Следва

Лика-прилика: Майкъл Джексън и Сънчо

В опаковка от Issey Miyake

След няколко много интензивни седмици по европейския моден фронт, идва ред на новини и от Изтока. В случая...

Fashion преди 13 години

След няколко много интензивни седмици по европейския моден фронт, идва ред на новини и от Изтока. В случая става дума за Issey Miyake, който има една много иновативна колекция: дрехите се състоят само от едно парче плат и се разгъват от плоски геометрични форми.

В колекцията има ризи, поли, панталони и рокли. Дрехите са базирани на общо 10 различни геометрични мотива, като всяка се разгъва по различен начин. Разбира се, всяка дреха запазва сгъвките на плата, така че да можете да я сгънете след употреба (макар и трудно).

Така с един и същ геометричен мотив могат да се направят различни панталони и ризи. Ако се промени мащаба на мотива, дрехата ще изглежда по съвсем различен начин.

Също така интересен е и начинът, по който Miyake прави дрехите.

Цялата колекция е вдъхновена от програмиста Jun Mitani, който се занимава с математически описания на оригами.

Всъщност всичко в колекцията е създане със софтуер за правене на оригами – определно креативна употреба на нещо, което обикновено приемаме за детска играчка.

Името на колекцията е „132 5. Issey Miyake” – да, със спейса между 2 и 5. 1 означава, че всяка дреха е всъщност едно парче плат, 3 – че се превръща в триизмерен обект, 2 – че се сгъва двуизмерно, празното пространство е времето, за което се облича, а 5 знчи, че има повече от един правилен начин да се използва оригиналната геометрична форма.

Ако много искаш да се сдобиеш с такава дрешка, ще трябва първо да изчакаш още няколко седмици, но за жалост в момента 132 5. ще се продава само в Япония... Надяваме се скоро да се разпространи и на запад – едва ли ще имат проблеми с опаковането...
 

More Fashion