Следва

Ах, това Великденско синьо - херцозите на Кеймбридж, особено тя

Преброяване на дивите зайци: кой в правителството се представя най-добре

"Човекът е храсталак, никой не знае от кой храсталак ще изскочи заек, другари!" Анкетата по повода е най-долу в материала >>> 

Celebrities преди 2 години

"Преброяване на дивите зайци" е прекрасен, много смешен и още по-ироничен български филм от 1973 година, с режисьор Едуард Захариев и по сценарий на Георги Мишев. Оператор е изключителният Венец Димитров, който почина по-рано тази година, а в главните роли са трима гении на българското кино и театър - Ицхак Финци, Тодор Колев и Георги Русев.

Във филма, чиновникът статистик Асенов пристига в с. Югла с абсурдното поръчение „отгоре" да сформира преброяване на дивите зайци в землището на селото. Всички здрави мъже трябват да бъдат включени в тази задача. Повечето селяни, а също и Трифонов - младият помощник на Асенов, виждат абсурдността на начинанието, но са принудени да участват, поради заплахата от наказание. Никой от сформираната бригада не приема насериозно мисията, Трифонов дори изчезва по едно време и бива открит при младата акушерка Красимира - сцената е отлична и е в откъса по-долу. Скоро преброяването приключва без нито един заек в статистиката. Това не пречи на преброителите да отпразнуват „изпълнената задача" шумно и с много субстанции.

Сетихме се за филмовата класика, която препоръчваме за ново гледане всеки път с удоволствие, защото е наистина прелестна сатира, а и още защото, според социологическо изследване от онзи ден на "Тренд", има продължаващ спад на положителните оценки за работата на кабинета - от 29% през миналия месец до 27% през този, а отрицателните бележат ръст до невероятните 58% през април - състояние на нещата, което граничи с абсурд, защото в новата българска история подобно разпадане на оптимизма относно действащото управление не помним. Та, като казахме абсурд...

Резонно се запитахме какво не им харесва обществото на управляващите в момента. Може би рекордната от 14 години инфлация, вече над 12,4% на годишна база, или пък липсата на адекватност в мерките за овладяването й. А може би бъга в пощите и оттук - невъзможността пенсионерите, т.е. бабите и дядовците ни, да си получат пенсиите. Или, невероятно, но факт, невъзможността да се ориентираме какво се случва във външната ни политика, или пък също така невъзможността да се получи отговора на въпроса "къде са парите", след като се оказа, че в държавния резерв "няма никой", почти. Всъщност, възникват въпросителни и относно ропота на спортните федерации, че са оставени на самотек. Пътните строители пък тънат буквално в безумие от обещания и едновременно безпаричие, след стопираните договори за ремонт и поддръжка, докато в същото време народонаселението е предупредено да внимава, защото рискът по пътищата е зверски. Лекарите, оказа се, вече май не получават допълнителни пари за Ковид. БНБ е унизена чрез абсурдни кандидатури. Част от коалицията плаши с напускане, ако случайно изпратим подкрепления на Украйна. Друг висш чиновник анонсира, че бежанците трябва вече да се махат от хотелите, а областният на София каза, че няма да разреши една алея и един площад в София да бъдат преименувани в солидарност с невинните жертви в Украйна. Отделно, МВФ дискретно намекна, че държавата върви към фалит. Проблемите са наистина по-скоро лежерни, в тях няма нищо чак толкова тревожно, но очевидно все пак хората не се усещат добре в така настъпилата ситуация.

Затова, в четвъртия месец от развитието на това управление като такова, нека се опитаме да разберем има ли в цялата схема персонално отношение, т.е. кого, всъщност, одобряваме, и кого - не, ако приемем, че масово не одобряваме. То е малко като преброяване на дивите зайци, не върви, но няма как... И все пак, в правителството става дума за живи хора - чиновници от високо равнище, с имена и достижения, с провали и изцепки.

Поставяме на гласуване имената на действащите министри, ограничавайки се във Велика Сряда само до тази част от властта - непосредствено изпълнителната в частта МС. Преброявайки "дивите зайци", пардон, министрите в правителството на Република България в състава му към 20 април 2022-ра, нека видим кой къде се нарежда в пирамидата на народната любов. Така ще можем, след седмица или три, да проследим еволюцията. Или пък, обратното, да плеснем с ръце и да видим, че еволюция няма. Т.е. мисията проведена, нито един заек наличен.

Гласуваме поименно в анкетата, внимавайте за уловката >>>

Кирил Петков - Министър-председател

Асен Василев - заместник министър-председател по еврофондовете и министър на финансите

Калина Константинова - заместник министър-председател по ефективно управление

Корнелия Нинова - заместник министър-председател по икономиката и индустрията и министър на икономиката и индустрията

Гроздан Караджов - заместник министър-председател по регионалното развитие и благоустройството и министър на регионалното развитие и благоустройството

Борислав Сандов - заместник министър-председател по климатични политики и министър на околната среда и водите

Николай Денков - министър на образованието и науката

Бойко Рашков - министър на вътрешните работи

Драгомир Заков - министър на отбраната

Асена Сербезова- министър на здравеопазването

Николай Събев - министър на транспорта и съобщенията

Даниел Лорер - министър на иновациите и растежа

Атанас Атанасов - министър на културата

Георги Гьоков - министър на труда и социалната политика

Иван Иванов - министър на земеделието

Христо Проданов - министър на туризма

Теодора Генчовска - министър на външните работи

Надежда Йорданова - министър на правосъдието

Божидар Божанов - министър на електронното управление

Радостин Василев - министър на младежта и спорта

Александър Николов - министър на енергетиката

Анкета

Кой от членовете на МС в правителството на Кирил Петков е вашият гаф-фаворит, т.е. лицето, от което ви е истински неудобно?

More Celebrities