Следва

Оуен Уилсън: Мама се омъжи на 80. Любовта може да се случи във всеки един момент

Истории от живота: секс, скандали и съдбата на "мръсната" херцогиня на Аргайл

Животът на наследницата на текстилна империя разтърсва пуританска Великобритания

Celebrities преди 2 години

Преди няколко седмици BBC One излъчи новия си тв-сериал "Много британски скандал“, в който звездата от "Короната“ Клер Фой изиграва Маргарет Кембъл, херцогиня на Аргайл.

Маргарет Уигъм (както е моминското й име) е родена на 1 декември 1912 г. и е единствената дъщеря на шотландския бизнесмен и милионер Джордж Хей Уигъм и съпругата му Хелън Ман Ханей. Получила образование в Ню Йорк (в престижното училище Hewitt School), тя се завръща в Обединеното кралство, където чрез красотата и статута си на наследница се превръща в желано светско присъствие. В младостта си е водена при психиатър, който й поставя разочароваща диагноза: пълна липса на чувство за хумор. Тя заеква, лекувана е от Лайонел Лоуг, логопеда на крал Джордж VI, но без успех. Проблемите в ранната младост не попречват на момичето със сложен характер и куп странности да постигне всичко, което пожелава, ставайки една от най-видните светски фигури на своето време.


1934 г.

Първата любов

Според биографите й, херцогинята не успява да получи истинска любов в семейството си, което впоследствие рефлектира върху собствените й семейни отношения. На 15-годишна възраст, докато е на почивка на остров Уайт, забременява от 18-годишния актьор Дейвид Нивън. Когато родителите й разбират, я изпращат спешно в Лондон, където й е направен аборт. „Сякаш целият ад избухна“, спомня си онези дни семейният готвач Елизабет Дъкуърт. Тайната е толкова старателно пазена, че херцогинята дори не споменава за нея в мемоарите си от 1975 г. (инцидентът става известен много по-късно). Маргарет ще обича Нивън цял живот и ще присъства на погребението му. Тя е VIP персоната на тъжната лондонска панихида.


Дейвид Нивън

Дебют в светското общество, брак и развод

Подобно на други наследници на известни семейства, момичето прави дебюта си в светското общество на нарочен бал. През 1930 г. тя се появява на приема на кралица Шарлот и дори получава неофициалната титла „дебютантка на годината“. За великолепието на тези години тя разказа на биографа си Чарлз Касъл: „Периодът между 1930 и 1933 г. беше пълен със забавление. Беше фантастично. Три партита на вечер. Неуместни мисли в главата ми. Несериозно и благословено време. Не мисля, че някой някога си е прекарвал толкова добре, колкото аз. Имах две големи дебютантски партита за три години, всяко с по над 400 гости. Животът е като топка, която постоянно тупка".  

Дебют на бала

Джордж Уигъм се грижи Маргарет да има нова рокля висша мода за всяко свое излизане. Казват, че бил толкова неуморен в популяризирането на дъщеря си, че дори наел PR агенти. А майка й от деветгодишна я води на студено къдрене и при козметик за оформяне на веждите, за да „подобри” външния й вид.


1934 г.

Момичето с порцеланова кожа и очарователно зелени очи определено е възприемано като изключителна красавица. В онези дни, за светските мъже не е обичайно да вземат предвид личността на жената при избора си на съпруга. Външният вид и чарът - и, разбира се, парите - са главните предимства, наред със социалното положение. Маргарет има всичко. Оттук и бурният личен живот: романи с принц Али Хан (двамата са дори сгодени, но родителите й отказват брака по религиозни причини), пилота Глен Кидстън, барон Мартин Стилман фон Брабус, наследникът на издателство Макс Айткен (по-късно втори лорд Бивърбрук), актьорът Кари Грант, петролният магнат Дж. Пол Гети и принц Джордж, граф на Сейнт Андрюс. Въпреки огромния избор, заветното „да“ Маргарет казва на един конкретен мъж - 7-мия граф Уоруик. Сватбата обаче не е писано да се състои, просто защото междувременно бъдещата невеста започва бурна връзка с американски бизнесмен - борсовият брокер Чарлз Суини. Именно той успява да стане първият й съпруг.


