Следва

Нощни планове София - Златни пясъци

Петте спирки тази седмица

Историята написана от Патрик Зюскинд през 1985 година се превърна в най-четения германски роман за...

Галерии преди 16 години
<@SITE_URLtd> <@SITE_URLtr> <@SITE_URLtbody> <@SITE_URLtable> 1. Кино на открито пред Народния театър<@SITE_URLfont>
<@SITE_URLstrong>
Френският културен институт организира от вчера безплатни прожекции на френски кинопродукции пред Народния театър "Иван Вазов"<@SITE_URLstrong>. От 8 до 19 Юли всяка вечер от 21.30 часа под открито небе, ще се излъчва специалната селекция от фестивала в Кан. За тези, които не разбират френски, но разбират от френско кино, филмите са придружени и със субритри на български език.
От вчера вечерта програмата, стартирала с "Басейнът"<@SITE_URLstrong> на Франсоа Озон, ще продължи в следния ред:

Понеделник, 9 Юли<@SITE_URLstrong>
"Сърцето ми спря да бие"<@SITE_URLstrong>, 2005, 107 мин. Режисьор: Жак Одиар
C участието на: Ромен Дюри, Нилс Ареструп, Мелани Лоран, Ор Атика, Еманюел Дево

Вторник, 10 Юли
"Кирику и дивите животни"<@SITE_URLstrong>, 2005, 75 мин. Режисьор: Мишел Осло

Четвъртък, 12 Юли<@SITE_URLstrong>
"Скришна игра"<@SITE_URLstrong>, Режисьор: Микаел Ханеке
С участието на: Даниел Отьой и Жулиет Бинош

Петък, 13 Юли
"Тайни агенти"<@SITE_URLstrong>, 2004, 109 мин. Режисьор: Фредерик Шьондорфер
С участието на : Венсан Касел, Моника Белучи, Шарл Берлинг

Понеделник, 16 Юли<@SITE_URLstrong>
"8 жени",<@SITE_URLstrong> 2002, 103 мин. Режисьор : Франсоа Озон
С участието на : Катрин Деньов, Изабел Юпер, Людивин Сание, Еманюел Беар, Виржини Льодойен, Фани Ардан, Даниел Дарийо...

Вторник, 17 Юли
<@SITE_URLstrong>Вечер на късометражния филм "ELLES", Обща продължителност 117 мин.

Сряда, 18 Юли
"Походът на императорите",<@SITE_URLstrong> 2005, 85 мин. Режисьор: Люк Жаке, музика: Емил Симон

Четвъртък, 19 Юли<@SITE_URLstrong>
"Мондовино",<@SITE_URLstrong> 2004, 135 мин. Режисьор : Джонатан Носитè

Всяка вечер от 21:30 пред Народния театър „Иван Вазов".
Входът е свободен.

На снимаката - кадър от филма "Сърцето ми спря да бие".
<@SITE_URLstrong>


<@SITE_URLtd> <@SITE_URLtr> <@SITE_URLtbody> <@SITE_URLtable> 2. Изложбата на Тракийските златни съкровища се завръщат в Националния исторически музей<@SITE_URLfont>
<@SITE_URLstrong>
Наследството на древна цивилизация, намираща се по нашите земи, е едно от най-ценните неща, които можем да притежаваме като нация. Ценно като сума и безценно като култура. Тези и редица други съображения подсигуриха ескорт от специални охранителни части, които ще транспортират Тракийските златни съкровища<@SITE_URLstrong> от последната им изложба в Швейцария до местата им в Националния исторически музей.
Цялата процедура, от транспортирането до разопаковането на златното съкровище, ще бъде обект на 120 минутен документален филм, заснет от екип на Discovery Channel<@SITE_URLstrong> и британската телевизионна компания Channel Five UK<@SITE_URLstrong>.
Двата големи световноизвестни канала за първи път ще запознаят зрителите си детайлно с тракийската цивилизация, както и с работата на българските музеи и археолози. 
От Националния исторически музей  се надяват, че изложбата ще бъде подготвена за нови посетители на 11 Юли следобед, до есента, когато съкровищата ще заминат за Япония.
Археолозите от музея приветстват всички българи да видят ценното културно наследство с идеята, че повечето от сънародниците ни ще открият отговорите на въпроси за голяма част от историческо ни минало.

