Следва

Прада излезе на печалба с 2.75 милиарда долара

Големите завръщания - двуредното закопчаване

Той е стегнат в талията и винаги извиква вик....

Fashion преди 13 години

Той е стегнат в талията и винаги извиква вик.
Единият "Обичам", другият "О, не...".

Дали си влюбен/а в този силует или откровено те е страх от твърде задължаващото му звучене, фактът е налице: двуредното закопчаване се възражда като феникс от има-няма един сезон, за да прокара ясна, тенденциозна линия през този и да се очертае като тотален фаворит за следващия.

Тези, които го харесваме, обожаваме чувството за солидност, за естетика, призната от много десетилетия, за известна тежест на силуета, пристегнат в него, дори.

Онези, които враждуват с този толкова изискан силует твърдят, че чувството им за свобода и комфорт с двуредно сако е силно ощетено, че абсолютно не разбират как могат да го носят разкопчано и изобщо, твърдо застават зад тезата: "по-добре по-малко двуредни дрехи".
Да, но не.

Големите, любимите традиционалисти в модата винаги са харесвали този задължаващ силует, защото как би изглеждала модата, ако няма елемент на трудност или поне на засуканост в линията на дрехите ни.


Двуредното закопчаване през 30-те е приоритет на мъжкия гардероб; сако YSL

Всъщност двуредното закопчаване е много стара, първоначално мъжка модна приумица, силно застъпена както във военните дрехи, така и в по-практичната градска мода на пардесюта с издължена линия, двуредно закопчаване и фиксирана талия, а също и обемните сака с широки ревери и подобаващо скроен панталон.


Винтидж сако от 40-те

Постепенно практичното, особено за студения сезон, хрумване се измества с успех към дамския гардероб, достигащ няколко много силни пика. Единият е в 40-те и 50-те години на миналия век, когато двуредното закопчаване е хит и при връхните дрехи, и при саката, и при роклите.


Givenchy, 80-те години

Друг, изключително осезаем връх в този тренд бележат 80-те години на ХХ век, тенденция, която помним удивително хармонична с огромните подплънки и V-образния силует.


Винтидж сако Christian Dior

Всички майстори оставят великолепни примери на висше конструктивно майсторство с разкошни модели с два реда копчета, които и до днес държат високи цени в най-добрите винтидж магазини на Европа, а и са прекрасна находка за всеки добър гардероб с оглед на нововръхлитането на тренда в модата сега.


Balenciaga

Предимствата на двуредното закопчаване са общо взето ясни: придава специфична линия на силуета, доста женствена, доста секси, без нито за миг да звучи лековато; двата реда копчета отпред сами по себе си са чудесен акцент, който свежда да мининмум необходимостта от довнасяне на аксесоари; няма как да се сметне за отживелица, щом Баленсиага, Диор, Версаче, Валентино, Лагерфелд и Сен Лоран са се потрудили да създатат своите царствени екземпляри, няма как да отместиш поглед без респект.


Karl Lagerfeld

Това, с което е добре да се внимава, е също доста ясно предвид дългата история на този вид дреха. Опростен в долната си част силует е просто задължителен. По-малко аксесоари - по-добре, внимателно подбрана дължина на сакото или шлифера съобразно фигурата. Все пак двата реда при закопчаването горе придават специфичен визуален обем и е важно да се внимава с останалите пропорции.


Valentino, Versace

В нашия случай двуредното сако тази пролет е абсолютен must-have. Отдолу имаме тениска с или без ръкав, отдолу - пола до малко под коляното и обувки с деколте, малка чанта с дълга дръжка и конска опашка. Но също и без нищо над сутиена, само тесен, тип пура, панталон и много високи сандали. И чанта-плик, да.

Какво точно ни показаха дизайнерите по подиумите за тази пролет и особено за идните есен/зима виж в галерията.



Вдъхновението е изобилно, не е лошо, ако вече си се заразил, да поразгледаш наоколо за нещо наистина добро. С два реда копчета отпред.
 

More Fashion