Сватбата с американеца Чарлз Суини, 1933 г.

Сватбена рокля с 24-метров шлейф, проектирана от Норман Хартнел (модният дизайнер, работил за британското кралско семейство в продължение на 15 години, създал още сватбена рокля и тоалета за коронацията за Елизабет II) затвърждава статута й на една от най-модерните дами на времето. Пред сградата на Ораторията Бромптън в Западен Лондон, където Маргарет и Чарлз разменят клетвите си, се събират повече от две хиляди души, които мечтаят да зърнат булката. Найтсбридж е затворен за движение за три часа. През целия си живот Маргарет обожава модата, носи великолепни дрехи и аксесоари, а сред най-предпочитаните от нея са творенията на Виктор Стибел и Анджела Деланж.

Уигъм прави три спонтанни аборта, а едно от бебетата й е мъртвородено. Все пак, в този брак се раждат син Брайън и дъщеря Франсис (която се омъжва по-късно за херцога на Рътланд), въпреки че е невъзможно да се докаже, че Чарлз Суини е техен баща (твърди се, че и съпругът, и съпругата не си отказват удоволствия встрани от семейството). Семейната резиденция на Франсис е замъкът Белвоар в Лестършир - едно от местата, в които е сниман сериалът The Crown.

През 1934 г. Маргарет едва не умира при ужасяваща катастрофа. След посещение при своя хиропрактор на Бонд Стрийт, тя пада в асансьорна шахта. „Паднах от височина 40 фута, но кабелът ми помогна, успях да се хвана за него, всичките ми нокти бяха откъснати, паднах на колене, ударих си тила в стената, счупих гърба си и прекарах три месеца в болница”, спомня си тя по-късно. След възстановяванета й, приятели забелязват, че тя напълно е загубила усещането си за вкус и мирис поради увреждане на нервните окончания. Освен това трагедията оказва необичаен ефект върху нейното либидо - Маргарет развива необуздан сексуален апетит. Нищо чудно, че става известна с поговорката си: Лягай рано и често. Но повече за това по-късно.


Рехабилитация в Хоув след падане от асансьорна шахта през 1934 г.

Да се ​​върнем на Маргарет и Чарлз. Двойката се развежда през 1947 г. („Всичко, което Чарли искаше от мен като съпруга, беше да бъде красива кукла без мозък“, казва тя). След раздялата херцогинята има няколко краткотрайни романса, включително един с Теодор Русо, уредник на Музея на изкуствата Метрополитън. Скоро Уигъм се сгодява отново, този път за банкера на Lehman Brothers Джоузеф Томас, въпреки че двамата така и не се женят. 

Втори брак и отново провал

Вторият й съпруг е Иън Дъглас Кембъл, 11-ти херцог на Аргайл (трети брак за него). Двамата се срещат през 1949 г. във влака „Златната стрела“ от Париж до Лондон. Той й разказва за петте си години в лагер за военнопленници, тя го изслушва и се влюбва на мига. Маргарет го кани в апартамента си и ляга с него веднага след като влакът пристига в Лондон.


С херцога на Аргайл, 1952 г.

Казват, че като обеднял аристократ (наследството му буквалносе изпарява в хазартни дългове) тоя я преследвал, знаейки, че е много богата, докато той няма нито стотинка в сметките си. Маргарет се чувства длъжна да убеди баща си да му даде 100 000 британски лири, за да възстанови дома на предците си в Шотландия - замъка Инвъри. След това херцогът подписва акт за дарение, носещ допълнителни луксове като гаранционен депозит и се заклева да се ожени за нея веднага щом финализира развода си - той е женен за американска наследница (по прякор Уи-Уи, или, както Маргарет презрително произнеся името й, Фий-Фий).

