Следва

Офис обяд експрес във ViewSofia Shop

Защо обичаме 60-те

60-те взривяват почти всички традиции в модата, градени преди това, главно заради социалните движения, които отразява...

Fashion преди 13 години

60-те взривяват почти всички традиции в модата, градени преди това, главно заради социалните движения, които отразява. Все пак това е времето на сексуалната революция. През 60-те се раждат минижупът, френският маникюр, дрехите от PVC, сакото с двуредо закопчаване, тънкия висок ток и леопардовите шарки.

Навлизат сини, зелени и бляскави сенките за очи, а прическите са с различни дължини и стилове. Този период се фокусира върху електриковите цветовете и странни десени, а аксесоарите или отстъпват, или са по-големи и по-пищни от всякога. Хипи движението в края на десетилетието също указва силно влияние върху дамската мода, включително панталоните с разкроени крачоли, tie-dyе и батика, както и пейсли мотивите.

В началото до средата на 1960 година в модернистите в Лондон, известни като Mods формират облика на младите британски мъже, докато тенденциите и за двата пола се променят по-често от всякога в историята на модата и продължават да го правят през цялата декада.

Дизайнерите ориентират облеклото си към младите хора, което води до увеличаване на интереса към тях и скокове в продажбите им.



До тук добре, но нека проследим, как се е случвало всички във времето.

Ранните 60-те

Модата в първите години на десетилетието отразява елегантността на първата дама на САЩ Жаклин Кенеди. В допълнение към шапката без периферия, жените носят костюми, обикновено в пастелни цветове, с къси сака и големи копчета. Семплите, невталени рокли с геометрична форма, известени като shift, също настъпват в модата. За ежедневно облекло най-полулярни са тесните панталони с висока талия и дължина до малко над глезена (capri), познати от 50-те. 

Появяват се обувките на много висок тънък ток.

Костюмите бягат от убитите тонове и мъжките облекла стават ярки и пъстри. Те включват шалчета и широки вратовръзки (като те достигат до 12 сантиметра ширина с много цветни и луди принтове по тях), колани, кожени ботуши и дори сака без яка. Ежедневното облекло се състои от ризи на каре и удобни панталони.

Средата на декадата

След като дизайнерът Мария Куант представя мини-полата през 1964 година, модата се променя завинаги. Минито в крайна сметка се носи от почти всяко стилно момиче в западния свят.



Мини роклята е с А-линия или shift без ръкави. Комбинират ги с големи шапки в ярки цветове.

През 1964 година френският дизайнер Andre Courreges въвежда "космическата визия", с костюми с панталон, бели ботуши, очила тип маска с цветни стъкла и рокли с форма на кутия, чиято дължина скача до 10 сантиметра над коляното. Те са главно във флуоресцентни цветове и от блестящи тъкани, като например PVC или обсипани с пайети.

Модните лидери на този период обаче са британците.



Mods са характеризират с визия, доста различаваща се от 50-те години и разкриват нов стил, който младите хора имитират и до днес. Модернисти формират своя собствен начин на живот като създават телевизионни предавания и списания, която се фокусират директно върху тях. Но чак през 1964 година, когато обществеността наистина ги признава, жените биват приети в групата. Момичета са с къси коси и често облечени по момчешки.



В стила на Mods има класа, те имитират визиите на френските и италианските модни къщи. Костюмите се комбинират с анораци, които стават тяхната запазена марка. Ризите им са тесни с малка яка придружени от слим панталони. Levi’s са единственият деним, който носят. Придвиждат се със скутери, обикновено Vespa или Lambretta.

През 1966 г.постепенно навлизат мъжките костюми от кадифе с двуредо закопчаване, елеците с брокат и ризите с пищни яки. Китаристът на Rolling Stones Брайън Джоунс олицетворява този "наконтен" външен вид перфектно.

През този период жените се вдъхновяват от топ моделите на деня, сред които са Twiggy, Jean Shrimpton, Colleen Corby, Penelope Tree и Veruschka. Мини роклите от кадифе с дантелени яки, широките рокли тип палатка и пола-панталоните изместват геометричната shift.

На мода са изкуствените мигли, силно подчертаните с черен молив очи, както и бледите устни. Дължината продължава да намалява и през 1968 тя вече се издига доста над средата на бедрото. Появява се терминът "микро-мини". Това е времето, когато на модната сцена изгрява angel роклята - микро-мини рокля с широки ръкави тип тръба, която обикновено се носи с шарени чорапогащи и е направена от дантела, кадифе, шифон или понякога памук, като тези на Emilio Pucci. Алтернативата и е т.нар. monk рокля с огромна качулка.

Вечерните тоалетни отново са рокли - предимно тесни и с тънки презрамки, както тук изгрява звездата на любимата коктейлна рокля.

През 1964 г. панталоните тип чарлстон са новата алтернатива на capri от началото на 60-те. Обикновено се носят с блузи от шифон, пуловери с полояка или къси топове, оголващи корема.

Дамите се намятат с къси дъждобрани или цветни палта от изкустевени кожи с косъм. През 1966 г. се появява сакото Nahru (сако с копчета по цялата си дължина) носено и от двата пола. Костюмите отново са във всякакви цветове, но за пръв път са толкова тесни и прилепнали. Талията при жените остава немаркирана, но пък дължините си вървят устремено нагоре.



Дамските обувки са равни или на нисък ток, но модерни стават и т. нар. Go-Go ботуши. Обувките, ботушите и чантите често са изработени от лакирана кожа или винил.

късните 60-те

До 1968 година на мода е андрогинната хипи визия. И двата пола носят оръфани чарлстон дънки, tie-dye ризи, ленти за глава и сандали. Но често явление са босите дами, а някои от тях захвърлят и сутиена.

Кожени елеци с ресни, провлечени туники, блузи с мексикански шарки, поли в цигански стил, шалове и гривни са носени от момичетата. А индийските щампи, батик и пейсли са предпочитаните шарки.

По-консервативните дами не остават на страна от модата. Те носят туники над пола-панталони дълги до земята, обикновено изработени от полиестер или шифон.

Друга популярна визия сред младите жени, която продължава и в началото на 1970 е мини полата от велур, носена с топ с полояка, пуритански ботуши и барета.

В края на десетилетието се появяват дълги палта Макси, носени присвити в талията. През есента и зимата на 1969 година пък се появява животинският принт, така че, ако някой има зъб на леопардовото, да се сърди на 60-те. През това време дамските ризи често са с прозрачни ръкави.

Косите

След като шапките излизат от мода, се заменят с кърпа, ако изобщо е ималонещо върху главата. Мъжете оставят косата си да расте, така афро става предпочитаната прическа от афро-американците. На мода са бакенбардите, мустаците и козята брадичка, а след 1966 година нататък и брадата по цялото лице навлиза с пълна сила и така до днес.

При жените прическите варират от кошер на главата (много топирана коса тип Amy Winehouse) в началото на десетилетието до много късите коси популяризирани от Туиги. Няколко години по-късно косата е много дълга и права в хипи стил.

Други тенденции

60-те раждат скини джинсите, носени от Одри Хепбърн, популярни сред младите жени и днес.



През 60-те се ражда идеята за сексуалната либералност, като привържениците й се борят за политика, основаваща се на "мир, любов и свобода". Пончота, мокасини, знаци на мир, колиета с медальони, вериги вместо колани и дълги, бухнали "балон" ръкави са допълнителни тенденции в края периода.

Нови материали, като полиестер и PVC започват да стават все по-популярни.

 
Защо обичаме 50-те, чети тук>>

More from View Sofia

More Fashion