Следва

Б като Библия, Б като Блог

Гардеробът на Мира Добрева и тайните на елегантността

Мира е от онези жени, които щом влязат в стаята, всички дружно замлъкват за малко...

All fashion преди 11 години

Мира е от онези жени, които щом влязат в стаята, всички дружно замлъкват за малко. Тя е естествено красива, дръзка и харизматична и притежава силен характер.

Тя е от хората, които имат неподправен личен стил, който рядко излиза от границите, които водещата преди много години е задала, независимо от модните тенденции, които идват и си отминават. Онова, което според нас най-вече я прави неотразима, е нейната женственост, която тя изразява главно чрез роклите си и високия ток, от който никога не слиза. Затова не се и учудихме, когато Мира оглави нашата класация, в която селектирахме 10-те най-елегантни телевизионни присъствия в българския ефир. 

И ако можем да разберем всичко за една жена само от гардероба й, то виж коя е водещата Мира Добрева  и кои са най-ценните й неща в един приятен разговор в студиото на БНТ:

V. S. Мира, с голямо удоволствие и нетърпение очакваме да видим какво си ни донесла.
Изгаряме от любопитство да надникнем в твоя гардероб…
Мира:
За мен, като за всяка жена, обувките, чантата и роклята са нещо специално. Дрехите говорят за човека. При мен няма случайна дреха. Не купувам такава, която не ми е нужна, а ако имам нещо излишно, го подарявам на друг.



Например, тази блуза никога преди не съм я слагала. Имам и обувки, които съм купила специално за нея. Обаче... купувайки обувките, занасяйки ги вкъщи и чакайки да дойде уикендът, за да дойде редът на този тоалет, си казвам – ще си вържа косата, защото блузата е с качулка, ще си сложа качулката и ще съм готова за срещата с Жоро (Жоро Торнев - съпругът на Мира Добрева - бел. Ред.). Ние с него всяка събота си правим срещи, а той винаги ми е казвал, че обича, когато съм се нагласила специално за него. А обувките - уникални, бели, на Fornarina, с розово сърчице в същия цвят, кукленски, страхотни! Но отварям кутията и виждам, че едната е по-голяма с 2 номера от другата. Все още нямам време да отида до магазина и да ги сменя. 

Искам да кажа, че никога не си купувам нещо само ей така, за да го имам. Много съм досадна и подредена.



Тази рокля Manoukian не съм искала да си я купя, но водех едно предаване с нея и всички оператори страшно много ме харесаха, макар и да не ги приех на сериозно. След предаването една жена навън също ме загледа, а после ми се обади и майки ми с думите: "Мира, днешната рокля ти стоеше прекрасно". И така, звъннах в магазина, попитах за цената и я купих.



Тази рокля също Manoukian я видях в магазина на Max Azriа, изоставена в един ъгъл, намалена, и веднага ми се роди идея с какви обувки и чанта да я нося.

Другата - черната, е една от малкото рокли, които само от един поглед са ставали мои. Видях я на витрината и просто я пожелах. Нося я в рок вариант. С рокерски шал, кубинки, бижута с шипове и кожено яке. Един път дори водих предаване с нея и тогава изумих всички.



Това е нещо специално. Жоро дълго време може нищо да не ми подари и много да ме дразни, но като отидем заедно в някой магазин, той ме облича. Това тоалетче, с обувките, панталона и топа, ми го е купил той.



Роклята с флорални мотиви пък ми я подари Лори, дъщеря ми, която вече е на 14. Заедно с тази панделка за главата.



V. S. А това бижу?
Мира: Любимото ми бижу, което за мен е много силно енергийно заредено.

V. S. Казваш, че сама се обличаш за ефир, това никак не е толкова лесно, колкото звучи?
Мира:
В първото предаване толкова плаках, защото не знаех каква е нагласата на хората, нямам стилист, аз не знаех дали изглеждам добре и двамата с Жоро избирахме как да се появя. Накрая сложих един семпъл тоалет, за да не сгреша. След първото предаване обаче получих едно гневно писмо, в което пишеше – "намери си стилист, толкова неадекватно изглеждаше", но това нямаше как да стане и просто продължих по тази линия, а имено линията, която ми диктува сърцето. Нищо прекалено, избягвам бижута, аксесоари.



Рокля Max Azriа, която изглежда семпло, но всъщност стои много добре на мен.

V. S. Коя е дрехата, която никога не би изхвърлила от гардероба си?
Мира:
Лишавам се от ненужните дрехи като от ненужните предмети и хора. Имам само една тениска, която е с щампа на гора под формата на сърце, Жоро ми я донесе от Лондон и това е единствената дреха, която си пазя. Но иначе съм в крак с модните тенденции и не бих сложила нещо, което е демоде, само защото ми е любимо.

