преждевременно е изпратена в психиатрична клиника. Марго също не е особено здраво дете: страда от дислексия, като тийнейджър се бори с булимия, депресия, панически атаки и епилепсия, а на 15-годишна възраст започват проблемите й с алкохола. В документалния филм от 2013-та "Бягство от лудостта", по-малката й сестра Мариел признава, че и Марго, и по-голямата им сестра са сексуално малтретирани от бащата. Според разкази на близки, родителите кръщават дъщеря си Марго, защото това име е съзвучно с името на виното Château Margaux, което са пили в нощта на нейното зачеване. След като научава това, момичето промена правописа на името си от традиционното Марго на Марга.


Марго и сестра й Мюфет

Веднъж самата Марго Хемингуей признава в интервю, че като дете се чувства забравена и пренебрегвана от собственото си семейство. Не се усеща никаква близост помежду им и хубавицата се опитва да установи дълбока връзка с друг тип родителски образ. С Бог. "Тя отчаяно се стреми да запълни тази огромна дупка в себе си. Марго заминава за Хавай, за да разговаря с местен лечител, пътува до Индия и се отдава на духовни практики с различни гурута. И в Санта Моника продължи да търси духовното, ставайки част от религиозна организация“, спомня си приятел на звездата. Всъщност много от нейните духовни предводители са най-обикновени шарлатани, възползвали се от лековерността на Марго.
 

На 16-годишна възраст, след като напуска училище, тя започва работа в местна PR агенция и припечелва пари като модел (за всички наоколо е тотално невъзможно да не забележат ефектна блондинка, висока 183 сантиметра). По време на служебно пътуване до Ню Йорк във фоайето на известния хотел "Плаза“, където Марго чака да започне бизнес среща, тя се запознава с Ерол Уетсън, наследник на верига заведения за хранене, 14 години по-възрастен от нея. Това е любов от пръв поглед. Двамата се женят и Марго се мести в Манхатън, в апартамент на 72-ра улица. "Забеляза ме, докато пиех чай във фоайето, а след това почука на вратата на стаята ми с роза в ръка и бутилка шампанско. Така се влюбих“, спомня си моделът. Бракът обаче продължава само три години, но повече за това след малко.


Марго и Ерол през 74-та

Кариера

Именно наследникът на хранителния бизнес й помага да започне моделска кариера. Той я запознава с известни свои приятели като редактора на Women’s Wear Daily Мариан Макавой, фотографа Франческо Скавуло, модния дизайнер Халстън, редактора на Vogue Франсис Щайн и предприемача Джон Ревсън, чието семейство основава Revlon. Марго все още няма 21 години, но през 70-те е буквално навсякъде, включително в реклами и на кориците на Cosmopolitan, Elle, Harper's Bazaar, Vogue и Time.

Тя е приветствана като "новия супермодел на Ню Йорк“, лицето на едно цяло поколение и "най-желаният модел в Америка“. Скоро след това красавицата подписва договор за един милион долара с Фаберже (рекорден хонорар по това време!) и става посланик на Babe. Марго е редовен гост на прочутото Студио 54, където компания са й Лиза Минели, Анди Уорхол, Мик и Бианка Джагър. Но бляскавият живот има и недостатъци - проблемите с незаконни вещества се отразяват на външния вид и благосъстоянието й. През 1997 г. в интервю за E!, известният Захари Селиг, близък на Марго, разказа как е помогнал на модела да се справи със зависимостите си чрез йога, медитация и кундалини.

Кино кариера

През втората половина на 70-те години Марго решава да се пробва в киното: през 1976-та  дебютира в трилъра "Червило" (в който играе и 14-годишната й сестра Мариел Хемингуей). Въпреки впечатляващия бюджет, консултациите с ФБР и невероятните бижута от Tiffany & Co, филмът, посветен на проблемите с обективизацията на жените в света на модата, е слабо оценен от публиката. Критиците не харесват продукцията и актьорската игра на Марго, но в същото време Мариел получиава номинация за Златен глобус в категория "дебют".  Провалената първа актьорска работа не пречи на Марго да участва в още няколко филма, включително "Killer Fish" и „"They Call Me Bruce". През целия си живот моделът не се отказва от неуспешни опити за изграждане на кариера в Холивуд и окончателният брой на участията й във филмографията е 32 филма. Междувременно сестра й Мариел играе ролята на младата любовница на Уди Алън в "Манхатън" през 1979-та и става все по-популярна с годините.  

