Следва

Възстановиха образа на Христос

Конкурс

преди 14 години

Новите български финалисти в дизайнеския конкурс „Triumph Inspiration Award” 2010 са общо 24 млади творци – равен брой студенти от Националната Художествена Академия (НХА) и от Нов Български Университет (НБУ). Авторитетното жури в състав: Дора Блек-Хемплер – управител на „Триумф Интернационал София”, проф. Любомир Стойков – председател на „Академията за мода”, г-жа Дора Момекова, преподавател по моден дизайн в НБУ и Мария Георгиева – главен редактор на списание „Ел”, беше сериозно затруднено в селекцията на най-добрите проекти, които младите дизайнери да разработят за финала на конкурса през месец май.

Финалистите от НХА, избрани да участват в българското издание на конкурса „Triumph Inspiration Award” 2010, са бакалаври и магистри, специалност „Мода”: Александра Атанасова, Боряна Николова, Гергана Траянова, Деница Димитрова, Елена Мирчовска, Ина Чокова, Ирина Танева, Искрен Лозанов, Катерина Малаганска, Лиляна Петкова, Николай Божилов, Петя Казанцева.

От НБУ допуснатите студенти са също бакалаври и магистри, програма „Моден дизайн”: Албена Деспотова, Валя Стоянова, Весела Антова, Ирина Геновска, Лилия Костадинова, Мария Неделчева, Николина Евстатиева, Пламена Цветкова, Славина Петрова, Фатме Али, Надя Гавраилова, Юлияна Янъкова.
Дизайнерските проекти на талантливите студенти представиха на комисията от професионалисти голямо разнообразие от теми и креативни идеи, търсещи най-вдъхновяващата форма на бельо. Интерпретациите на студентите на тазгодишното мото на конкурса - “Shape Sensations” – са инспирирани от красотата и силата на природата, от анатомията на човешкото тяло, както и от заобикалящата ни архитектурна среда.
Критерии, от които се ръководи журито във всяка от страните-участнички, както и членовете на престижното международно жури, са следните: иновативност и креативност при интерпретацията на зададената тема, индивидуалност и уникалност, естетика, качество на дизайна и реализацията, както и самото представяне.
Победителят в националния конкурс ще представи страната ни на световния финал в Лондон, по време на седмицата на модата през септември, като разходите ще се поемат изцяло от Triumph. Той ще получи и възможност за шестседмичен стаж в списание “ELLE”, медиен партньор на българското издание на конкурса. Класираният на второ място ще пътува за Лондон по време на седмицата на модата през месец юни, като разходите ще се поемат от Perwoll (Henkel) и ще има възможност за четириседмичен стаж в списание “ELLE”. Наградата за класирания на трето място е двуседмичен стаж в списание “ELLE”.
Моделът, удостоен с първа награда на световния финал, ще се адаптира от дизайнерите на Triumph и ще бъде произведен в лимитирана серия, която ще се продава в избрани магазини на Triumph по цял свят. Световният финалист ще получи и награда от 15 000 евро, а за класираните на второ и трето място автори на дизайнерски проекти са предвидени съответно по 10 000 и 5 000 евро.
Участието на световния финал на българския финалист за 2009 г. – Искрен Лозанов – му донесе международно признание, въпреки че не беше отличен с първа награда. Организаторите на конкурса от „Триумф Интернационал България” пожелават на всички участници в „Triumph Inspiration Award” 2010 творческо вдъхновение и успех!
 

More from View Sofia

More