Следва

Lunchtime shopping за януарски находки

Приказки от Haute Couture Пролет 2012: Класическият Christian Dior

Класическа елегантност в стил 50-те и началото на 60-те години на XX век, точно когато е властвал new look-ът на...

All fashion преди 12 години

Класическа елегантност в стил 50-те и началото на 60-те години на XX век, точно когато е властвал new look-ът на Господин Диор, струи от новата пролетна колекция Haute Couture на висшия лейбъл Christian Dior.

Не можем да кажем, че сме впечатлени от изключителни творения на висшата мода, но все пак Бил Гейтън запазва винтидж силуета, който Галиано поддържаше. Няма ги бомбастичните представления, в които последният превръщаше всяко ревю, може би затова никога не се говереше за самите модели, но пък за сметка на това са направени сякаш само за изказването на самия Диор: ”Елегантността е правилната комбинация от изисканост, естественост, грижа и простота”.

Не бихме могли да го кажем по-точно що се отнася до тази колекция на модния гигант.

Леки, фини материи обгръщат вталените силуети, а класическите червено, черно и бяло, което прелива в телесно, властват на подиума. Лилавото също не липсва – като тъмно виолетово или като свежо неоново в рокли с дължина около коляното и до глезена.

Консерватизъм във всяка женствена одежда ни се натрапва като впечатление. Сякаш Гейтън е играл на сигурно с този поглед към 50-те – в ретро полъха от прическите и плътната очна линия, дългите ръкавици и бални рокли. Множеството напластявания и плисета при вечерните тоалети ни напомнят кралските церемонии от минали векове.

Няма как да не харесаме класическата женственост от моделите, но се усеща липсата на дръзка привлекателност, на която да се възхищаваме с полуотворена уста.

И все пак, по-добрият Диор е след Галиано, това е видимо, поне се поддържа идеята за изтънчени модели и скъпи материи, а не се залага на ефекта от шоуто.

Виж още от Haute Couture 2012>>

More All fashion