Следва

We Love: 14 университетски кадъра на Уилям и Кейт

Първата дама на Македония - супер елегантна на аудиенцията при Папа Франциск

Президентът на Македония Стево Пендаровски и първата дама Елизабета Георгиевска посетиха Рим по повод честването на Светите братя Кирил и Методий, като по време на официалното си посещение във Ватикана имаха аудиенция при Главата на Римокатолическата църква, Негово светейшество Папа Франциск

Celebrities преди 2 години

На същото пътуване, дори заедно в един самолет, бяха и президентът Радев и Десислава Радева. За разлика от нашата президентша, която се появи с искрящо бял панталон в катедралата Санта Мария Маджоре, част от официалното посещение на Ватикана, доктор Георгиевска, фина и деликатна дама, спази строгите дрескод правила и се появи на аудиенцията и след нея в черен формален костюм с дълги ръкави и воал, който покрива главата. Автор на ансамбъла е известната македонска дизайнерка Лидия Георгиева.

Стилистката и дизайнер работи регулярно по имиджа на госпожа македонската президентша, включително и за официалните й прояви. Дамата описва работата си в този конкретен случай така: 

"Костюмът е изработен от бродирана тъкан, инспирирана от орнаментиката на старословянските ръкописи, по-точно елемент от Псалтир, датиран от 16-ти век. В стремежа ни да продължим традицията, осъвременявайки я съгласно съвременните норми за дизайн, тъканната естетика и духовният мир, който символизира подбраният елемент, свързахме в едно креативното предизвикателство и специалната почит към културното наследство.

В подкрепа на местното производство, всичко това - и плата, и самият костюм, са изработени на ръка от местни занаятчии, а за направата на бродерията е използвана компютърна технология.

От особено значение е и символичният надпис на воала - "Не грее ли слънцето за всички", изписан на глаголица. Това е референция към надписа в базиликата Санта Мария Маджоре, където през IX век папа Адриан Втори благославя азбуката и книгите, написани от светите братя Кирил и Методий. „Човече, кажи ни как създаде книгите на Словените и ги учиш от тях, така че никой досега не ги е измислил, нито апостолите, нито римският папа? А ние знаем само три езика, на които е достойно в книгите да се слави Бог - еврейски, елински и латински“. Кирил отговаря: „Не пада ли Божият дъжд еднакво за всички? Слънцето не грее ли еднакво за всички? Нима всички ние не дишаме един въздух?“, споделя Лидия Георгиева.

По време на аудиенцията Папата прие най-новият дар от македонския футболен съюз с името му, изписано на футболна фланелка, разбира се, на кирилица. Това е екипът, с който отборът на РС Македония ще играе на предстоящото Европейско първенство по футбол.

 

More Celebrities