Изложбата ще започне от 11 Юли в Националния исторически музей, София 




<@SITE_URLtd> <@SITE_URLtr> <@SITE_URLtbody> <@SITE_URLtable> 3<@SITE_URLstrong><@SITE_URLfont>. Perfume: The Story of a Murderer
<@SITE_URLstrong><@SITE_URLfont>
Историята написана от Патрик Зюскинд<@SITE_URLstrong> през 1985 година се превърна в най-четения германски роман за всички времена. Читателите тръпнеха в очакване книгата да се филмира, сякаш усещаха, че това е неизбежно. След 15-годишно чакане, през което романът е преведена на 45 езика, правата за "Парфюмът"<@SITE_URLstrong> са продадени на известния германски продуцент Бернд Айхингер<@SITE_URLstrong> ("Името на розата" и "Крахът на третия райх"<@SITE_URLstrong>). След дългия избор на режисьора и актьорския състав миналата седмица в Мюнхен<@SITE_URLstrong> се излъчва премиерата на филма и успява да разстрои критиката поради нееднозначните си мнения. Някои смятат, че режисьорът Том Тиквер<@SITE_URLstrong> ("Бягай, Лола"<@SITE_URLstrong> от 1998 г) не успял да се справи с предизвикателството да покаже усещането за мирис, на което всъщност се гради целият сюжет. В крайна сметка световната премиера на филма на 14 септември се очаква да даде феноменален успех.
Историята пренася зрителите в XVIII век и разказва за тъмните страсти на мъж, който се ражда със свръхразвито обоняние и бива завладян от манията да създаде подлудяващ прелъстителен аромат. Парфюмеристът (в ролята е британският актьор Бен Уишоу<@SITE_URLstrong>) умъртвява красиви момичета, за да извлече миризмата на техните тела за сътворяването на идеалния парфюм. Дъщерята на местен търговец, в чиято роля е Алан Рикман<@SITE_URLstrong>, е най-желаната жертва на убиеца. Ролята на наставника на парфюмериста се изпълнява от Дъстин Хофман<@SITE_URLstrong>.
Един невероятно пресъздаден трилър, продукция на
Германия @SITE_URL Франция @SITE_URL Испания, 2006,
Режисьор: Том Тиквер<@SITE_URLstrong> 
Сценарий: Андрю Бъркин, Бернд Ейхингер, Том Тиквер<@SITE_URLstrong>, по едноименния роман на Патрик Зюскинд<@SITE_URLstrong>
С: Бен Уишоу, Дъстин Хофман, Рейчъл Хърд-Уд, Алън Рикман, Франсис Албиол<@SITE_URLstrong>

Cinema City, Арена Запад, Арена Младост
Цени на билетите 6@SITE_URL7 лв.
http:@SITE_URL@SITE_URLwww.perfumemovie.com <@SITE_URLa>




<@SITE_URLtd> <@SITE_URLtr> <@SITE_URLtbody> <@SITE_URLtable> 4. „Щеки или мури? Как се управляват защитените територии в България
в интерес на хората и природата"

<@SITE_URLfont><@SITE_URLstrong>Едва ли има по-подходящо време да се говори за проблемите на природата. През слънчевите месеци, пропити с ваканционно настроение, не си даваме сметка как нашите потребности могат да влияят върху съществуването на зелените площи, по които играят децата ни, по кито сме играли и ние.
Дебатът „Щеки или мури? Как се управляват защитените територии в България в интерес на хората и природата"<@SITE_URLstrong>, с водещ журналистката Ива Петрони, автор на книгата „Истории за планини и хора”, ще се опита да отговори на въпроса ‘можем ли едновременно да опазим интересите на общността и тези на природата?'
За участие са поканени всички заинтересовани страни - представители на местните общности, местната власт, министерствата на Околната среда и водите и на Регионалното развитие и благоустройството, инвеститори, тур-оператори, експерти от различни структури, включително и от неправителствения сектор.
Дебатът ще бъде открит от директора на Британски съвет в България г-н Иън Стюарт, който ще представи накратко и опита и успехите на Великобритания.

9 Юли от 18 до 20 часа в Червената къща



<@SITE_URLtd> <@SITE_URLtr> <@SITE_URLtbody> <@SITE_URLtable> 5. Изложба „Мъжкото тяло” в Галерия "Ракурси"
<@SITE_URLfont><@SITE_URLstrong>
За първи път изложбата "Мъжкото тяло"<@SITE_URLstrong> е показана през 2002 година в галерията на Шипка 6. Амбициозният кураторски проект на Румяна Константинова<@SITE_URLstrong> се реализира доста бързо поради интереса и привържениците, които си спечелва. Идеята да бъде изложено не женското, а мъжкото тяло се харесва твърде много, и до днес  продължава да бъде актуална. В многобройните издания на „Тялото”<@SITE_URLstrong> и „Голото тяло”<@SITE_URLstrong>, са се представяли предимно женски тела, което за Румяна Константинова е силен аргумент в подкрепа на изложба, която обръща поглед към достойнствата на мъжкото тяло.
Куратор: Румяна Константинова<@SITE_URLstrong>
Автори: Александър Хайтов, Антония Ангелова, Атанас Атанасов, Владимир Морзоханов, Добромир Георгиев, Дойчин Русев, Елена Панайотова, Здравка Василева, Иван Газдов, Кирила Георгиева, Кирил Кузманов, Людмил Лазаров, Марианжела Анастасова, Момчил Георгиев, Огнян Цеков, Светлин Русев, Христо Харалампиев<@SITE_URLstrong>.

Галерия "Ракурси"
<@SITE_URLstrong>От 6 Юли до 5 Август

На снимката е картина от Владимир Морзоханов.

More from View Sofia

More Галерии