Следва

Sport and Style: 23 олимпийски кадъра от архива на Vogue

Големите любовни истории: Кърт Кобейн и Кортни Лав

Той - Риби, тя - Рак - най-емоционалното партньорство, което изгаря, но не угасва

Celebrities преди 2 години

Емблематична двойка са. И по желание на съдбата остават такава, без да се случи тривиалната в толкова много случаи гръмка раздяла и разруха на всичко, изградено заедно - на него не му е дадено време за това. Те са една от онези Големи, красиви, но трагични, силни, но крехки любовни истории, за които обичаме да разказваме. 

Талантливият, но депресивен музикант с тънка душевност, който прави изкуството на 90-те години такова, каквото е, и палавата девойка, която никога не успява да се отърси от отпечатъка му в живота си. Кърт Кобейн има милиони почитатели по целия свят, за Кортни Лав остават милионите на Кърт и деликатната му репутация. Стари кецове и скъсани джинси, дрехи секънд-хенд, пълно презрение към комерса и славата - такъв е Кърт Кобейн. Дрезгавият, плътен глас на фона на гръндж тоналността и депресивните текстове хипнотизират и оставят усещане за безнадеждност и безпокойство, размътвайки умовете на милиони бунтари по света, влюбвайки ги в Nirvana. На 24 години той е тотална звезда, а на 27 умира. Слушайки музиката му, е трудно да повярваме, че Кобейн казва следното: “Бях невероятно щастливо дете. През цялото време виках и пеех. Просто не можех да се спра. Бях истински щастлив”. Но родителите на същото това дете се развеждат, когато Кърт е току-що навършил седем, и детството рязко приключва. В предсмъртното си писмо той пише: “На седем години започнах да ненавиждам цялото човечество”. Разводът го травмира жестоко и момчето се затваря в себе си, мрачно и цинично.

Когато Кърт навършва 14 години, чичо му Чък му подарява китара. Музиката отдавна го привлича, а свиренето на китара се превръща в емоционален отдушник. Останал да живее с майка си Уенди, която се надява да намери по-свестен баща за сина си, Кърт става свидетел на всички промени, настъпващи в живота й, и не всички от тях се оказват щастливи. Когато той се отказва да се запише в художествения колеж, тя го поставя пред избор - или да си намери работа, или да напусне къщата... знаейки всичко, което знаем за него, не се изненадваме, че избира второто.

Известно време скита от приятел при приятел, по домовете на случайни непознати и дори за кратко живее под мост. Близкото познанство с алтернативната страна на живота не добавя  оптимизъм към характера му, но пък го научава на честност. "Всеки ден беше откровение и аз добре усвоих този урок. Наричате музиката на Nirvana депресивна? Ни най-малко. Просто тя е истинна до последната си нота. Тя е реалността, полята със сладникавия сироп в радиоефира... заради това е толкова ценна," разказва Кобейн.

Успехът, който залива групата с излизането на албума Nevermind, музикантът коментира така: "Аз, разбира се, не можех да оставя егото си да вярва, че сме невероятно велики и че заслужаваме чак такова внимание… чувствах се глупаво от това, че на ъндъграунд сцената има толкова добри банди, дори по-добри от нас, но поради някаква причина ние привличаме вниманието". Така или иначе албумът става платинен, а Кобейн бива наречен "Гласът на цяло поколение", дори "Богът на рока".

Кортни пък е дъщеря на богаташки хипари, която, получавайки наследство, започва да пътешества по света от 16-годишна. Очевидно притежаваща усещането за свобода на родителите си, тя заменя фамилията си Харисън с псевдонима Лав (Love). Момичето започва да усвоява живота не от учебниците, а директно от реалността - сама се учи да свири на китара, пише музика и дори основава група - пънк-бандата The Hole, снима се, обича, страда, опитва от всичко лошо и хубаво, което вижда в света.

За пръв път Кортни вижда Кърт на концерт. Симпатията се оказва взаимна, а вижданията за живота - сходни. Така започва бурният и страстен романс на Кърт Кобейн и Кортни Лав. Когато се венчават, тя е вече бременнна с въщеря им Франсис. В новата си роля на баща Кърт е заслепен, щастлив и окрилен, споделя, че: "Сега се чувствам по-щастлив, отколкото когато и да било. Най-накрая намерих своя човек и изобщо не е важно - мъж, жена, хермафродит или магаре. Важното е, че сме един за друг".

Двамата действително си подхождат. Скандалната и екстровертна Кортни изглежда точно на мястото си до своя небрежно-алтернативен мъж, вечно необръснат и с щуро разрошена коса. Веднъж, докато свободолюбивата девойка дава интервю за Vanity Fair, несъобразително подмята, че колкото пъти е употребявала наркотици, винаги е било забавно, дори по време на бременността, а догатките за това, че и двамата имат зависимост към субстанции, се оказва факт. Очаквано, подобно изявление от майка предизвиква скандал и на семейството се налага да даде обяснение не само пред медиите, но и пред социалните, които завеждат дело за лишаването им от родителски права. Въпреки проблемите на родителите си момиченцето се ражда здраво и силно, а скандалът е потушен.

