Следва

Петте неща, които харесахме в модата през изминалата седмица

Какво ново - Гога Ашкенази купува Vionnet

Гога Ашкенази, казахстанската еврейка, известна с лайфстайл присъствието си по най-големите и бляскави партита ...

All fashion преди 11 години

Гога Ашкенази /долу на снимката/, казахстанската еврейка, известна с лайфстайл присъствието си по най-големите и бляскави партита по целия свят, редом до приятелите си от висшето общество на стара Европа, обяви съгласието си да придобие контролния пакет в модна къща Vionnet, което се явява поредното, и засега последно придобиване на европейски луксозен бранд от инвеститор от т.нар "новобогаташки" тип.

(на снимката горе са действащите дизайнери на Вионет, сестрите Барбара и Лучия Кроче)



Базираната в Лондон Гога, с интереси основно в нефтения бранш, ще помогне в качеството си на мащабен инвеститор на къщата, основата преди точно 100 години, в далечната 1912, от френския кутюрер Мадлен Вионе, и прераснала по-късно в емблема на висшата мода.

Мадам Вионе, известна навремето като архитектът сред моделиерите, оставя наследство, което до ден-днешен се спазва от заетите с модната къща. Фантастична изработка, божествен от-кутюр, непогрешим силует. В днешно време леките асиметрични рокли на Vionnet са сред любимите на звезди от калибъра на Мадона и Натали Портман.



Компанията бе възродена преди 3 години, когато с идеята за подема и развитието й се захвана Матео Марцото, бившия шеф на Valentino, като представител на група италиански инвеститори.

Фирмата очаква приходи от 9.5 милиона евро през 2012, капка в морето спрямо глобалните приходи от лукс индустрията, но все пак покачваща се цифра /покачването е с 40% спрямо 2011, когато приходите са около 7 милиона евро/. 

 

"Вярвам, че фешън брандовете трябва да намерят начин за растеж, без това да пречи на креативния процес в тях," казва Марцото (на снимката) пред Ройтерс.

Vionnet планират да отворят монобранд бутик в Париж съвсем скоро - вторият подобен след този в Милано, открит по-рано тази година. Междувременно роклите на модната къща с цени по около 1400 евро средно, се продават 190 мултибранд бутика по целия сват.

Марцото, член на водеща в текстилния бизнес италианска фамилия, купува френската къща преди 3 години, точно в разгара на финансовата криза, след като преди това управлява Valentino в продължение на 2 години.

Именно той е, който подсказва на Ашкенази / самата Гога също е клиент на фирмата/ възможността за инвестиция в емблематичната модна къща.
 

More All fashion