Следва

Леопардова, малко тъжна и много красива: Ирина Шейк

Айртон Сена и Карол Алт, тайната любовна история и краят в знака на съдбата

Запознават се на модно ревю на Ferragamo и се влюбват на мига. Изживяват връзката си тайно, мечтаейки един ден най-накрая да заживеят заедно.

Celebrities преди 4 седмици

През последните 30 години - като се започне от онази проклета неделя на 1 май 1994 г., в която той трагично губи живота си в 7-ата обиколка на Гран При на Сан Марино на пистата Имола на  само 34 години - Карол Алт никога не е спирала да мисли за това и да го казва няколко пъти: „Айртон Сена беше любовта на живота ми“.

Тя, модната дива, и той, трикратният световен шампион във Формула 1 (през 1988, 1990 и 1991 г.), се влюбват тайно и с безгранична страст. И двамата са заети, но мечтаят да живеят заедно без да се крият повече. Тяхната история може да се движи с висока скорост - точно както бразилският пилот е свикнал да прави на пистата - но се разби на онази стена на кривата Tamburello. Трагична съдба – от която Айртон се страхува – и която слага незаслужен „край“ на една от най-красивите и сърцераздирателни любовни истории на всички времена, които ще проследим тук, етап след етап.


Айртон Сена и Карол Алт на Telegatti, 1991 г.

Хем млади, хем красиви, съответно тръгнали в кариерата си. 80-те години на Айртон Сена и Карол Алт - набори от 1960 г. (той е роден на 21 март, тя на 1 декември) - започват и за двамата със сватба: през 1981 г. шофьорът се жени за приятелката си от детството Лилиан Де Васконселос (бракът продължава две години, "грешка на младостта" Айртон по-късно ще обясни на списание Caras : двамата обаче остават приятели), докато американският модел - по силната воля на баща си Антъни - се омъжва през 1983 г. за хокеиста Рон Грешнер, с когото се развежда през 1996 г., също и заради тайната си връзка със Сена, която се разкрива едва след фаталната катастрофа в Имола. Айртон също пътува с висока скорост във връзките: след като сваля шлема си, много момичета са чувствителни към неговия чар.


Айртон Сена и бившата му съпруга Лилиан де Васконселос на кадър от 1993 г.


Карол Алт и съпругът Рон Грешнер, 1990 г.

Едната също е италианка, Кристина Пенса, с която се запознава в средата на 80-те, когато все още е начинаещ пилот на Lotus и с която остават заедно 2 години. „Оставих го на 22 години, не ми се живееше този живот“, казва тя през 2018 г. в програмата venire da me на Rai 1, като си спомня също как Айртон ѝ е доверил лошото чувство, което изпитва: „На нашия диван в стаята имаше книга с историята на Жил Вилньов, помолих Сена за обяснения и той отговори: „Той беше страхотен шофьор, но мисля, че това ще бъде и моят край “.

След други флиртове, през 1988 г. - на живо по телевизията по време на коледна програма за деца - Сена се влюбва във водещата Xuxa Meneghel. Той току-що е спечелил първата си титла и за да отпразнува, тя го обсипва с целувки, оставяйки следи от червило по бузите му. След една година тя го напуска, защото не иска да се откаже от кариерата си: през 1990 г. в Playboy Бразилия той си спомня за нея с любов: «Имах няколко болезнени раздяли, но само с една жена изпитах силното желание да създам семейство и да имам син. И тази жена беше Xuxa." Когато казва тези думи обаче, той все още не знае, че му предстои среща с Карол Алт.


Айртон Сена със Xuxa за гала вечеря в Монако, май 1989 г.

Точно през 1990 г. Айртон Сена и Карол Алт се срещат за първи път в Милано, зад кулисите на модно шоу на Ferragamo. Тя също вече е утвърден модел, на кориците на половината свят, а също и актриса в Италия за братя Ванзина. Както често се случва на тези души, които си пасват идеално, само един поглед между двамата е достатъчен, за да предизвика любов от пръв поглед. „Фотографите постоянно ме караха да позирам до този човек със странното име. Не знаех кой е и когато ми казаха, че е шофьор, си помислих, че е шофьорът. Той беше много по-нисък от мен, сърцето ми биеше, инстинктивно свалих токчетата си. Той се усмихва и казва: „Благодаря ви“. Аз: „Няма проблем“, казва моделът пред Corriere . Веднага след това пилотът я кани на вечеря и тя отказва, преди да промени решението си: «Моят асистент ми нареди: „Карол, ти си луда, тръгвай!“ - казва тя. Точно в този момент се ражда тяхната огромна и тайна любовна история.

