Следва

5 удоволствия, които удължават живота

Джейн Бъркин - Музата на Сексуалната революция

Всички сме чували свещеното име Бъркин не веднъж, особено почитано сред модните икони по света. Всъщност...

Лица преди 15 години

Всички сме чували свещеното име Бъркин не веднъж, особено почитано сред модните икони по света. Всъщност историята на прочутото име и нарицателно за лукс започва още с раждането на английската певица и актриса Джейн Бъркин през 1949 г. в Лондон, в семейство на разузнавач и герой от Втората световна война и актриса от мюзикъли Джуди Кембъл.

Джейн израства в среда на изкуство, което очертава посоката на нейния житейски път. Творчеството си започва като съчетава двете си най-големи страсти - музиката и киното. Звездата й изгрява с участието й в Wonderwall през 1968-ма с музика, написана от Джордж Харисън, а малко по-късно заминава за Франция, където има уговорено прослушване за главната женска роля във филма “Slogan” и въпреки че все още не знае френски, тя получава ролята.

Оттам следват редица събития, довели до издигането й в статут на известна и донякъде скандална личност, като за това допринася песента "Je t'aime... moi non plus", в превод -„Обичам те…нито пък аз”. Написана от френския актьор и певец Серж Гинзбург за Бриджит Бардо, в края на тяхната връзка. След отказа на прочутата французойка, Гинзбург изпява песента си с Бъркин, а този дует им носи както неимоверна слава, така и множество забрани за излъчването й в държави като Испания, Великобритания, Швеция и Италия. Песента, с текст на френски, се изпълнява на фона на женски пъшкания и стенания, които много напомнят на оргазъм.



 

През 1969г. Бъркин се снима в „Басейнът” с Ален Делон и Роми Шнайдер, а през 1973 г. изпълнява ролята на любовница на Бриджит Бардо в „Дон Жуан или ако Дон Жуан беше жена”. Две години по-късно се появява и в първия и доста противоречив филм на Гинзбург, озаглавен както съвместната им песен.





Тя играе и във филмите по произведения на Агата Кристи, а същевременно успява да запише и няколко музикални албума..В киното работи с Жак Ривет и с Джеймс Айвъри, а през 1980 взима участие в продукцията на Жак Доайон - La fille prodigue, което отприщва началото на продължилата десет години интимна връзка между тях. През 1992 печели френската награда Victoires de la Musique за „Най-добра изпълнителка на годината”.



 

Така, успоредно с успешната си кариера на актриса и певица, тя сключва брак с Джон Бари, автор на прочутата тема от филмите за Джеймс Бонд. Двамата имат една дъщеря, а брака им трае само три години, за да последва една много продуктивна в творческо отношение и не само връзка с нейния покровител - Серж, от когото тя ражда втората си дъщеря Шарлот Гинзбург.

Със Серж се разделят през 1980 г., а две години по-късно Джейн ражда своята трета дъщеря, този път плод на брака й с кинорежисьора Жак Доайон.



 

И тогава идва и заветната чанта ”Бъркин”, изработена по дизайн на самата актриса и усъвършенствана версия на чантата Кели, модел на марката Ермес. Чантите на тази марка придобиват репутацията си на едни от най-търсените и трудно достъпни аксесоари в историята на модата. Всяка е ръчноправена, внимателно и умело изработена от най-висококачествена кожа, като за сдобиването с такава, съществува и специален лист от чакащи своята чанта звездни личности. Създаден през 1920г. от “the historical accessories design house”, този така скъп аксесоар е траен пример за класическа красота, постоянен стил и вечен дизайн.

Чантите Hermes получават своите имена от известни жени, които ги носят или пък инспирират производителите за тяхната направа. „The Hermes Kelly Bag” носи това име, поради факта, че е бил любимият аксесоар на Грейс Кели. Кръстен на своята собственичка, малко по-късно моделът претърпява известни промени в своя дизайн и бива прекръстен на създателката и „виновничката” за промяната му - Джейн Бъркин.



Историята разказва следната случка: докато лети в самолета, заедно с президента на компанията, тя споделя, че изпитва леки затруднения със закопчалките на своята Kelly и така след кратък разговор, се стига до решението да бъде създаден нов модел, по подобие на първия, който обаче е префасониран в горната си част. Чантата става толкова популярна, че успява да надмине славата на своята кръстница и създателка и така се превръща в един изключително скъп продукт, иделаен образец за внушителната мания по аксесоари, разпростряла се по целия моден свят.


 

Пример за това е и поредната Hermes Birkin чанта и инкрустираната по нея катарама с диаманти, продадена на затворен кръг през 2004 за грандиозната сума от 65 000 долара.



Така освен актриса и певица, режисьор и сценарист, Джейн се превръща и в модна икона.

Със своето слабо тяло, изтъкано като смесица от сексапил и анлийски аристократизъм, с небрежната си прическа и своя култов бретон, със свалените си задръжки и реализирани мечти, със своя бурен, ползотворен и много страстен личен живот, със списъка от награди, признания, успешна музикална и филмова кариера, Джейн е олицетворение на вечната младежка женственост, която не гасне с течение на годините, а успява да се прероди отново и отново в различни, успоредно изиграни роли в своя живот на загадъчна жена. Възбуждаща по някакъв особен начин, Джейн е отпечатъкът, който ще стои още много дълго време в света на изкуството, допринесъл за неговото разнообразие и колорит.

More Лица