Следва

Отиде си Рюичи Сакамото - гениалният композитор, носител на Оскар, Грами, БАФТА и Златен глобус

Римска Ваканция: историята на кино, по-сладко от шоколад

Филмът с Одри Хепбърн и Грегъри Пек е култ

Celebrities преди 10 месеца

Дали заради почти болезнената красота на Вечния град, заради грацията на Одри Хепбърн или заради пърпоренето на симпатичната Vespa, филмът „Римска ваканция“ се превръща в истински култ, можем да кажем и до днес. Единственото, в което сме сигурни е, че в него откриваме много интересни дебюти: до този момент Одри е известна само в САЩ с театралната постановка Gigi, но с филма на Уилям Уайлър тя прави огромен скок във филмовата си кариера. Да не забравяме и дебюта на Vespa, патентована през 1946 г. – само 7 години преди филма. А какво можем да добавим за Рим? Дотогава представян предимно в исторически филми, Вечния град дебютира на големия екран, демонстрирайки безграничната си красота. Единствено сцените на закрито са заснети във филмово студио, всичко останало от „Римска ваканция“ е шеметно пътешествие между Испанския площад, Колизеума, площад „Венеция“, замъка „Сант‘Анджело“, „Тринита дей Монти“... Дори река Тибър изпълнява своята роля, когато в края на една незабравима нощ главните герои се гмуркат в нея. Сюжетът може леко да ви напомни на Пепеляшка, но завъртян наобратно.

Хепбърн е принцеса Анна, която решава да избяга от своите задължения, за да разгледа града (без никой да не знае коя е тя). Пек е чаровният американски журналист Джо Брадли, който първоначално иска да се възползва от случайната среща с принцесата с цел растеж в журналистическата кариера. При запознанството си и двамата се представят за други хора: тя - изгубена туристка, а той - предприемач. След тази луда римска нощ принцесата и журналистът се влюбват един в друг. Разбира се, никоя любов не е безоблачна - когато Анна открива, че Брадли е заснемал всяка нейна стъпка през цялото време, за да ги продаде на някой вестник, идилията е застрашена от разпад. Но не се отчайвайте, щастливият край е осигурен, когато журналистът й доказва, че не би я предал и тяхната римска нощ ще остане тайна завинаги.

Филмът е вдъхновен от английската принцеса Маргарет (сестра на Елизабет Втора) и полковник Питър Таунсенд – любов, противопоставила се на кралското семейство, но и приключила по същата причина. Само две години преди снимките на филма принцесата прекарва анонимна ваканция в Рим.(Вижте още: "Дизайн за вдъхновение: новият флагман на Tiffany & Co. в Ню Йорк отдава чест на Одри Хепбърн")

Както доста често се случва, първоначално избраните актьори за ролите не са тези, които в крайна сметка ги получават. Ролята на Хепбърн е предложена на Елизабет Тейлър, докато тази на Пек е предназначена за Кари Грант, който обаче я отказва, тъй като се смята за твърде стар, за да интерпретира любовната тръпка на Хепбърн. Все пак Грант и Хепбърн се озовават на един и същи сет десет години по-късно през 1963 г. за филма Charade. Одри пък печели ролята заради зашеметяващо прослушване, останало легендарно във времето.

Римска ваканция постига моментален успех и печели безброй награди. Филмът е направен с бюджет от 1.5 млн. долара, а само през първата година достига 12 млн. Номиниран в почти всички категории за Оскар през 1954 г., печели три: „Най-добра главна женска роля“ за Одри Хепбърн, „Най-добри костюми“ за Едит Хед и „Най-добър сценарий за МакКелан Хънтър.



Впоследствие обаче се оказва, че сценарият е написан от Долтън Трумбо, който по онова време е обвинен в подпомагане и подстрекателство към комунизъм и затова е невъзможно да се появи официално в продукцията. По време на Оскарите, Хънтър отказва да вземе статуетката, която чак през 1992 г. официално е призната на Трумбо – 16 години след смъртта му. Освен Оскар, Хепбърн получава БАФТА и Златен Глобус.

А Vespa-та? Веспата става италианска икона и печели титлата „Най-продаван скутер на века“.(Вижте още: "We love: Dior x Vespa, най-свежата колаборация това лято")

More Celebrities