Следва

Street Style: Киара Ферани и сестра й Валентина на шоуто на Dior в Париж

Незабравимите кино костюми: роклята Dior на София Лорен в „Арабеска”

Това е историята на роклята, създадена за София Лорен от Марк Боан за Dior: фантазия от наситена розова органза, която обгръща актрисата в трилъра от 1966 г.

 

Celebrities преди 2 години

„Арабеска“ е екзотична дума. Какво означава? Арабеска е Грегъри Пек. Арабеска е София Лорен. Арабеска е секс и романтика, интрига и мистерия”. Така гласи трейлърът на шпионската история на Стенли Донен, пуснат по кината през 1966 г.

Ще добавим, че арабеска е мода и по-конкретно това са тоалетите на София Лорен, създадени за актрисата от модна къща Dior (самият Ив Сен Лорен участва в изработването на костюмите за филма), сред които е и пастелната розова рокля от органза, която остава в колективното въображение като една от най-желаните рокли, виждани на големия екран.


Незабравимите кино костюми: сватбената рокля на Кийра Найтли в „Наистина любов”



София Лорен в Арабеска, режисиран от Стенли Донен, 1966 г

Намираме се в ерата на суинга, в Лондон от 60-те години. Поп културата по това време оттеква в калейдоскоп от образи, отразени в прозорците, зениците и огледалата за обратно виждане на автомобилите. Лозунгът е „Ultra-mod! Ultra-mad! Ultra-mystery!".


Арабеска, плакат, 1966 г.

София Лорен играе ролята на Ясмин, любовница на петролен магнат, която помага на професор Дейвид Полок (Грегъри Пек), специалист по йероглифи, да осуети международна конспирация. Винаги безупречна и предизвикателна в тоалетите си Dior - дори по време на бягства и преследвания - Ясмин носи палта с анималистични принтове и лачени ботуши над коляното в перфектен моден асонанс, но също и къси рокли, костюми и скъпи вечерни рокли.

Сред всички тях, един тоалет се откроява и остава запечатан завинаги в колективната памет. Това е ефирната рокля с волани, създадена за ролята на Ясмин от Марк Боан за Dior, която би била достойна за всеки съвременен червен килим.

Италианската актриса - увита в метри тюл, в много деликатен нюанс на розовото - не само изразява цялата си чувственост и елегантност, заобиколена от безброй обувки, докато небрежно пробва някои модели и се оглежда в огледалото, но кара и любителите на модата да изпаднат във възторг. И всичко това, преди малко повече от половин век... как да не боготворим модата?!

 

More Celebrities