Маргарет и Иън се женят през 1951 г. в Caxton Hall, Уестминстър (Елизабет Тейлър, Орсън Уелс и Джоан Колинс се венчават на същото място). Младоженците се нанасят ​​в семейното имение на младоженеца, където той едва не изпуска булката, пренасяйки я през прага. Този многозначителен момент дава тона на това, което предстои...


Маргарет се омъжва за херцога, 1951г.

Маргарет е на върха на славата си, името й е споменато дори в песента на Коул Портър You're the Top. Двойката се наслаждава на живота, гребейки от него с пълни шепи. Прекарват зимите в Сейнт Мориц, отлитайки за Сен Тропе или Бахамите в първите топли дни на лятото, живеят между Лондон и замъка Инвъри. „Бях богата и изглеждах добре. Постоянно ме снимаха, възхищаваха ми се, бях включена в списъка на десетте най-модерни жени в света. Трябваше да стигна до самия връх”, пише по-късно Маргарет. „Станах херцогиня и господарка на исторически замък. Животът ми изглеждаше осеян с рози". 


На премиерата на мюзикъла "Шах", 1986 г.

Бракът обаче не е като приказка и не продължава дълго. Скоро очарователният херцог показва истинското си лице: оказва се, че е обсебен от хазарта, наркотиците и алкохола. Двойката се съгласява на открит брак и всеки започва да живее отделно. Но, ядосан, че херцогинята вече не финансира изискания му начин на живот, Аргайл наема частни детективи, които да шпионират съпругата му в стара катафалка с бъги, като едновременно крадат писмата й и преглеждат дневниците й.


Маргарет с дъщеря си Франсис, 1953 г.

Един ден Маргарет кани 17-годишния си любовник в замъка Инвъри, прекарва страхотно с него край басейна и се оттегля в спалнята си. Херцогът на Аргайл разбира за случката и гони съпругата си (която по това време се подписва в писмата си само със S, съкратено от Сатана) от къщата им. Аристократът решава да събере доказателства за изневярата на жена си и вика ключар да разбие личния й сейф в къщата на Мейфеър, докато тя е в Ню Йорк. Вътре той открива тайник, включващ 13 полароидни снимки на нея с други мъже и дневник, в който описва изневерите си (88 епизода, сред които и с Джоузеф Слутън, съпругът на сестрата на Жаклин Кенеди - скандалът го лишава от позицията му в Белия дом). На снимките се вижда гола дама, която задоволява мъж орално. Лицето на любовника в кадрите не се вижда, но Кембъл разпознава жена си по перлената огърлица от три наниза, която тя носи непрекъснато. Самата Маргарет твърди, че на снимката са изобразени гениталиите с внушителни размери на собствения й съпруг. Налага се Аргайл да премине медицински преглед, за да се уверят експертите, че параметрите съвпадат. Данните, както се досещате, не съвпадат. 


Херцогът и херцогинята на Аргайл в Тобърмори, 1956 г.

Снимките стават важно доказателство в нашумялото (и най-скъпото по това време) дело за развод през 1963 г. между херцога и херцогинята на Аргайл. Обиденият мъж публично нарича бившата си съпруга „сексуален перверзник“ и „напълно развратна жена, чийто сексуален апетит може да бъде задоволен само от тълпа мъже“. Тази „тълпа“ включва двама министри от правителството, трима членове на кралското семейство и куп холивудски звезди. Всъщност от 88-те мъже, с които е видяна да вечеря, значителен брой са гейове, но, както знае херцогът, Маргарет не може да докаже това, тъй като по това време хомосексуалността е извън закона. 


1960 г.

Семейният скандал се превръща в таблоидна сензация: Маргарет е наречена „мръсната херцогиня“, а самоличността на „мъжа без глава“ от пикантните снимки е широко обсъждана. Оказа се, че човекът е тогавашният държавен секретар на колониите и зет на Уинстън Чърчил Дънкан Сандис, а героят в друга подобна снимка е популярният актьор Дъглас Феърбанкс-младши. Факт е, че само министърът на отбраната може да се сдобие с редкия тогава фотоапарат Polaroid и камерата, снимала Маргарет, се оказва собственост на отдела, ръководен от Дънкан. Феърбанкс-младши пък е разпознат по почерка: той има неблагоразумието да подпише една от снимките, които се появяват по случая: „Мисля за теб“.


