Следва

Сериозната връзка на Лора Крумова е на път да промени статута й

Художничката Явора Петрова: Акцентите в моите чувства и тяхното превръщане в рисунка

В Явора Петрова и артистичния й маниер...

Лица преди 13 години

В Явора Петрова и артистичния й маниер се влюбихме още от входа на галерия "Ракурси", когато грейналите от живот платна на художничката ни ококориха и усмихнаха едновременно.

Миналият месец авторитетната столична галерия подреди голямоформатните рисунки на Явора на улица "Хан Крум" 4, ние се влюбихме от раз в белия им фон и въглена отгоре му и така естествено се стигна до нашата среща -  мека, откровена и наситена като среща между стари, но много верни приятели, разделени, но близки.

"Много се радвам, че ви хареса изложбата!

Кадастронът е като захар, нали, сладък материал, толкова съм влюбена в него. Досега винаги съм рисувала малък формат, но откакто открих този вълшебен картон, не мога да се сдържа, рисувам големи картини.", сладко нарежда кръстената на Яворов мечтателка, докато вари кафето.



Намираме се в ателието й в Зона Б 18. Там са се събрали, като три зрънца в шушулка, идеите, зарядите и хрумванията на трима артисти - Явора Петрова, съпругът й Тихомир Манолов и Ран - техният снажен син, наследник и утвърдител на таланта и на двамата.



Откриваме, че тя и съпругът й "моят верен помощник, най-ценният ми критик" се познават от повече от 20 години. И двамата са завършили Илюстрация в ХА, синът им завършва същата специалност.

Че Явора преподава в НУИИ "Илия Петров" и й е хубаво, нищо, че системата за обучение на деца в художничество не е онази стройна система от нейната гимназия навремето.


Синът на Явора и Тихомир Ран и неговият прозорец към света

И най-важното, че да изградиш самочувствие на истински творец, на достоен човек и на щастлива жена, са ти нужни освен усилието и труда, още обич, вяра и подкрепа и че всичко това, събрано на едно място, съвсем ясно си личи в уникалната атмосфера на това място.



Тя е на масата, до прозореца, той е на стълбите, а момчето на нивото горе, до кръглия прозорец, направен лично от него.

"Ние не живеем тук, само Ран. Живеем наблизо, но много често сме в ателието, работим тук, приятно ни е така. Знам, малко е топло, още не сме включвали климатика, а под покривите винаги е топло. А, чадърът ли, да, много е готин, пак е от една изложба в Ракурси, сега ни украсява стълбището."



Уникалната атмосфера на това артистично място идва от непринудеността на тримата домакини, с които говорим дълго и за всичко и от фантастичните предмети и акценти по стени, первази и полици, на които, и да съзерцаваш дълго, не можеш да се наситиш.

С други думи, това са акцентите на живота, в най-прелестния смисъл на думата живот.

„Акцент са моите чувства и тяхното превръщане в рисунка.
Акцент са формите и тяхното изтанцуване с въглен.
Акцент е вечното внимание да бъдеш и осъществиш себе си.“
Явора Петрова



Изложбата "Акценти" приключи преди 3 седмици, но знаем, че ще има още една през Юни, пак с работи на прекрасната Явора Петрова. В галерия "Ракурси".

Ще ти пишем точно кога, за да знаеш. Някои неща не са за изпускане. 
 

More Лица