Това, което кара Карол да се влюби, е сладостта на Айртон: „Той беше сладък, пълен с внимание и тогава бях поразена от неговата чувствителност, никое момче преди него не ми беше говорило за Бог и Библията“, разказва моделът пред GQ Italia. В продължение на три години двамата се срещат възможно най-често, преследвайки се по целия свят. И то скришом, като се има предвид, че Алт крие връзката си от изключително ревнивия си съпруг. Така че само няколко години по-късно тя ще си спомня някои моменти, прекарани заедно, като времето, когато отиват на вечеря в елегантен ресторант: „Бяхме двамата. Под чинията беше поставил красив златен часовник. Но аз не забелязвам, бутам чинията на пода, чашите падат. Той се зачервява. Катастрофа. Но все още имам този часовник днес, беше важен." Или като онова бягство, което правят заедно в Италия: „Той караше ферарито си в провинцията, аз се смеех щастливо до него. След това лудо състезание спряхме за бензин в Новара, но Айртон не знаеше какво да прави. Така че той почука на прозореца на господина на опашката зад нас, за да помоли за помощ. Този човек започна да крещи: "О, Боже, ти си Айртон Сена!". И жена му до него, крещейки по-силно: „И тя е Карол Алт!“, беше комично.“


Айртон Сена и Карол Алт зад кулисите на модното шоу на Ferragamo, Милано, 1990 г.

Любовта между Айртон Сена и Карол Алт е абсолютна, но никога показна. И заради характерите си - и двамата са срамежливи и сдържани, особено в епоха, в която разделението между публичната и частната сфера е осезаемо - и заради брака, който все още свързва модела с Грешнер, който според него трябва да остане защитен. Тази ситуация ги принуждава да направят болезнени избори и живот на двойка, изхвърлена в неизвестност, съставена от прибързани решения за посрещане на работните ангажименти на другия. И все пак заедно те винаги са били щастливи. И мечтаят наистина да изживеят своята история пълноценно, като се стремят да имат деца и преследват целта да прекарат живота си без съжаление.

Но докато времето продължава да минава и ситуацията не се променя, бразилският пилот - който не е свикнал да бъде втори след никого - дава ултиматум на Карол, също и защото дълбоко в себе си се страхува, че животът му може да свърши всеки път, когато се състезава. „Той каза: трябва да побързаме, нямаме много време“, казва Алт пред Verissimo през март 2023 г., припомняйки си как Сена непрекъснато я е карал да вземе решение и да го следва докрай. Но той не успява. Така се случва, че след Голямата награда на Бразилия през 1993 г., Айртон среща своята сънародничка Адриана Галистеу в нощен клуб в Сао Пауло: с нея той започва връзка, която продължава до смъртта му.


Айртон Сена и Адриана Галистеу, ноември 1993 г.

Сена не спира да обича Карол Алт, дори през 1994 г., докато е заедно с Адриана. Краят на всичко обаче идва трагично на 1 май същата година, когато Макларънът на Айртон се разбива заедно с аферата му с модела, за който иска да се ожени. По време на инцидента тя е във Флорида на снимки на телевизионен сериал. И именно от телевизора в хотелска стая научава новината: „Светът се срути около мен, помня всеки момент, дори как бях облечена“, казва тя. По време на смъртта му - която настъпи в 18:40 в болница "Белария" в Болоня - виждайки я пред телевизора, съпругът ѝ разбира всичко. Той я пита дали е добре и след това разлива чашата. На следващия ден тя най-накрая събира смелост да го напусне, когато Айртон вече не е там.

Това, което също прави следващите часове още по-горчиви и болезнени, е фактът, че след няколко дни - и по-точно на 10 май 1994 г. - Карол Алт трябва да получи Telegatto от ръцете на Сена като интерпретатор на телевизионния филм Donna d' част 2. Но той така и не пристига на тази церемония на International Entertainment Grand Prix (която се провежда в Милано, където се срещат за първи път): „Получих наградата, но Айртон, който трябваше да я донесе на сцената, вече не беше там. Не помня кой награждаваше, но за мен това е един от най-болезнените моменти в живота. Този ден животът ми пое в друга посока. И днес плача. Това е огромна загуба, част от мен си отиде“, разказва Карол Алт в интервю за Il Fatto Quotidiano.


Айртон Сена и Карол Алт на Principe di Savoia в Милано, 90-те години

След смъртта на Сена, Карол Алт решава да се посвети изцяло на професията – „Отдадох се на работа “, казва тя пред Corriere – начин да не мисли за най-голямото съжаление в живота си. По време на миналогодишното интервю със Силвия Тофанин в шоуто Verissimo, моделът си спомня: „Сена беше голямата любов на живота ми, мечтаех за бъдеще с него.“ Думи, които показват как пилотът е оставил дълбока и все още неопределима празнота в нея. Следващите ѝ връзки са нямали същото значение, с бившия хокеист Алексей Яшин и с актьорите Уорън Бийти и Адриано Джанини: «С Айртон срещнах истинската любов, само че нашата връзка не беше официална, защото бях омъжена по това време. Ако Айртон не беше жертва на този ужасен инцидент, сигурна съм, че това можеше да продължи вечно между нас."

По случай двадесет и петата годишнина от смъртта на Айртон Сена, Карол Алт си спомня за него, като качва непубликувана снимка на двамата в профила си в Instagram, придружена с този надпис: „Всички мои фенове знаят какъв тъжен ден е днес за мен. Моля, споделете всички добри думи, които имате в негова памет."

Няма по-значима снимка от тази, която моделът споделя в социалния си профил, кадър, останал символично черно-бял, тъмен, но заслужаващ цвят и светлина. В усмивките им, завоалирано меланхолични, има гигантска любов, вечно затворена в онова проклето „можеше и не беше “.

More Celebrities