Следва

Награда #5: 101 места за романтика

Домът на Ирина Флорин и нейните нови страсти

Две клонки люляк, 200 гр боровинки, 1 кг лилави картофи и един стрък лавандула. Картофите се наразяват на...

All About Life преди 11 години

Две клонки люляк, 200 гр боровинки, 1 кг лилави картофи и един стрък лавандула. Картофите се наразяват на кубчета, боровинките се сваряват, лавандулата остава за аромат на стаята, а люлякът - той е за украса на масата. Готви се с много любов, топлота и очакване. Кой е образът, който изплува в съзнанието ни, когато прочем това? Той е само един – Ирина Флорин.

Копринената жена, лилавата дама, дизайнерът зад IF, или просто черешката на тортата? Всичко това и още много. От близо половин година гласът на лилавия цвят се занимава и с интериорен дизайн – от копринени тавани, през тапицерии до паравани. Но какъв всъщност е пътят от звукозаписното студио до фабриката за платове, се опитахме да разберем в една много дълга и приятна среща с Ирина Флорин:

V. S. Здравей Ирина, ще започнем с най-основния въпрос – как премина от музиката към дизайна? 
И. Ф.
След третата си любов – интериора, осъзнавам, че аз се вълнувам от красивото. Винаги съм избирала не комерсиалната, а красивата песен, не комерсиалната рокля, а красивата. Следвам този принцип и при интериора – не това, което ще ти омръзне и след година ще искаш да го смениш, а онова, което ще ти създава уют и с което ще ти бъде трудно да се разделиш. Идеята за интериора дойде по много странен начин. Никога не съм имала смелостта да започна. В такъв момент трябва да има някой, който да ти даде кураж, както стана и със собственичката на фирма Велекс - Албена Дочева. Тя ми предложи да правим заедно специални  интериорни решения за домове, хотели и пр, което въпреки че в началото ме притесни, тъй като беше нещо ново и непознато, но ме постави пред поредното предизвикатеслство. Всичко това се случи в период, в който вече бях готова за промяна и именно това ме накара да се „втурна” в новото начинание. В момента се чувствам полезна, щастлива, обградена от красиви неща и позитивни хора, които искат да работим заедно – какво повече му трябва на човек?



V. S. Както се казва, всяка промяна води до нещо положително. Въпреки това ние мислим, че страстта ти към материите и интериора не е нещо, което се е появило от нищото.
И. Ф.
Да, съгласна съм – всичко започна от страстта, която майка ми имаше към шиенето. Шиеше на себе си, на мен, на приятели, а аз неведнъж съм успявала да разваля някое нейно творение.

Дневната 











V. S. Значи имена на песни като „Копринена жена” и „Цвят лилав” не са случайност? Всичко отново ни връща към материите.
И. Ф.
Истината е, че понякога текстовете на песните ми се превръщат в реалност. За това съм се и шегувала не веднъж, с колегите, които са писали текстовете да внимават какво пишат, защото ще се случи. Сама виждаш, че превърнах целия си дом в копринено-лилава приказка.

V. S. Доколото си спомням обаче, не веднъж си споменавала, че не искаш да те свързват с лилавото. Как така реши изведнъж да смениш не само пердетата, но и целия интериор на апартамента си преди финала на „Черешката на тортата”?
И. Ф.  Реших, че след като вече бях участвала месец по-рано, на зрителите ще им е скучно да гледат същия апартамент. Пред мен стоеше въпросът да променя нещо... След това смених тапетите, фотьойлите, завесите и в крайна сметка цялата тази промяна ме „повлече”. В последствие ми се обадиха и от Велекс, довършихме или по-скоро продължихме започнатото заедно.

Кухнята





V. S. А има ли мебел или предмет, с която не си разделяла никога и не мислиш, че ще можеш да се разделиш?
И. Ф.
Не, аз не съм вещоман и не обичам да се привързвам. Има по-скоро неща, които си харесвам и след време променям. Например сменям дамаската на един фотйоил и се превръща в една чисто нова мебел т.нар винтидж.

V. S. Спомена, че имаш много нови проекти, като например библиотеката, по която работиш в момента.
И. Ф.
Да, има много неща, с които се занимавам в момента. Освен библиотеката, работя и върху няколко паравана, имам нови проекти за дивани, фотьойли, копринени стени.Имам дори и проект за копринен таван, както и стени от коприна, но това би се харесало на хора, които имат отношение. Това и не е за всеки.

Спалнята



 





V. S. А има ли култура, течение или дори държава, която по някакъв начин ти влияе и инспирира?
И. Ф.
Всичко, което е свързано с богатата палитра от Рренесанса има влияние върху нещата, които правя.Пътувала съм много и имах възможността да съберам впечатления, не само от исторически паметници, но и от жилищни сгради, хотели и пр. Това не значи, че не харесвам изчистената, дзен мебел, но по-скоро съм се впечатлявала много повече от старото и класическото, това което има някакъв дух и история в себе си.

