Следва

Всички говорят за...

Петте спирки тази седмица

"...Пиеса за жълтиците, за копнежите и за цената, с която плащаме привилегията, да бъдем различни. Пиеса за ръбовете по...

Галерии преди 16 години
<@SITE_URLstrong><@SITE_URLfont><@SITE_URLtd> <@SITE_URLtr> <@SITE_URLtbody> <@SITE_URLtable> 1. Вампир
<@SITE_URLstrong><@SITE_URLfont>
от Антон Страшимиров • Режисьор: Георги Михалков • С: Мария Каварджикова, Александра Сърчаджиева, Теодор Папазов,
Веселин Анчев, Нели Монеджикова, Васил Банов
Театрална пиеса,

"...пиеса за жълтиците, за копнежите и за цената, с която плащаме привилегията, да бъдем различни. Пиеса за ръбовете по нас, за кривите ни дънери и опърпаните клонаци, за вампирите около нас и в нас. Пиеса за любовта."

Георги Михалков

Нов драматичен театър Сълза и смях
Голяма сцена
5 Ноември 2007 (пн) 19:00
<@SITE_URLstrong>

<@SITE_URLfont><@SITE_URLstrong><@SITE_URLtd> <@SITE_URLtr> <@SITE_URLtbody> <@SITE_URLtable> 2. Кирил Петров
(1897–1979)

(живопис)
<@SITE_URLfont><@SITE_URLstrong>
Ретроспекция на Кирил Петров (1897-1979) представя Националната художествена галерия, като такъв преглед на изкуството на известния български художник не е правена от 1980 година. 400 живописни произведения, дарени безвъзмездно на галерията, заедно с допълнения от други галерии и частни колекции, ще имаме възможността да видим до 24 Ноември. Цялата експозиция образува една хронология на творчеството на Кирил Петров. Неговият основен сюжет е селският бит, представен с нетипична за времето си модерност.

Национална художествена галерия
от 24 Октомври 2007 (ср) до 24 Ноември 2007 (сб)
<@SITE_URLstrong>


 <@SITE_URLtd> <@SITE_URLtr> <@SITE_URLtbody> <@SITE_URLtable> 3. Царицата на чардаша<@SITE_URLfont><@SITE_URLstrong>


Оперета от Калман • Диригент: Юли Дамянов • Режисььор: Динко Чомаков • Сценография и костюми: Мария Трендафилова • Хореограф: Светлин Ивелинов • Хормайстор: Людмил Горчев • С: Марияна Арсенова, Марио Николов, Кирил Бояджиев, Светлана Захариева, Теодора

Действието се развива през1912 година в Будапеща и Виена.
“Царицата на Чардаша”, или “Силва”  безспорно си остава оперета №1 на всички времена и народи. В нея пулсира силна, при това напълно правдива драматична колизия, изграден е един обаятелен женски образ. Калман е увлечен от хуманната идея за любовта, която помита всички съсловни различия и рангове. Наред с възхвалата на любовта, авторът осмива фалшивия морал и суетата на аристократичното общество от началото на века. Романтичната теза за всепобеждаващата сила на любовта е съчетана сполучливо с проблема за преодоляването на съсловните предразсъдъци. Житейските изводи, които се потвърждават в хода на действието подсилват още повече искрящия оптимизъм на цялата пиеса.
Националният унгарски мелос с вихъра на чардашовите ритми, виенският валс, свързан със светския живот, както и куплтните номера – всичко това е оригинално и майсторски претворено от Калман и създава оня неотразим чар на музикално-сценична лирика, изящество и хумор, с които се свързват впечатленията от тази знаменита оперета.

Национален музикален театър
9 Ноември 2007 (пт) 19:00
ул. Панайот Волов 3
<@SITE_URLstrong>


 <@SITE_URLtd> <@SITE_URLtr> <@SITE_URLtbody> <@SITE_URLtable> 4. Аз, графинята<@SITE_URLfont><@SITE_URLstrong>

България, 1989, 119'
Режисьор: Петър Попзлатев Сценарий: Петът Попзлатев, Раймонд Вегенщайн
С: Светла Иванчева, Александър Дойнов, Ицках Финци, Вълчо Камарашев, Катя Паскалева
Драма, български

Лентата е прехвърлена върху дигитален носител с по-високо качество и със значително по-добър звук. Заедно с филма излиза и книгата със сценария на "Аз, Графинята" на издателство "Колибри", който е написан по действителен случай, за съдбата на една от най-колоритните за времето си личности, между които представителка на хипи движението - Сибила М. или Сиси Графинята. Първоначалната идея е била Сибила да играе самата себе си, но заключението на психолозите е категорично против тази стъпка. Филмът обаче не е за Сибила, а е стремеж да дадем една ярка посока на времето и поколението, което тогава бяха юноши, казва по повод новата премиера Попзлатев. Филмът дава старта на филмовата кариера на много български актьори като Светла Янчева, Петър Попйорданов, Кръстьо Лафазанов, Христо Гърбов.

087 Ялта
6 Ноември 2007 (вт) 15:00 (3@SITE_URL5 лв),
8 Ноември 2007 (чт) 17:00 (3@SITE_URL5 лв)
<@SITE_URLstrong>


<@SITE_URLfont><@SITE_URLstrong><@SITE_URLtd> <@SITE_URLtr> <@SITE_URLtbody> <@SITE_URLtable>



5. Мода в НБУ Галерия – история в седем части <@SITE_URLp> <@SITE_URLfont><@SITE_URLstrong>Все по-често започва да се говори за мода в София, да се организират ревюта и подобни модни изложения. Всяка сряда – в периода между 30 Октомври и 15 Декември, галерията на НБУ ще бъде домакин на седем ревюта, представящи оригинални авторски облекла на седем български дизайнери. Събитието е наречено Мода в НБУ Галерия – история в седем части, а сред авторите на бутиковите колекции зима 2007@SITE_URL2008 откриваме имената на Ирина Флорин, Милена Вельова, Николай Пачев, Вяра Бориславова, Бранимир Младенов, доц. Чернаева и студенти по моден дизайн в Нов български университет.



НБУ Галерия
от 30 Октомври 2007 (вт) до 15 Декември 2007 (сб)<@SITE_URLstrong><@SITE_URLp>

More from View Sofia

More Галерии