Следва

Б като Библия, Б като Блог

PFW: Карл Лагерфелд показа Chanel Haute Couture

Креативният директор на модна къща Chanel представя колекциите на марката на перфектно...

All fashion преди 10 години

Карл Лагерфелд е харизматичен талант с удивително чувство за новаторство и търговски нюх за запазване интереса на публиката непокътнат сезон след сезон. И не само, ами и повишен и все по-трепетен с годините. На Кайзер Карл му се получава чудесно както с всички чисто модни ангажименти, така и със съпътстващите показването им места и подробности. Креативният директор на модна къща Chanel представя колекциите на марката на перфектно подбрани "необичайни" места. Сред тях шотландски замъци, самолетни салони, версайски фонтани, или пък куполът на парижкия Grand Palais - и всички до един признати за гениални от публиката.

Този път, отново колкото гениално, толкова и просто, Лагерфелд избра за представянето на Шанел на седмицата на висшата мода в Париж импровизираните руини на изоставен театър, на сцената на който като "око" към бъдещето се открива чудна гледка на величествен архитектурен ансамбъл от небостъргачи - символ на необратимото движение на прогреса в ерата на властта.

Независимо от праволинейно спазваната от дизайнера линия на уважение към старата епоха, духът на великата Шанел не се е загубил в работата на съвременния й наместник, отразявайки се включително във внушението, че "днес" е ода за "утре". Кайзерът не се придържа към нихилистичните принципи на отрицанието заради самото отрицание и не подлага на съмнение "модните светини" на марката. Напротив, моделиерът извлича най-ценното изпод руинитие, освобождава го от оковите на обезцветеното минало и дава на традициите възможността да продължат живота си "в новата модна ера".

В новата кутюрна линия отново виждаме иконизираната още век назад велика класика на Габриел Шанел: панделки, ширити, пачуърк, традиционна палитра от ледени зимни краски и пастелни оттенъци - перлено сиво, синьо, розово, зелено и лилаво. Сламени шапки с козирки в традиционния си облик и трансформирани в шапки с козирки присъстват силно в колекцията, отправяйки погледа към стила на военните през 40-те.

Така, съхранявайки паметта за героичните военни и модни подвизи на миналото, дизайнерът подготвя своите "воини" за следващата битка - възможността да скочат в бъдещето.

"Фирмените" жакети авторът снабдява с масивни окръглени рамена, шиите на своите воини защитава с блестящи яки-маншети, замаскирани под скъпоценни колиета, а дългите класически прави рокли излъчват хладен метален блясък с цвета на космическа нощ или хипнотизират с шифрите на цифровия печат.

Всъщност кутюр колекцията на Карл Велики е просто още едно изключително по характера и силата си представление. Само че тук не играеш никой друг, а Chanel, роля, която малцина бих изпълнили така добре. Нищо че на помощ винаги ще дойдат познатите, почти свещени сака от туид и кожа, полите-трапец, правите рокли от букле и едрите златни копчета. Просто този мъж го играе наистина страхотно.

 

More All fashion