Следва

Клюка за Мария Игнатова и Денис Ризов застрашавала Рачков

Зак Зорген. Новата звезда на The Disney Channel - стартът на Бритни и Джъстин

Какво е нужно, за да пробиеш...

Лица преди 13 години

Тази седмица нашият редактор от Ню Йорк Ани Коджабашева ще ни разкаже за една бъдеща звезда на музикалната сцена, която още догодина можем да видим и в България на световно турне.

Зак Зорген е на почти 20, има запомнящо се име, огромна доза талант и малко късмет. Това момче май е на път да стане звезда - и специално за ViewSofia ще ни разкаже как точно става това.

Какво е нужно, за да пробиеш в американската музикална индустрия (в Лос Анджелис), да организираш първите си концерти и да снимаш много успешен видео клип? Това не е риалити състезание, а просто Зак, мой добър приятел от колежа, чиято песен в момента се върти по американския Disney Channel.

Много приятна изненада е някой, когото си чувал да свири на китара вечер край езерото пред публика от двайсетина души, изведнъж да се появи на голямата поп арена.

The Disney Channel е мястото, откъдето Бритни Спиърс и Джъстин Тимбърлейк започват ранната си кариера. Но от Зак очакваме дори повече, отколкото от Бритни: той е студент по социология, инересува се от това как различни движения в музиката, като например рока през 60-те, влияят на обществото, и композира наистина красиви песни.



Зак е слабо русо момче от Бъркли, Калифорния. Майка му е учителка по музика и е пяла в хор, докато го е кърмила – да, понякога по едно и също време. „Сигурно това има нещо общо”, смята той. Днес Зак учи в колеж на Източния бряг на Щатите, но продължава да работи с групата си в Калифорния – Thurstbusters. Именно техния клип се върти в момента по Дисни!



Освен че е на път да пробие с Thurstbusters, Зак е част от още няколко музикални проекта: свири на пиано в две различни джаз формации; пее в The Devils – група, която изпълнява поп хитове а капела (без съпровод); и е продуцент за още неиздадения албум на момиче на име Аманда Джоунс.

Питам го какво точно значи да си „музикален продуцент” и Зак ми обяснява, че това е нещо като да си редактор на списание – той променя дигитално звука на записаните песни и работи с Аманда, като й предлага нови текстове или мелодии. Все още не съм споменала, че през последните две години, откакто е в колежа, Зак е работил на стаж в звукозаписно студио, завършил е пет различни курса по композиция и история на музиката, играл е в два мюзикъла и е бил музикален режисьор на трети. Кога ли му остава време и за социология?!

В стаята на Зак сме в общежитието – стара викторианска сграда - където той живее, докато трае семестърът. Докато му задавам въпроси, той посяга към китарата си, купена на битпазар в Берлин за 35 евро, и започва да импровизира някаква мелодия.

Групата Thirstbusters, най-големият проект на Зак, съществува от две години и отначало започва като небрежни събирания в гимназията. Никой не разбира как нещата стават сериозни. Преди година и половина, през зимната ваканция, момчетата прекарват цялото си време заедно и записват албум с 11 парчета. Зак казва, че е било “for fun” – просто за забавление, но албумът се появява в iTunes и става „истински”.

Голямата стъпка напред се случва тази зима, когато групата снима първото си видео.

Виждаме невинна, но изненадващо добре заснета история за момче, влюбено в момичето, което седи на съседния чин в часа по математика.

„Хората се впечатляват, защото всички виждат колко сме млади” – казва Зак. „Наистина имахме късмет – видеото изглежда страшно добре.”

Но тайната не е толкова „късмет” – не така се получава видео със снимачен екип

от 13 души, статисти и дори специални ефекти. Тайната е огромната енергия на групата, подпомогната с малко специален принос от музикалната индустрия в Лос Анджелис. Сестрата на Зак, Моник Зорген, е режисьор – именно тя редактира сценария и помага със заснемането.



Действието се развива в Berkeley High, училището, където и четиримата от групата доскоро са учили. Всички искат да им съдействат - директорът позволява да се снима в сградите без ограничения, а учителят по математика във видеото е истински учител, който сам предлага да участва.

И така нещата потръгват. Да имаш видео означава да имаш фенове: в музикалната индустрия е наполовина важно как звучиш и наполовина – как изглеждаш. Скоро мениджърите на Моник Зорген, режисьорката на видеото, предлагат да станат мениджъри и на групата на Зак. Отделно от тях пък агент на Дисни се свързва с Thirstbusters във facebook и им предлага да ги пусне по телевизията.

„Най-важното е да изглеждаш, сякаш си истински професионалист” – обяснява Зак. Той на свой ред се свързва с агент за уреждане на концерти, който е работил за Мадона и Алиша Кийс. Очаква се с негова помощ Thirstbusters да са доста заети това лято. Зак обещава: „Ще правим музика по цял ден, всеки ден”. Според него е време да се напише втори албум, но не само: Зак планира да си намери „музикален адвокат” (кой е предполагал, че има хора с такива професии) и заедно с него да подпише договор с лейбъл.

„Виждаш ли се в бъдеще като част от тази група, Зак?” – питам, а той веднага отговаря: „О, да, искам да обикалям света на турнета! И искам да дойда в България!”

Преди две години със Зак се шляехме поред нощ по улиците на Манхатън и той ми разказваше как си мечтае да се занимава с музика. Сега тази мечта се сбъдва с пълна скорост. Зак вече планира да се премести в Ел Ей след колежа и да продължи да изстрелва Thirstbusters нагоре към славата.

За финал питам Зак какво би посъветвал изгряващи млади музиканти от България без контакти в Ел Ей. Той се замисля малко и ми дава пълен план за действие:

„Първо, трябва да създадеш нещо, което да показваш на хората – албум, няколко песни, EP или демо. Винаги прави музиката, която наистина искаш да правиш.Запознай се с онлайн пазара. Използвай MySpace и подобни сайтове. Лошото е, че това отнема време, през което би могъл да правиш музика – но е важно да поддържаш онлайн присъствие. В допълнение към това е хубаво да имаш солидна местна група фенове. Ако си в по-малък град, бързо всички научават за това, което правиш. Около теб ще има “buzz” – „суетене” и хората ще искат да говорят и пишат за музиката ти. В някое кафене хората може да си говорят за теб, може някой да спомене нещо в местен вестник… после можеш да показваш статията на хората, ще има основа, която да те движи напред.”

Надяваме се съветите на Зак да са полезни – и междувременно очакваме за голямото европейско турне нa Thurstbusters.

Запознай се с тях на http://www.myspace.com/thirstbusters
и на http://www.facebook.com/thirstbusters?v=info


 

More Лица