Следва

Модел от Милано ще дойде у нас заради клип на Десислава. И няма да е поп-фолк

Еволюция на вечността или голямото завръщане на шотландското каре

Историята на карето започва на Острова, когато то е традиционният десен на шотландските носии. По-късно то става популярен десен, асоцииран с аристокрацията, носейки със себе си и лек полъх на изключителност.

Fashion преди 13 години

Карето беше хит по подиумите в края на миналата зима, когато дизайнерите ни представяха своите решения са есен-зима 2010-2011. Всички от Rodarte, през Marc Jacobs до Ann Sui, че и Louis Vuitton го препоръчаха повече от горещо, но като че ли то не успя да си преправи път до улицата.

Обясняваме си това с две причини – от една страна е старо колкото света и е втръснало до болка. От друга - карето е доста сложно за носене, когато се стремим към стилна ежедневна линия, лесно ни добавя килограми и трудно се комбинира.

Историята на карето започва на Острова, когато то е традиционният десен на шотландските носии. По-късно то става популярен десен, асоцииран с аристокрацията, носейки със себе си и лек полъх на изключителност.


Sonya Rykel; Rag&Bone FW2011

Шотландското каре, известно още като тартан, отдавна се е превърнало в символ на цяла една нация. Няма друг текстилен материал, който в такава степен да се идентифицира със страната, от където произхожда, с нейната култура, история, традиции и мощ. Тартанът се свързва с келтските страни, но най-вече с Шотландия. Шотландският килт винаги се е изработвал от шотландско каре.

Първоначално материята се тъче от памук, но днес се използват и много други материали. Любопитен факт е, че на първата в света цветна фотография, направена от шотландския учен Джеймс Максуел, е запечатана именно нишка на тартан.

До средата на 19 век различните шарки на тартана не са имали никаква символика. На 8 април 1815 г. обаче започва регистрирането на тази материя. “Highland society of Scotland” решава, че всеки клан трябва да има отличителен белег и тартанът е отлично средство за постигане на тази различност.



Всъщност, съществуват няколко шарки, които са позволени да се носят от всички. Такъв е случаят с т.нар. “Black Watch” тартан, който е най-разпространеният. Друг вид е т.нар. "Stewart Hunting" тартан, който първоначално, както и самото му име подсказва, е бил приоритет на кралския клан на Стюартите, а след това се сдобива с името кралски тартан.

Днес имитации на прословутото каре на Burberry се продават по всяка улична сергия, а карираните шотландски поли честа униформа на холивудските мъже по червените килими. А и всички си спомняме онази паметна колекция есен-зима 2006 на покойния Mcqueen, в която после се настани и Сара Джесика Паркър.

Какво ново


Carven; Alexander Berardi FW2011

Карето следващия сезон обаче поема по нова посока. Брандове като Phenomenon, Alexander Berardi,Thom Browne предлагат свеж прочит на класическия десен. При Berardi, от памук материите преминават в копринен жоржет и копринен шифон.

Rag&Bone го предпочитат в два размера на шарката, съчетани в един ауфит, при това спортен, а Carven го оставя класияческо, но добавя фина светла дантела. За нас обаче най-обичан остава мекият кариран кашмирен шал Burberry или Sonya Rykel.


Phenomenon; Bruberry FW2011

Галиано заложи на плътни жилетки от жълто-зелено букле за колекцията на Dior, но материалите и новите способи за постигането на красивото каре не стигат дотук. Виждали сме го изработено от пайети и всевъзможни материали, че дори и дантелено.

Как да го носим

Избери десен според фигурата си


House of Holand; Jean-Charles de Castabelbajac FW2011

Карираният десен се простира от едър и смел до ситен и елегантен. Избери своя спрямо типа на тялото и размерите ти. Смело, ярко каре може да бъде прекалено, ако имаш дребен ръст. В този случай може би ще е по-добре да избереш фино каре в класически или неутрални цветове. Обратното, ако си висока и слаба, спокойно можеш да си позволиш по-едното каре. Ключът е просто да прекараш повече време в любимия си магазин, да пробваш различни видове каре и да откриеш своето.

Придържай се към изтънчена визия


Chanel; Prada FW2011

Карираното облекло си е силно изявление, затова запази останалата част от аутфита си неутрална. Избягвай лудостта да комбинираш карирани долни и горни дрехи, когато е в повече, карето наистина дразни. Надникни в гардероба си и помисли добре, как можеш да добавиш десена към това, което вече имаш. Най-практичният начин е сако или палто на каре, коато да носип с панталони, пуловери и ботуши.

Избягвай карираните панталони


Christian Dior; Missoni FW2011

Много малко хора могат да носят добре карирани панталони. Дори и да си 180 см висока с тяло на супер модел, пак има вероятност да те направят визуално дебела. Освен това, без значение с какво ще ги комбинираш, те винаги са силен елемент. Ако изгаряш от начин да носиш каре като долна дреха, по-добрият избор е полата тартан. Комбинирай я с дебели чорапогащи и високи ботуши за модерна зимна визия.

Дай шанс на карираните аксесоари


Mulberry; Burberry FW2011

Ако не искаш да се хвърляш с глава нанапред в този десен, има достатъчно аксесоари, който ще позволят на гардероба ти да се докосне го него. Може да пробваш с чифт ниски обувки, колан или чанта. Това и доста финансово ефективен начин да носиш каре, поддържайки класическата визия на аутфита си.

Всичко това ни убеждава всеки ден, че карето е наистина една приказка без край.

More Fashion