Следва

Любимите родни блогъри и топ 10 на пролетните им покупки - Ива Петкова

PFW: Дефилетата - Chanel, есен-зима 2014/15

Ти си на шопинг. Но не по главните фешън улици на Париж, Милано, Рим и Москва, а в супермаркета. Щандовете са...

All fashion преди 10 години

Ти си на шопинг. Но не по главните фешън улици на Париж, Милано, Рим и Москва, а в супермаркета. Щандовете са фон на твоята красота, изящните редици бутилки, консерви, мармалади са в пълен унисон с нюанса на твоя туид, а цената на аксесоарите ти е дребна подробност предвид завършеността на твоята елегантност, докато умуваш между лимоновия дресинг за салата и този с включен в състава червен портокал...

Лагерфелд, някак подобно на Джеръми Скот, който вкара гостите на ревюто си в McDonald's, ни кани да разгледаме новата му колекция за Шанел в друго типично за съвременното живеене място - супермаркета.



Есенно-зимната колекция за 2014 на модна къща Chanel накара всички стил редактори да изпъстрят Instagram-ите си с кадри от новите неща на марката, показани на фона на щандове, на които всяка бутилчица е с етикет Chanel. И действително, да направиш ревюто фотогенично (както дрехите, така и фона им) — не е ли това половината от успеха му.



Моделите на Chanel с вплетени в платовете на костюмите разноцветни лентички и пера бродят из супермаркета — някои тикат пред себе си препълнени колички, други дължат в ръцете си китки магданоз, или буркани с нещо елегантно на цвят, придирчиво оценявайки логото Chanel на капака. Цялото това увлечение по играта на пазаруването, като при простосмъртните, с всичките му особености обаче сякаш взе леко да натежава.



Да, маратонките бяха свежо решение, но миналия сезон. На Седмицата на висшата мода ги показаха всички без изключение, а ето че за четирите седмици на ready-to-wear от цялото това заиграване с улицата ни се иска да си починем. Но не! Не само Chanel, и Dior, и Moschino, и всички други, с малки, но значими все пак изключения, решиха да вкарат улицата в модата, с което между другото си гарантират и добър търговски успех - желаещите да общуват с прекрасното така или иначе ще се редят за тези неща, макар и спорни.

Карл Лагерфелд, от друга страна, със сигурност е абсолютно искрен в своите колекции. И не мисли за Instagram, за възможния успех в street style-а или популярността сред претендиращите да имат чувство за хумор - и пари, естествено. Защото ако за някои Страната на чудесата - това са светът на Алиса и Луис Карол, то за Лагерфелд — това е просто светът, в който са свикнали да живеят останалите хора.


Карл, Саския и Каролин за Elle

Нямаме повод да се съмняваме в искрения начин, по който Лагерфелд стига до своята истина за модата - достатъчно е да си припомним трогателната сесия за френското ELLE със самия Карл и Саския де Брау и Кaroлин Браш Нилсън в неща на Karl Lagerfeld. Тогава в името на изкуството на него му се наложи не само да седне зад волана на колата си, но и да пазарува в супера. Впечатлението, всъщност, беше незабравимо.



Но някои неща в колекцията действително са толкова силни, че критиците определено могат да спрат да се жалват, че при Коко е било далеч по-хубаво. Например, уникалните костюми от традиционните за Chanel материи, повтарящи силуетите на хип-хопърите то 90-те, — широките разхлабени панталони, обемните куртки и значки от стария канал MTV. Колани-синджири, същите синджири - високо на врата, колиета с бутафорно едри перли и също толкова грамадни катинари, жизнерадостни принтове от разсипани геометрични фигури, приличащи на части от конструктор, и други сладки, пълни с живот закачливи неща. Плюс много металичен блясък в последните излизания за една футуристичност, подсказващи ни може би как Лагерфелд вижда света на бъдещето: като нова версия на планетата, подписана с Chanel.
 

More All fashion

Аксесоарен флирт: тези 9 модела

All fashion преди 2 дни

И нека сезонът на слънчевите очила, освен да започне, да приеме точно определени форми и окраски: сърца, цветя, животински щампи. Най-добрите модели на Лято 24 следват, като гарантираме, че ще издигнат на друго ниво всяка визия, дори и най-семплата.