V. S. А коя е 100-процентово твоята тенденция това лято?
Мира:
Обожавам цветовете през последните сезони. Обичам лилаво, жълто, зелено, цветно, никога не съм харесвала черно, дори тази рокля, която ви показах, е може би единствената ми.

V. S. Най-незабравимата ти дреха, визия, нещо със специална история?
Мира:
Имам един много трогателен случай и той дори беше наскоро. Свързан е отново с роклите на Max Azriа, които взимам за предаване. Всичките им рокли са хубави и много от тях съм си пожелавала, но една исках непременно да имам. След това видях цената й и разбрах, че няма как да си я купя, но все пак я взех, водих едно предаване с нея и когато трябваше да я връщам, просто я отделих настрани, и така до следващия път, когато отново осъзнах невъзможността на ситуацията. В крайна сметка реших, че ще я върна, но не можех да се разделя с нея. Обадих се на Жоро, казах му, измислих хиляда причини, заради които ми трябва точно тя – първо, че ще ходя на сватба, после реших, че след като дъщеря ми е приета в Американския колеж, заслужавам награда като нейна майка... въобще, голяма драма с тази рокля, чиста емоционална драма.



Аз не съм лигав човек и обикновено не ме вълнуват такива неща, особено тази рокля. Тя дори е непрактична... В крайна сметка я върнах в магазина, помолих момичетата да не я продават и си тръгнах. Следобед получих едно обаждане от собственичката, която беше разбрала колко много ми е харесала роклята, която ми каза, че ми я подарява.

V. S. А какви други марки предпочиташ, освен тази която те облича?
Мира:
Наистина мечтите се сбъдват, защото аз винаги съм харесвала Max Azriа и съм си казвала, че много искам да се обличам с техни тоалети. Но тогава работех в новините и там нямаше как да ги нося, като до тогава си мислех, че винаги ще бъда новинар. Но точно когато започнахме да работим по предаването, марката се появи в България и така се случи, че започнахме да работим заедно, което мен ме направи безкрайно щастлива.

Повечето ми дрехи дори не са маркови. Коланът, с който съм в момента, струва 10 лв. Не съм в този смисъл сноб, ако нещо ми хареса просто си го купувам. Мога да съчетая нещо такова с обувки Versace и да изглеждам добре.



V. S. Виждаме само обувки на висок ток, кога обуваш ниски например?
Мира:
Много бих искала да нося ниски обувки, но не мога да се възприема. Единственият път, в който си позволих да дойда с ниски обувки, е тогава, когато се появих с кубинките. Много е смешно, защото катедрите, от които водя, са правени по мен, но с обувки на ток, и тогава всичко ми беше високо в студиото.

Иначе силно мечтая за едни кецове, но много ме е страх да не изглеждам като голяма жена, която се опитва да се вдетени.



Водя “Денят отблизо" с мои обувки и имам всякакви разновидности. Освен тези имам още жълти, оранжеви, бежови. Много е важно, когато излезеш в ефир, да се чувстваш добре и всичко да ти е на място. Аз нямам стилист, затова понякога ми е трудно. Опитвам се да се справям сама. Не мога да кажа, че не искам стилист обаче, защото това би ме накарало да се почувствам специална, но на този етап това няма как да стане. В период на криза човек трябва да се лиши от нещо. Само мога да се радвам, че се справям добре, особено щом съм сред 10-те ви избрани в класацията ви "10-те най-елегантни телевизионни присъствия”.

V.S. А има ли нещо, което никога не би сложила - обувки, дреха, определен стил?
Мира:
Не толерирам чалга културата и начина, по който изглеждат тези хора. Наскоро видях убийствен тоалет и то много рано сутринта, който описва по всякакъв начин как не бих никога се облякла.
Черна къса рокля - поло, отпред с пайети, черен мрежест чорапогащник, ултра високи черни обувки, които по платформите си имат камъни. Ето това е!

V.S. Опитвала ли си някога сама да правиш или преправяш дрехите си, сръчна ли си в това отношение?
Мира:
Всъщност, да! Имам едни дънки и една блузка от Вергиния Здравкова, много интересни с извезани жълти ангелчета, но блузата беше с буфан, който беше много натрапчив. Иначе много красива блуза, но 5 години стоя в гардероба ми и накрая я направих на потник.

