Следва

Крал Чарлз III ще "абдикира след 10 години" заради принц Уилям

Безпогрешен избор на Saint Laurent: вечната Даяна Рос за пролетно-лятната им колекция

Почти 80-годишна дама без аналог. 

Celebrities преди 2 месеца

Отдавна отвикнахме посланици на модните марки задължително да са модели или инфлуенсъри. Или пък вездесъщите поп звезди от Южна Корея, които моментално извеждат всеки кадър с участието си на върха на световните дискусии. Saint Laurent също бягат от очевидното този сезон. Лице на пролетно-лятната рекламна кампания на Къщата е не кой да е, а самата Даяна Рос. Музикална легенда, кралица на диското и соула, икона на стила, Даяна е муза на няколко поколения. В чест на пускането на кампанията разказваме повече за стила на Мис Рос и какво го прави толкова изключителен.

За тези, които са запознати с биографията на Даяна Рос, решението на Антъни Вакарело не би трябвало да изглежда неочаквано. Креативният директор на Saint Laurent просто отдава почит на една легенда, тотално вдъхновение за модната индустрия в продължение на десетилетия. Включително, разбира се, и на самия Ив Сен Лоран. Рос не само често се появява в създадени от маестрото тоалети (в легендарния клуб Studio 54 предимно), но също така е близък приятел на дизайнера. Историята помни снимката, на която двамата танцуват на благотворителна вечер на УНИЦЕФ в Париж през 1980 г. Тиери Мюглер също нарича Даяна своя муза: през 1991 г. тя излиза на модния подиум на шоуто му ръка за ръка със своята дъщеря - модела и актриса Трейси Елис-Рос.


Даяна Рос и Майкъл Джаксън на Оскарите, 1981г.

Изключителното й влияние върху модата не свършва дотук. Тя е абсолютен фаворит за десетки дизайнери, които обожават да обличат този невероятен артист. Всъщност светът я разпознава като стил икона със самия старт на кариерата й. През 1959 г. тя дебютира като водеща певица на The Supremes, а зашеметяващият успех е продиктуван не само от изключителния вокал на младата звезда, но и на стриктното внимание към детайла в тоалетите й. Емблематичните елементи в стила на младата красавица са блестящи, много дълги рокли, които подчертават превъзходната й фигура, плюс високи токчета, боб прическа с кичур и „кукленски” грим, предвещаващ настъпването на 60-те години. В първите секунди след появата й светът е наясно: роди се звезда. В следващите 65 (!) години от кариерата й, Даяна никога не дава повод да се усъмним в безупречното й чувство за зрелищна и бляскава, класическа и вечна елегантност. 


1983г.

От момента, в който стартира соловата си кариера, мис Рос става по-смела не само музикално, но и стилово. И това е разбираемо: момичешката група е заменена от независима кариера, а инфантилните 60-те са последвани от освобождаващите 70-те и много дръзките 80-те. Даяна остава вярна на себе си и продължава да избира блестящи текстури като златно ламе и пайети във всички цветове на дъгата, усилвайки блясъка до максимум. Тоалетите й не само блестят умопомрачително, но и са с все по-смели кройки. Официалните вечерни рокли са заменени от костюми и гащеризони с пайети, екстремни минита, дълбоки деколтета и дори пера. Друг любим елемент от стила на мис Рос е безтегловният тюл или по-скоро десетките волани от фината и секси материя. Звездата често допълва искрящите ансамбли с пелерини от същия материал, които придават обем, динамика и драматизъм на визията.

Рос има изключителната привилегия да е ангелът-хранител на много млади дизайнери. Именно тя е един от първите клиенти на много младия Джон Галиано. През 1984 г. амбициозният дизайнер показва дипломната си колекция Les Incroyables, посветена на Великата френска революция. Оказва се толкова сполучлива, че легендарната основателка на магазина Browns Джоан Бърстейн я излага на витрините си в ранната утрин след шоуто. Именно там Рос я вижда, влюбва се в палтото върху манекена и се прибира у дома с покупката. Не намерихме снимки, на които тя го носи, но нещо ни подсказва, че артикулът е прегърнал самата душа на мис Рос: впоследствие тя почти не пропуска шоу на Джон за Dior. И всеки път не пести комплиментите си, коментирайки колекциите на гения пред журналисти.


Даяна Рос и Тиери Мюглер на шоуто Пролет/Лято 1991

С примера си Рос многократно доказва, че няма невъзможни неща и че винаги можете да започнете от нулата. Става вокалистка на мегапопулярна група, за да я напусне по-късно и да започне солова кариера. И става не по-малко успешни в това си амплоа. След това стартира филмовата си кариера, вече като мега-популярна певица, и отново печели. Така че не е изненадващо, че на почти 80, които ще навърши на 26 март, тя решава да се пробва като лице на модна къща. За самата индустрия, както вече разбрахме, това изобщо не е чуждо. Даяна, освен това, изглежда точно толкова блестящо, колкото и преди 30 години, 50 или 60 години.


Даяна Рос и Бионсе в съвместно изпълнение на турнето RENAISSANCE в Калифорния, септември 2023 г.

More Celebrities