V. S. Сега ако трябва да направиш равносметка, след като си се заминавала и с моден и с интериорен дизайн, можеш ли да кажеш към кое имаш по-силно влечение?
И. Ф.  В момента се занимавам с няколко конкретни интериорни проекта, но това не значи, че съм се откъснала от нещата, с които съм се занимавала преди това. След месец имам планиран музикален проект, което не пречи да се занимавам с всички тези неща едновременно. Имам много време и предпочитам да го запълвам с красиви неща. Това не е нещо необичайно, невъзможно и най-вече това не са неща, които нямат връзка. В модата текстилът е изключително важен елемент, а аз имам особено отношение към него. Той е основен както и при модните колекции, така и в интериорните решения.




Столът в дневната

V. S. В такъв случай при теб не можем да разграничим хобито от професията?
И. Ф.
А необходимо ли е? Аз съм родена артист и музиката, както и дизайнът са неща, които са си близки.

V.S. Предполагаме, че същото важи и за страстта към готвенето?
И. Ф.
Да! Освен това аз много обичам да каня гости и се радвам, че съм успяла да създам една приятна атмосфера у дома – хем да им е вкусно, хем да не искат да си тръгнат. :)

V.S. След като говорихме толкова много за „Домът на Ирина Флорин”, сега искаме да те попитаме какво се крие зад „Стила на Ирина Флорина”. Той може ли да бъде конкретизиран?
И. Ф.
Не! Няма „стил на” Ирина Флорин. През деня мога да бъда с тишърт и кецове, а вечер на висок ток и рокля с дантели. Обличам се според повода и настроението.

Предполагам, че вече ти е омръзнало да ти задават въпроса за отношение ти към цвят лилав?
И. Ф.
Хах. Вече съм приела лилавия цвят като моя карма. Ако някога съм казвала, че се дразня, то е било по повод песента „Цвят лилав” :) . Въпреки че това е може би най-емблематичната ми песен, тази, която ме направи известна, има много други песни, с които са ме свързвали през годините. Ако трябва да съм честна, много харесвам лилавия цвят и имам много лилави дрехи в гардероба си. Това е цветът на силата, кралският цвят, цветът на любовта и страстта.



V.S. Коя според теб е частта от облеклото, в която една жена трябва да инвестира най-много?
И. Ф.
Както много други хора, така и аз бих казала чантата и обувките. Освен че това са нещата, които веднага грабват вниманието, те създават грациозност на женската фигура. Обувките определят походката, която пък може да промени цялостното излъчване. Дори и най-обикновените тишърт и дънки могат да изглеждат добре, ако са съчетани с правилните аксесоари.

V.S. Има ли дреха, която никога не би облякла?
И. Ф.
Да, никога не бих сложила нещо размъкнато, висящо или падащо. Според мен тези дрехи скриват женствеността.


Детайл от дневната

V.S. Кажи ни какво мислиш за стила на българката?
И. Ф.
Според мен бългкарата е една много стилна и най-вече изумително изобретателна жена.  Една хубава риза или един изчистен топ би свършил прекасна работа дори и вечер. Прави ми впечатление, че извън България започва да се налага една много по-неглижирана култура на обличане. В бъдеще това би довело и до постепенното изчезване на по-скъпите брандове. Интересното, е че дори и с хората с повече възможности започнаха да се ориентират към по-масовите брандове и да купуват само на разпродажби. През последните 10 години дори и марки като Zara и H&M започнаха да добавят по-високи линии и да изпреварват дизайнерските колекции.  Клиентите от своя страна се научиха, че няма смисъл всеки сезон да даваш по 15 000 лв за чанта и 2000 лв. за рокля.



V.S. Повечето изпълнители си пазят по нещо от първия клип, първия концерт...
И. Ф.
При мен няма нищо такова. Както споменах не съм сантиментална и не обичам спомените. Обичам да живея днес и да гледам напред. Животът ми е прекалено пъстър и динамичен, за да се сещам какво е било някога преди.
 

More All About Life

Можем, освен да го отпразнуваме, и да се замислим: 22-ри април е Денят на Земята

All About Life преди 1 седмица

Ние вярваме, че всеки ден трябва да бъде Ден на Земята. Но на 22 април (понеделник) ще имаме възможността да се обединим и заедно да направим нещо по въпроса за климатичните промени.

Мултивитамините: да или не, кога и защо

All About Life преди 1 седмица

Без съмнение най-добрият начин да си набавите необходимите хранителни вещества е балансираната диета. За съжаление не ни е лесно в съвременното общество. Имаме нужда от нещо повече от храна. Мултивитамините са една от ефективните алтернативи, признати от експертите. Но от момента, в който решите да ги консумирате, въпросите започват да възникват един по един.