Следва

#ViewSofiaXMASGiveaway DAY 2

Първият триумф, мистериозното убийство, необикновеното наследство: 25 години без Джани Версаче

На 15 юли отбелязваме 25 години от смъртта на великия кутюриер. Тази година той можеше да отпразнува 76-ия си рожден ден, но съдбата реши друго. Припомняме вълнуващата житейска история на модния дизайнер и мистериозния ореол, който и днес, четвърт век след убийството му, витае около този трагичен инцидент. 

Celebrities преди 1 година


1985 г.

СЕМЕЙНИ ВЪПРОСИ


Джани Версаче със сестра си Донатела

Джани Версаче е роден в семейството на шивач, който притежава много успешно ателие в малък италиански град. Той помага на майка си от много мъничък и още от дете е отчетлива страстта му към модата. Успява да овладее всички умения, необходими за един добър моден дизайнер: избира с невероятен нюх тъкани и аксесоари, прави отлични скици, научава се да крои. 

Ето защо, когато Джани се премества в Милано през 1972 г., веднага е поканен да стане дизайнер на няколко колекции. След 6 години създава собствената си модна къща. Сестра му Донатела става вицепрезидент и творчески консултант, а по-големият му брат Санто - президент. Семейството и тяхната обща кауза са особено важни за Версаче.


Миналото: брат и сестра Версаче в редки кадри


ДРЕВНОГРЪЦКИ ШИК


Кейт Мос във Versace

Като дете Джани е влюбен в историята. Изучава трепетно културата на Древна Гърция и се обръща към нея за вдъхновение. Така се появява и фирмената идентичност на бъдещата Модна къща - орнаментът "меандър" и главата на Медуза Горгона като лого. И двата елемента не са избрани случайно: Меандърът символизира цикличния характер на живота с неговите възходи и падения, а Медуза - женската сила и завладяваща красота.

КУЛТ КЪМ ЛИЧНОСТТА


Джани Версаче с Наоми Кембъл и Карла Бруни

Именно Версаче е човекът, превърнал моделите от 90-те в основните и най-влиятелни лица в модата тогава. На ревютата на марката си той събира цялата плеяда звездни модели - Синди Крауфорд, Линда Еванджелиста, Наоми Кембъл, Клаудия Шифър и много други. Сега това не изглежда революционно, но тогава е, а Джани е истински пионер в това отношение. Известно е, че той плаща на момичетата огромни хонорари, за да представят колекциите му. Самите модели го обожават. 


Първи кадри: Възкръсналият Джани Версаче и Пенелопе като Донатела



Линда Еванджелиста, 1994 г.


Клаудия Шифър, 1993 г.


Наоми Кембъл, 1995 г.

А на първия ред на модните му спектакли седят най-близките сред известните му приятели - от принцеса Даяна до Мадона, от Шер до Стинг. Благодарение на Джани висшата мода престава да е далечна, затворена и неразбираема за широката публика тема, а се превърна в мечтата на всяко момиче по света.


Имало едно време през 1995-та, Моника Белучи, Джани Версаче и...


ЖАЖДА ЗА ЖИВОТ


Джани Версаче в ателието си, 1980 г.

Джани успява да победи рака. В края на деветдесетте му е поставена ужасната диагноза, но модният дизайнер се бори с болестта толкова ревностно, че тя не успява да вземе надмощие. Последиците от химиотерапията са много тежки, но дори в това състояние той успява да изведе марката си до третото място по продажби в света. Версаче обожава работата си, безгранично влюбен е в живота, и това винаги му дава сили да се бори - с всичко и на всяка цена. 

МИСТЕРИОЗНО УБИЙСТВО


Джани Версаче, 1987 г.

Шест месеца след възстановяването си Джани Версаче е убит от Андрю Кънанън. Дълги години, всеки ден, модният гений започва сутринта си с чаша кафе от News Café, донесена му специално за целта от асистент. Но във фаталния ден, 15 юли 1997 г. дизайнерът решава сам да отиде да си вземе кафето. Когато се връща в имението си, Джани е прострелян два пъти почти от упор от 27-годишния Андрю. Убиецът бяга, а осем дни по-късно е намерен мъртъв в плаваща лодка. Безнадеждно влюбеният в Джани маниак се е самоубил. 

Днес знаем, че Кънанън е класически психопат, който специално търси жертвите си - богати мъже на възраст. Говори се, че Андрю и Джани се срещат в нощен клуб през 1990 г., а Кънанън по-късно не спира да се хвали, че е бил с такъв велик човек. Малцина вярват, че извършителят и жертвата му са по някакъв начин свързани, но мистерията на убийството на Версаче остава неразкрита от много години.

Веднага след смъртта на Джани, модната къща е оглавена от Донатела, която и до днес остава автор на всички колекции. Тя помага на брат си, с когото е извънредно близка, от самото им детство, така че успешно и деликатно надгражда работата му и не само запазва, но и многократно увеличава наследството на Джани. 

More Celebrities