В замъка Инвъри, 1960 г.

Другата страна на Маргарет

Въпреки че Маргарет Аргайл е най-известна със скандалите си, близките й я познават и с другата и страна. Според Daily Telegraph тя осиновява тайно две момчета, Джейми и Ричард Гарднър, за които плаща частното училище Kinwarton House в Уоруикшър. Не се знае какво се е случило с братя Гарднър и как живеят те днес. 


Маргарет с пудела си Луис в Мейфеър, 1985 г.

Страстен любител на животните, Маргарет се грижи и за няколко миниатюрни френски пудела и дълги години служи като президент на приют за четирикраки в Ланкашир.


1953 г.

Живот след развод, бедност и студенината с дъщерята

След развода, който е официализиран през 1963 г., тя не се омъжва повече и губи по-голямата част от богатството си. Херцогът на Аргайл се жени за четвърти път (и то само няколко седмици след раздялата) за американка на име Матилда Костър Мортимър, 22 години по-млада от него. Маргарет продължава да организира шумни партита в апартамента си в Лондон през 70-те и 80-те години на миналия век и често нарича бившия си съпруг „изверг и садист“. И все пак, качеството на гостите намалява всяка година, защото комуникацията с „мръсната херцогиня“ все повече се възприема като социално самоубийство след скандалния й развод.


С дъщеря си Франсис Хелън, 1951 г.

Отношенията на Маргарет с дъщеря й стават повече от обтегнати - двете на практика не си  общуват. „Маргарет беше кошмар за дъщеря си. Франсис бе непоколебима католичка и много дискретен човек и не можеше да понася ужасната "реклама" от страна на майка си“, разказва приятел на Франсис пред Vanity Fair през 1968 г. Според слуховете двете веднъж се срещат на коктейл-парти. Маргарет се приближава с думите: „Здравей, аз съм майка ти“, на което Франсис отговаря: „Помня“ и обръща гръб. Майка и дъщеря се помиряват едва преди смъртта на Маргарет през 1993 г.


1989 г.

Херцогинята изпитва недостиг на пари. Не само, защото бившият й съпруг я съди за огромна сума за накърнено достойнство. Още през 30-те години на миналия век бащата на Маргарет изпитва тревогата, че единствената му наследница с ужасно бурен нрав няма да е в състояние да се разпорежда с имуществото, съответно блокира сметките й. След смъртта му адвокатите на светската лъвица успяват да отменят това решение, но херцогинята много бързо пропилява завещаното. Приходът от £18 000 годишно от доверителен фонд едва покрива разходите за живот на Маргарет. Опитите да прави платени публични обиколки на луксозното си имение не донасят достатъчно средства за изплащането на всички дългове. Наред с други неуспешни съдебни дела, тя води 15-годишна битка, за да попречи на мащехата си да претендира за наследството на баща й на Бахамските острови. При това Маргарет е наясно, че не може да спечели делото,


Маргарет и пудела Луис, 1989 г.

През 1978 г. е принудена да продаде къщата и да се премести с прислужницата си в апартамент в хотел Grosvenor House. Маргарет така и не се научава как да си свари чай и никога не оправя леглото си сама. През 80-те години Аргайл планира да участва в сериал за живота си (когато работата по проекта е спряна, тя отива в офиса на продуцентската компания, искайки чек за £10 000 като неустойка). Малко преди смъртта си (през 1990 г.) тя вече няма пари да плати стаята си и е изгонена от хотела, а децата й я настаняват в старчески дом в Пимлико. Там тя умира през 1993 г. на 80-годишна възраст, след като се подхлъзва във ваната и удря главата си. 

Животът на тази глезена и странна жена става емблематичен за разрухата и упадъка, на които често са подложени свръхбогатите и разглезени наследници на несметни богатства. Скандалът я съпътства до самият й край, а може би всичко щеше да е иначе, ако просто бе останала вярна на любовта...

More Celebrities