Следва

Седмичен ХОРОСКОП - 06.12 - 12.12

"Сърцето на Океана": историята на бижуто от "Титаник”, мистерия от дълбините

Колието, което Роуз носи във филма от 1997 г., е вдъхновено от още по-трогателна истинска история

Celebrities преди 2 години

"Титаник“ на Джеймс Камерън е един от онези филми, които, въпреки че са причинили галон проляти сълзи на поне цели две поколения и са на границата да ни писнат, това никога няма да се случи, Историята на рижавата Роуз и синеокия Джак е сякаш омагьосана да приковава погледи и да трогва всеки път. От  премиерата на лентата през 1997 г. до днес се чудим: "Сърцето на Океана наистина ли съществува?“. Отговорът е почти "да", но има нужда от пояснение, което, петъчно, споделяме, защото историята извън камерата винаги е вълнуваща...

За тези, които не са гледали филма от известно време припомняме, че Роуз и Джак са главните герои, изиграни съответно от Кейт Уинслет и Леонардо ди Каприо, пресъздали образите на момиче от висока прослойка и беден авантюрист, който пътува в 3-та класа. Важен елемент е и "Сърцето на Океана“, огърлицата, която богатият годеник на Роуз й подарява. Във филма се споменава, че скъпоценният камък, син диамант, е бил част от короната на Луи XVI и въпреки че Кал, годеникът на Роуз, е доста неприятен герой, не можем да го виним за възмущението, че тя позира ("Нарисувай ме като някое от твоите френски момичета..." пред неговия съперник, носеща само бижуто, за което е платил цяло състояние. В действителност, персонажът на Роуз (и отчасти този на Джак) се базира на истинска личност, която пътува между Европа и Америка, но не на борда на Титаник. Тя се казва Беатрис Ууд и е американка, която през 1912 г., когато корабът потъва, заявява на семейството си, че иска да стане художник.

Тя заминава за Париж, за да учи в престижно художествено училище, избрано лично от майка й. Но веднъж момичето се измъква от придружителката си и бяга в Живерни, градът, в който живее и умира художникът Клод Моне и който привлича много от амбициозните художници по света. Там заживява в таванско помещение в бохемски стил. Когато майка й разбира, заминава за Франция, за да я върне обратно в строя и с избухването на Първата световна война я принуждава да се върне у дома завинаги. Там Беатрис е извикана да работи като преводач в болница за французин, който впоследствие я запознава с негов приятел, художникът Марсел Дюшан. Беатрис Ууд има проблемни и бурни отношения с Дюшан, потопен в дадаистката култура артист, и днес мнозина са съгласни, че тази жена, която умира на 105 години през 1998 г., е прототипа за създаването на персонажа на Роуз. Тук обаче идва едно голямо "но!" - Беатрис Ууд няма нищо общо със "Сърцето на Океана“.


20 филма, за когато ни се плаче


Разбира се, последният абсолютен владетел на Франция никога не е притежавал камък с това наименование, но режисьорът на "Титаник" се вдъхновява от две наистина съществуващи бижута. Едното е 45,52-каратовият син диамант Хоуп, чиято прогнозна стойност от около 350 милиона долара го прави един от най-ценните в света. След преминаване през няколко собственици, включително крал Луи XIV, бижуто е дарено от Хари Уинстън на Националния природонаучен музей. Другият накит, от който Камерън се инспирира, е наречен "Любовта на Морето”, но той не е диамант.

Бижуто представлява голям осмоъгълен сапфир (не във формата на сърце), принадлежал на 19-годишната продавачка от Уорчестър - Кейт Флорънс Филипс. Подарък й е от собственика на веригата магазини, за която работи, Хенри Самюъл Морли, двадесет години по-възрастен от нея. Морли, който е женен и с дете, се влюбва лудо в Кейт и й дава огърлицата, като й предлага да избягат заедно в Америка. Качват се на кораб с фалшиви имена, като г-н и г-жа Маршал, и с билети за втора класа, за да не бъдат забелязани. Целта им е да стигнат до Сан Франциско, където искат да започнат отначало и да изградят съвместен живот. Кейт Флорънс Филипс гордо носи огърлицата на елегантните вечери на борда на кораба. За съжаление, този кораб е Титаник. Историята няма щастлив край. Както се случва с Роуз и Джак, след фаталния сблъсък на кораба с айсберга по средата на Атлантическия океан, момичето е принудено да се качи на спасителната лодка, както предвижда корабния указ ("жените и децата са с предимство“), докато Хенри Самюел Морли остава на борда на Титаник и е една от 1500-те жертви. Кейт е облечена само с нощница и носи със себе си портмоне, в което държи ключовете за впоследствие потъналия сандък с багажа й, както и сапфирената огърлица около врата си. В 4 ч. сутринта тя е спасена заедно с останалите 706 оцелели от кораба Карпатия, чийто екипаж вижда сигнала за помощ и ги отвежда до Ню Йорк. След три месеца Кейт се качва отново на кораб, за да се върне в Англия. При пристигането си разбира, че по време на пътуването на Титаник е забременяла от злополучно отишлия си любим. Тя ражда момиче на име Елън, което не успява да получи фамилията на баща си. Кейт Флорънс Филипс се омъжва за мъж, който дава на дъщеря й фамилното си име, но остава толкова травмирана от корабокрушението и смъртта на Морли, че прави опит за самоубийство и завършва дните си в психиатрична болница. Дъщеря й вижда истинския си баща само на снимка от отплаването на Титаник.
 

Днес момичето, което все още пази чантичката на прабаба си с ключовете от сандъка, лежащ на дъното на океана, е правнучката на Кейт-Бевърли. Тя също така пази огърлицата, която се оказва със символична стойност, тъй като в онзи период е открит начин за създаване на първите синтетични камъни и най-вероятно злощастният Хенри Самюъл Морли се е хванал на въдицата на някой измамник. Изводът - различни вдъхновения, бижута, цени, камъни, истории, хора; един символ - колието на мистерията и любовта, Сърцето на океана...

More from View Sofia

Фестивалът в Санремо: най-важното от първия ден на 72-ото издание

Celebrities преди 2 години

Великолепието от музика, красиви хора, безкрайно разточителна сцена, фантастични водещи и гости, и безумно много изключителна мода, стартира вчера в театър "Аристон" в градчето Санремо. Поредното, 72-ро издание на конкурса за италианска песен, следен от целия свят, ще продължи до 5 февруари. Късно снощи, 25-те претенденти за голямата награда дефилираха по сочната зелена трева, послужила за червен килим. 

Историята зад ослепителния годежен пръстен Toi Et Moi на Джаки Кенеди

Celebrities преди 10 месеца

Като се има предвид статута й на икона на стила, не е изненада, че ослепителният годежен пръстен на Джаки Кенеди е вдъхновил безброй булки през годините. Дизайнът Тoi et Мoi от френския бижутер Van Cleef & Arpels се състои от 2,88-каратов диамант и 2,84-каратов изумруд, и двата майсторски изрязани, върху лента от изумруди и диаманти

More Celebrities