Следва

НЕ на тока, ДА на Converse-a! или Блейк Лайвли на премиерата на “Free Guy“

Barbie лансира кукла "проф. Сара Гилбърт" - създателката на ваксината против COVID

I'm a Barbie Girl, in a COVID world...

Celebrities преди 2 години

Mattel, фирмата, която произвежда куклите Барби, току-що лансира кукла от специална серия, създадена по модел на дамата, създала ваксината срещу коронавирус в Оксфорд: професор Сара Гилбърт, "защото тя е емблема на новото време и впечатляващ модел за подражание".

Традиционната представа, която неминуемо имаме за Барби, се свежда до стереотипния образ - слабата, бяла, руса кукла, която се появява за пръв път през 1959 г., но в последните години производителят осъзнава, че тази версия на куклата не обхваща всички аспекти на това да бъдеш жена, и ето защо от Mattel си поставят за цел да разчупят шаблона. Сега на щандовете се предлага набор от кукли Барби, готови да вдъхновят изцяло ново поколение млади момичета - куклите се отличават с различни тонове на кожата, културни емблеми, прически, а също така имат и успешна кариера - включително астронавт, лекар, спортист и много други.

Прототипът на професор Сара Гилбърт е последният от поредицата, предназначена да почете жените, които изиграват критична роля по време на пандемията по целия свят. Други кукли от колекцията включват:

- Д-р Кърби Уитби, която е съосновател на "Gowns for Doctors", кампания, която се бори за преизползваеми предпазни средства в австралийските болници.

- Д-р Одри Крус, американски лекар, който събира други азиатско-американски медици от първа линия, за да се борят заедно с расовите пристрастия и дискриминацията.

-Медицинската сестра Ейми О'Съливан, която лекува първия пациент с COVID-19 в болницата Wycoff в Бруклин, Ню Йорк.

- Д-р Чика Стейси Ориува, резидент по психиатрия в Университета в Торонто, Канада, която работи за премахване на системния расизъм в здравеопазването.

- Биомедицинският изследовател д-р Жаклин Гьо де Йесус, която ръководи изследването на генома COVID-19 в Бразилия.

Естествено, професор Гилбърт е абсолютно възхитена от куклата Барби, направена в нейна чест, и се надява, че това ще вдъхнови повече млади момичета да продължат кариерата си в т.нар. STEM сфера (наука, технологии, инженерство и математика). "Изключително запалена съм да вдъхновя следващото поколение момичета за кариера в STEM и се надявам, че децата, които видят моята Барби, ще осъзнаят колко жизненоважна е работата в сферата на науката и ще видят как чрез нея те могат да помагат на света около нас", казва тя. "Ще ми се моята кукла да покаже на децата професии, с които може да не са наясно, като разработчик на ваксини, например." Професор Гилбърт играе важна роля в проектирането на ваксината срещу COVID в Оксфорд, АстраЗенека, която е една от първите одобрени и сега е най-широко използваната в света за защита от коронавирус. Тази година, освен че може да се радва на себе си като Барби, тя е отличена и с награда по случай рождения ден на Кралицата за големия си принос в борбата срещу вируса.

  

More from View Sofia

Darling, есен е и ми се пътува! 5-те европейски пристана, на които успокояваме душата си

All About Life преди 2 години

Може да ви се струва страшно непрактично това изброяване на феноменални места, които да посетим (отново) през есента и зимата, предвид ограничителните обстоятелства в живота ни, но, признаваме си на момента, ние за едното пътуване живеем и затруднения не признаваме 

Розов секс или Брад Пит на премиера в Южна Корея

Celebrities преди 1 година

Докато прави небрежно промоция на новия екшън със собствено участие "Убийствен влак", бижуто на Холивуд мистър Пит държи една стилова линия, с което ни най-малко не помага на и без това бързо биещите при появата му наши сърца. 

More Celebrities