Следва

Ню Йорк през август. Музей в Куинс превръща лятото в коктейли, пърформанси и танци

Какво да НЕ и какво ДА ядем на плажа за безпроблемна отпуска

Когато чуят „храна на плажа”, повечето от нас се сещат за една много популярна гледка от детството: семейство на...

Life преди 12 години

Вече те предупредихме с какво да се запасиш в куфара, щом поемеш към морето, защото изненадите там са много, не рядко твърде неприятни като стомашния дискомфорт. 

За да избегнеш всякакви такива ситуации обаче трябва освен да имаш цяла аптечна чанта, много да внимаваш с какво се храниш на плажа.

Когато чуят „храна на плажа”, повечето от нас се сещат за една много популярна гледка от детството: семейство на средна възраст, с едно или няколко деца, се събират под чадъра и отварят канчета с първо, второ и трето.

Съдържанието на съдинките обикновено е супа със застройка, яхния, кюфтета, или поне такова е уханието, удрящо в носовете и без това слънчасалите летуващи.

За нещастие, такива гледки съвсем не са в миналото, но поне представляват нагледен пример какво не е добре да консумираме на плажа. Нямаме нищо против домашно приготвената храна, но в този случай е по-добре да оставим „готвеното” у дома - за организмът ни и без това е изпитание да бъде изложен на пряка слънчева светлина толкова дълго, нека не товарим и храносмилането си.

Също така, всичко, което се продава от търговци, обикалящи между хавлиите, не е добра идея – храната е нагрявана с часове, което може да е фатално при често предлаганите десерти с крем и пици. Царевицата може и да не ви звучи опасна, но водата, в която плува, не винаги е с ясен произход.

Решим ли да хапнем в плажно заведение, отново се изправяме пред риск от хранително направяне. Таратор, айрян, всичко, съдържащо непреварена вода, може да бъде опасно, особено ако сме с по-чувствителен стомах. Истината е, че никога не можем да знаем със сигурност каква точно е хигиената в кухнята и дали по случайност не са попаднали опасни микроорганизми в поръчката ни, затова, за добро или зло, трябва да разчитаме и на късмета си.

И все пак, след като ще прекараме доста време на плажа, ще трябва и да се храним. Ето какво е добре да консумираме, ако не искаме да се почувстваме зле в горещината или по-лошо, да пипнем летен вирус:

1. Плодовете са достъпен и лесен избор – освен, че действат освежаващо и засищат, ще се погрижим и за фигурата си. Бананите са най-хигиенични и хранителни, а и имат чудесното свойство да ни отървават от задържането на течности.
2. Ядки - малко, лесно преносимо пакетче, съдържащо хранителната стойност на цял обяд. Дават енергия, без да ни дотежава.
3. Ако имаме възможност да приготвим леки сандвичи, организмът ни ще е благодарен. Пълнозърнест хляб, нискомаслено сирене, краставица или домат – вие избирате.
4. Лятото няма да бъде същото без сладолед, затова не се чувствайте гузни да се разхлаждате с него (само внимавайте да е пакетиран). Ако толкова се притеснявате за калориите, лесно ще ги изгорите във водата.
5. Много вода, знаете защо.

Въоръжени с тези знания, ви пожелаваме приятна и безпроблемна отпуска!
 

More from View Sofia

More Life