Следва

Беилис

Черен Лебед / Black Swan

Един от най-нашумелите филми в последно време те предизвиква да си купиш пуканки и кола и да излезеш в петък.

преди 13 години

Един от най-нашумелите филми в последно време те предизвиква да си купиш пуканки и кола и да излезеш в петък, за да се изправиш лице в лице с невероятна актьорска игра и изключителни костюми.

Черен лебед е възхитителна стопроцентова мелодрама, изпълнена с мрачен абсурд и разказана със страстна енергия. Тя третира конфликта между доброто и злото в балета от Чайковски „Лебедово езеро”, а центърът ù е изпълнението на Натали Портман, което може да бъде характеризирано само с една дума – героично. Ако някои творци се забравят в изкуството си, то балерината на Портман губи разсъдъка си заради отдадеността си.

Класическият балет е свят на крайности. В него всичко се свежда до внушителните жестове, до илюзията за триумфа над действителността и преодоляването на силата на гравитацията. Той изисква от посветилите му се години на строг перфекционизъм, физически и умствени тренировки, които няма как де не се отразят негативно върху личния живот. Именно този конфликт между идеал и действителност изпитва Нина Сейърс, героинята на Натали Портман. Нина е балерина в трупата на Линкълн Сентър в Ню Йорк, ръководена от деспотичния Томас Лерой (Касел). След като се разделя с прима балерината на трупата Бет Макинтайър (Райдър) и я „пенсионира”, той прави кастинг за нейна заместничка, която трябва да изиграе двете противоположни главни роли в „Лебедово езеро”. Очевидно е, че Нина е идеалният избор за Белия лебед. Томас обаче я намира за прекалено перфектна за ролята на Черния лебед, защото тя танцува с техника, но не и със страст.



Черен лебед ще напомни на някои зрители на предишния филм на Аронофски Кечистът с показването на толкова силна професионална отдаденост, която води до разруха в личния живот. На мен също ми напомни и за гениалния дебют на режисьора Кодът Пи, в който главният герой полудява, докато се опитва да създаде универсален математически език. А в Изворът на живота един мъж иска да преодолее ограниченията на времето и пространството. Героите на Аронофски не кроят дребни планове.

04.03.2011
НДК - Зала 1 - 19:30

Филмът е част от програмата на София Филм Фест.

 

More from View Sofia

More