Следва

Мъже в черно - DJ Мартен и как постига това да е винаги толкова секси

Хаус и народна музика в страхотна комбинация: MAV и Нина Николина разказват за новия си проект

Михаил Вучков a.k.a. MAV и неговата муза Нина Николина идват в градинката на Ялта клуб, за да ни разкажат зa...

Лица преди 12 години

Михаил Вучков a.k.a. MAV и неговата муза Нина Николина идват в градинката на Ялта клуб, за да ни разкажат за новия си проект „Момче дава ле”, за който ти подксказахме преди време.

Денят е рекордно горещ и задушен, кръстовището пред Софийския университет е задръстено с негативни емоции, но от бара на открито лъха хлад и никой от малкото посетители не бърза за никъде. Няколко градски бохеми са се разположили в сепаретата навън с второто за деня кафе, вестници, списания и любими хора.

Първи се появява Мишо, незнайно как кипящ от енергия и настроение. Закача се с барманката и сервитьорите, сякаш са му стари приятели, суети се, говори по телефона, пие еспресо, разполага се на бара с лаптопа си, праща имейли, изскача навън, за да си премести колата, която пречи на една дама, разказва за няколко от новите си проекти едновременно – от предстоящия филм „Кецове” до плановете му за колаборации със световни диджеи.

Музикант, филмов продуцент и - както се оказа - дизайнер на лампи в свободното си време, Мишо явно е неспособен да се спре. Ето какво научихме от него за новата придобивка на българската хаус музика – „Момче дава ле”.



Парчето „Момче дава ле” е направено с амбицията да събере българската народна музика със съвременния хаус – затова и сърцето на проекта е Нина Николина, известна с прекрасните си изпълнения на фолклорни песни.

Заради неравноделните си размери народната музика се аранжира много трудно в съвременен вариант. Balkansky вече ни е показвал, че народните песни звучат добре като drum and bass, но хаусът е друго нещо. Българският фолклор обикновено или се приема за несъвместим с тази музика, или, както обяснява Мишо, се използва в „по-лежерни” парчета в стил chillout или deep house.



„Аз обаче имах желание да бъде танцувално” – казва Мишо – „и да е за придирчиви хора в този жанр.” Той е доволен от продукта и се гордее, че е създал пълнокръвно хаус парче, в което мекия глас на Нина Николина се размива в електронните бийтове.

Мишо признава, че сам е част от клубната култура в България, която според него много е пораснала от 90-те години насам. „Има хора, за които това е всичко – дрескод, коса, лайфстайл, стил танц – тези хора танцуват различно, можеш да ги разпознаеш на парти”, обяснява той за непосветените.

Питаме Нина дали тя самата си пада по хаус. „Аз съм гост тук” – казва тя. „Харесвам тази музика в средата й, но не вкъщи.” Във всеки случай Нина Николина се вписва страхотно в схемата. Най-силният момент от парчето е, когато се чува нейният глас: „Момче дава лееее злато за девойка…” Темпото забавя, звукът става плътен, думите се разливат и ти става широко на душата. Колкото и да са различни ритмите и тоналните им схеми, по това народните песни и хаусът си приличат: целта и на двете е да освободят тялото и душата ти.

Мишо обяснява, че животът на едно хаус парче е напълно различен от този на някой поп хит. Според него една песен може да трупа популярност в продължение на две години, като добрите ремикси й вдъхват нов живот.

Съдбата на „Момче дава ле” вече е орисана, защото песента ще бъде ремиксирана от прочутия DJ John Creamer – човека, който Мишо нарича свой „идол”. Мишо не се спира само с пускането на песента, а мисли напред – след като излезе ремикса, ще се снима видеоклип. Снимките ще са в София, а за фон ще се ползва театрален декор от пиеса, която той все още не иска да назове. Представянето на видеото ще се случи през септември и ще е съпроводено с парти.

Освен това Мишо има амбиция да представи продукта си на Winter Music Conference – грандиозно събитие в Маями, което той нарича „Оскарите на хауса.” Целта му не е тайна: той иска песента му да достигне до „световна аудитория”.

Впечатлява ни, че Михаил Вучков събира в едно функциите на творец и продуцент. Той усилено търси контакти с чуждестранни DJ-и, с музиканти и медии. И така трябва – българската музика заслужава такъв успех.

„Ние си имаме кауза” – заявява Мишо. „Искаме да има повече българска музика в България, радиостанциите да пускат български неща.” Зарича се, че ако можеше, би въвел задължителни квоти за пускане на български парчета по всяка станция.

Нина Николина добавя, че има и друго изискване: „Трябва накрая да го пускам с хъс на приятели.” Щом това се е случило, то имаме гаранция, че парчето е успех.

„Момче дава ле” е приятна, дълбока и емоционална песен, което би искал да чуеш в разгара на партито. На това парче много ще се танцува – а в моментът, в който се включва гласът на Нина с „Момче дава ле злато за девойка…” е моментът, в който приятели ще се прегръщат и двойки ще се целуват.

Заради вродената ни страст към модата поразпитахме Мишо и Нина за визията към песента: фантастичната снимка, на която те двамата са показани като супергерои. И те ни разказаха как се е получила. Вдъхновение е била любовта на Мишо към комиксите и анимацията, особено детския филм от началото на 90-те Captain Planet (в него се разказва за супергерои, които притежават силите на земята и я спасяват от неща като замърсяване и радиоактивни злодеи).



„Майката Гея е моята първа муза” – споделя Мишо в момент на вдъхновение. „Тя е толкова естествена. Така е и с Нина – тя е натурален човек, това й е от зодията рак. Българският фолклор също е близко до природата.”

Нина Николина казва, че се е снимала сама за този кадър. Тя е била във Франция, когато е трябвало да се направи илюстрацията към песента, а Мишо – в България, така че срещата им на тази снимка е наистина фантастична.

Ефирната копринена рокля, която Нина носи, си е нейна и е от италианската марка Coconuda. Повече за нейния стил, любими дизайнери и любовта й към винтидж модата можеш да прочетеш в разговора ни с нея, който ще публикуваме скоро.
 

More Лица