Личен живот

Вторият съпруг на модела е венецуелският филмов режисьор Бернард Фухер. Те се женят през 1979-та и заживяват в Париж. 5 години по-късно, докато кара ски в Австрия, Марго се контузва сериозно, наддава 35 килограма по време на рехабилитация и изпада в дълбока депресия. Тя прекарва цялата 1987-ма в клиниката на Бети Форд и постъпва в болница, за да се справя със зависимосттите си. Разказва пред списание People, че най-голямата й трудност е резкия удар на популярността: "Обичах да танцувам и ходех в Studio 54 поне два пъти седмично, но винаги се чувствах неудобно с тези хора. Бях удивена от Халстън и Лайза Минели. За мен те бяха истински знаменитости, а аз - просто момиче от Айдахо. Пиех много, за да се отпусна през тях. Никога не съм мислила, че алкохолът ще се превърне в мой проблем. По времето на дядо ми е било добродетел човек да издържа на много пиене, но никога да не го показва. Като него и аз исках да живея пълноценно, наслаждавайки се на всичко“. През същата година семейните отношения на Фушер и Хемингуей се объркват и двойката се развежда.


Марго Хемингуей на мероприятие в чест на дядо си, Ърнест Хемингуей (9 ноември 1992)


Хемингуей в цитати - за живота като един "Безкраен празник"


В хода на личните нещастия, Марго решава да се върне в света на модата. През 1990-та тя се появява сериозно разголена на корицата на Playboy, но след това отново потъва в депресия, а хранителните разстройства - анорексия и булимия - допълват вече наличните психологически такива. Модните къщи започнаха да отказват работа с Марго. По това време звездата често споменава в интервю за самоубийствените си мисли и говори за това как се е напивала и дрогирала до безсъзнание. "Мисля, че тя търсеше начин да напусне Холивуд и да направи нещо друго“, казва един от близките й приятели, сценаристът Джиджи Гастън. Марго обаче не намира начин. Когато предложенията за работа секват, тя е принудена да обяви фалит (дължи на държавата 900 000 долара данъци), да приема поддържащи роли във второкласни филми и дори да модерира в телевизионен сериал за застрашени животни (13 епизода за Animal Planet).

Последни години

На 1 юли 1996-та, ден преди годишнината от самоубийството на Ърнест Хемингуей, приятелката на Марго я намира мъртва в едностаен апартамент в Санта Моника. Причината за смъртта е свръхдоза, според доклад на съдебния лекар на окръг Лос Анджелис, публикуван месец по-късно. Пепелта на модела се съхранява в семейната крипта на гробището в Кечъм, близо до паметника на известния й дядо. Марго е петият член на семейство Хемингуей, който отнема живота си. Няколко часа преди смъртта си тя прекара вечерта с дългогодишен приятел, застава пред микрофон и пред петстотин души пее в един от най-модерните ресторанти в Холивуд, Cicada, което хората свързват с обичта й към блуса, която се поражда у Марго, благодарение на нейната приятелка Мили Кайзерман. Един от последните хора, с  които Марго разговаря е Карън Елин, мануален терапевт и експерт по реинкарнация, с която се познават от пет години. 

Елин заявява в интервю, че е изненадана, когато на 28 юни получава съобщение от Марго, в което се казва, че има нужда от помощ. Според приятели на звездата тя никога преди не е искала помощ от никого. Те разговарят половин час за живота, смъртта и прераждането. "Чувствах как Марго не иска да затвори телефона. Тя ми каза, че ще замине за няколко месеца и се нуждае от хапчета за епилепсия“, споделя Елин.

Дийн Барт Петиклерк, писател, който познава Ърнест Хемингуей, посещава го в Хавана и за първи път срещна там Марго, когато е много малка, споделя: "Сутринта на погребението на Марго се събудих преди зазоряване и погледнах към планините. Имах видение гепард, стоящ на равнината на Серенгети, излегнал се на слънце. Когато се обърна да ме погледне, той имаше очите на Марго."

More Celebrities