По принцип нямам такава практика. Ако видя нещо в магазина и ми хареса, но ако трябва да се преправя, не си го купувам. В крайна сметка давам толкова пари, за да знам как ми стои нещо, а не да си представям как ми стои.
Не обичам и да си шия рокли. Имам само една ушита рокля, но тя ми излезе по-скъпа, отколкото да си я купя.


Химикалката за ефир и някои любими аксесоари

V.S. Би ли облякла чужда дреха, нещо на приятелка, което страшно да ти е харесало?
Мира:
Не, не обичам. Мои приятелки ми носят от време на време дрехите, но не ми е много приятно. Просто аз имам голям гардероб заради професията ми и когато мога, им давам, но не обичам.

V.S. Вкъщи има ли значение как изглеждаш?
Мира:
Един ден някой звънеше на вратата и аз и Лори отидохме да отворим. Човекът ни попита: „Деца, къде е майка ви?“, а аз - вързана на кукуриго, с розови къси панталонки и бял потник, просто небрежно...

V.S. Това е много сладко наистина! Като тийнейджър помниш ли дали си имала конфликт с родителите ти за външния ти вид?
Мира:
Имала съм такъв проблем, какъвто и аз имам с моята дъщеря. Когато бях в пубертета имах проблем с дебелото обличане – в смисъл в зимата не достатъчно облечена, а лятото – прекалено облечена. Случи ми се дори онзи ден с Лори, която тръгна да излиза при 36 градуса навън с дебели чорапи, кецове, черни дънки, черен потник с блуза с дълъг ръкав, и твърдеше, че не й е топло.

Но и аз преди време имах едно черно кожено яке, което ми беше подарък от татко и го носех и лятото, но на мен оправданието ми беше, че съм от Смолян и там си е студено.



V.S. Кои са най-големите тайни за красотата на Мира Добрева и особено за добрата визия в ефир?
Мира:
Трябва да си дадеш сметка каква ти е работата и да се пазиш. Например аз си пазя много лицето. Сутрин, когато сложа грим, веднага след предаване го махам и след това се опитвам да не слагам нищо повече върху лицето си. Вечер слагам изключително много крем, не знам дали е правилно, но съм си въобразила че действа.

Косата си я правя само един път седмично. Моята коса не се пипа с четка и сешоар след понеделник. Дори вече смених една фризьорка, която не беше съгласна с този модел и държеше да ме прави всеки ден. Но това няма как да стане, по този начин аз ще остана след 5 години без коса.

Иначе в четвъртък след предаване, слагам маска, дори спя с нея, и останалите дни я щадя и я нося главно вързана.

V.S. Има ли нещо, което ти не си правила навреме за външния си вид, но за което държиш дъщеря ти да внимава повече?
Мира:
Единственото, което знам е, че красотата донякъде е даденост и каквото и да правиш с лицето си, когато имаш хубава кожа, и на 40 да станеш, може да не те е срам от външния ти вид.
Като по-млада аз не съм внимавала въобще, тогава нямаше такава култура и никой не говореше за това. Разбира се, че съм гледала майка ми как си слага маска на лицето с мед, яйце и коняк, но това е.

V.S. Кажи ни някоя от домашните рецепти на майка ти, които си правиш сега.
Мира:
От майка ми помня едно олио за коса, което го продават в аптеката, казва се Икарус и мирише ужасно, но все още го ползвам. И това е, иначе използвам други по-съвременни методи и маски.

Ходя на козметик редовно, правя си кислородни терапии всяка седмици и си слагам една много силна маска на лицето за дълбоко почистване.



V.S. Имаш ли някое правило за грима, например никога не излизаш без сенки, червило и спирала или…?
Мира:
Гримирам се винаги. Слагам фон дьо тен с много висок защитен фактор, спирала и червило. Не си позволявам да излизам просто така.

V.S. Какво друго носиш в чантата си, освен гримовете?
Мира:
Винаги си нося витамините, визитките, портмонето, документите за колата, ключовете и едно талисманче – брадвичка.

V.S. Какво е значението на този талисман, има ли си и той история?
Мира:
Да. Аз имам чичо етнолог и даже го споменавам често в предаването, защото той ми е дал много мъдри съвети в този живот. За всяко нещо в живота той има интересно обяснение. И тази брадвичка ми е дадена, за да посича лошите намерения към мен, та ме пази и да ме отбранява. Типично български талисман.
 

More All fashion

Аксесоарен флирт: тези 9 модела

All fashion преди 2 дни

И нека сезонът на слънчевите очила, освен да започне, да приеме точно определени форми и окраски: сърца, цветя, животински щампи. Най-добрите модели на Лято 24 следват, като гарантираме, че ще издигнат на друго ниво всяка визия, дори и най-семплата.