Следва

Рецептите на ранната есен - с топли цветове и уханен аромат

Михаил Горбачов отлетя при Раиса. Човекът, който промени света, го напусна на 91

Почина Михаил Сергеевич Горбачов, първият и последен президент на СССР. Той беше на 91 години

Celebrities преди 1 година

Снощи бе съобщено, че Михаил Сергеевич е починал след дълга борба със сериозно заболяване. От години се знае, че политикът има "проблеми с бъбреците", но точната причина за смъртта е неизвестна. Последният лидер на СССР ще бъде погребан на Новодевичкото гробище в Москва до съпругата си Раиса Горбачова. Все още не е определена точната дата на погребението.


Михаил Горбачов в рекламна кампания на Louis Vuitton, 2007 г

Михаил Сергеевич Горбачов е първият и последен президент на СССР - тази длъжност е въведена специално за него през 1990 г. По това време той управлява страната в продължение на пет години като генерален секретар на ЦК на КПСС. Горбачов е известен с изтеглянето на съветските войски от Афганистан и с това, че е архитект на перестройката, набор от политически, икономически и социални мерки, предназначени да модернизират Съветския съюз и да обновят цялата съветска система. През 1990 г. Михаил Сергеевич става лауреат на Нобелова награда за мир - получава я за приноса си в установяването на отношения между Съветския съюз и западните страни на мирна основа. Горбачов подава оставка като президент през 1991 г., след подписването на Беловежкото споразумение за ликвидацията на СССР. След разпадането на страната Горбачов продължава да се занимава с политика (през 1996 г. дори участва в президентските избори в Русия, но заема едва 7-мо място от 10 кандидати), написва няколко книги и помага за стартирането на Новая газета. Благодарение на популярността си на Запад, Горбачов многократно се превръща в герой на поп културата: участва в реклами на Louis Vuitton и Pizza Hut, а също така получава музикална награда "Грами" за озвучаването на музикалната приказка на Сергей Прокофиев "Петър и вълкът".



Целият свят знае за изключителната привързаност на Михаил Сергеевич към любовта на живота му - съпругата му Раиса. Затова и след като научихме за кончината му, първата мисъл, която нахлу в главите ни, бе прочутият цитат от негово интервю. На въпроса на колега в смисъл на "Коя е най-голямата ви мечта?" Горбачов отговаря: "Някой да ми обищае, че на небето отново ще срещна Раиса". 

Подобна мисъл той изказва и в тв-интервю. "Ако имахте възможността да се свържете с някото по телефона в този момент, кой би бил това?". Отговорът: "Напълно очевидно - със съпругата ми". 



В памет на тази невероятна човешка привързаност, публикуваме няколко снимки на Михаил и Раиса Горбачови заедно тук, на нашата планета. Остава да допуснем, че желанието на Михаил Сергеевич ще се изпълни след като напусна този свят и двамата с Раиса, винаги усмихната, винаги редом, винаги много елегантна, ще бъдат пак заедно... 


 




  

Поклон! 

More Celebrities