Травмиран от преживяванията в собственото си семейство, Кърт бяга от грешките на родителите си, бивайки любящ съпруг и грижовен баща. Колкото и да не се връзва с имиджа му, той боготвори жена си и мъничката Франсис. Пишейки някога писмо до баща си споделя: "Всеки ден ме преследва страхът от това да загубя детето си. Нервен съм, че всеки път, в който я слагам в колата, може да й се случи нещо".

И въпреки радостите на семейното щастие, както обикновено се случва, животът носи и горчивина. Въпрос на време е абстракните личности на двойката да превърнат отношенията им в буря - шумни караници, строшени мебели и хвърчащи чинии. Приятелите им дори се опасяват, че нещата могат да загрубеят до степен, в която двамата да се пребият един друг. Но Кърт и Кортни не се пазят, това просто е техният начин: "Всичката трева, която повреди нервите ми, разруши и паметта ми... накара ме да изпитвам желанието да прецакам всичко. Тя просто никога не беше достатъчно силна, затова потърсих утеха в по-силни вещества," музикантът описва зависимостта в своите дневници.

"Когато започнах да приемам хероин, си мислех, че ще е точно толкова скучно, колкото да пуша марихуана, но вече не мога да живея без него. Хероинът се превърна в глътка въздух!" разказва звездата, разбирайки, че безсилно лети към пропастта на зависимостта. Да се спаси от това Кърт не успява - независимо от всички усилия на Кортни да помогне на любимия си, решена да се бори за любовта им. Блокира кредитните му карти, събира и крие парите му до последния цент, за да няма с какво да купи поредната доза. Чете му купища писма от фенове, умоляващи идола си да излезе от зависимостта. Веднъж дори кани вкъщи Nirvana в пълен състав, за да опитат да го откажат с уговорки и заплахи - всичко се оказва напразно. Кобейн изслушва внимателно приятелите си, а когато си отидат, посяга отново към хероина. Лечението в специализирани клиники също не довежда до резултат и сривовете му продължават един след друг. На концертите си започва да припада и се налага на няколко пъти да го извеждат от наркотична кома, а Кортни започва да губи надежда.

На 8 април 1994 година в дома им идва техник, който преглежда алармената им система. Г-н Смит няколко пъти звъни на вратата и учуден от факта, че никой не му отваря, решава да обиколи къщата и забелязва отворения гараж с паркираното вътре Volvo. Следователно, домакините би трябвало да го чакат, както е уговорено, но и в гаража не открива никого. Тогава Смит се отправя към градината, където зад стъклената врата на оранжерията вижда неподвижно тяло, оръжие и локва кръв. Полицията пристига след минути а протоколът на мястото е съставен формално, анализ на детайлите и разследване няма. Светът така и не разбира какво се случва в действителност, а теорията за самоубийството на Кърт Кобейн и до днес се подлага на съмнение. Една от по-увъ версии за смъртта му е предумишлено убийство, извършено от Кортни, а мотивът й - най-древният и очевиден - пари.

След смъртта на Кърт, съпругата му продава 50% от правата върху произведенията му за кръглата сума от 50 милиона долара. По думите й, това не е финансово, а емоционално решение: "Той беше най-добрият ми приятел, но двамата живяхме три години заедно, и сега аз трябва да продължа сама своя живот. Винаги ще съм “вдовица” и това ме изкарва от равновесие," разказва след смъртта му Кортни, допълвайки: "Това не са мои пари в действителност. Те са прокълнати от момента, в който ги получих. Аз не искам мъртвият ми съпруг да ми купува обувките. Искам да си ги купувам сама!".

Тя продължава по пътя си със скандалното си амплоа - снима се във филми, дава интервюта, другарува с алкохола и все още разчита да това да "срита задника на живота". И все пак, за да приключим този материал като красив, защото в цялата тежест виждаме истинската емоционална същност на двама млади, изваждаме по-долу най-хубавите мисли из дневниците и интервютата на Кърт Кобейн, защото душата му, макар изгубена, винаги е била е любяща.

"Желанието да бъдеш някой друг - това е да загубиш себе си.”

„Обичам всички - това е тъжното…”

"Всеки от нас е сам, и всички ние заедно също сме сами."

"Ние сме толкова модерни, че даже подражаваме сами на себе си."

"По-добре да изгориш, отколкото да угаснеш."

"Не се боя от смъртта. Когато умираш, душата ти продължава да живее и я залива абсолютно щастие. Пълният покой след смъртта, прераждането в някой друг - това е най-голямата надежда на живота ми."

More Celebrities