Следва

Норвежки рибен пай

Бъдещето на нискобюджетните хотели

Почти всеки от нас поне един път в живота си е използвал нискобюджетен хотел...

All About Life преди 11 години

Почти всеки от нас поне един път в живота си е използвал нискобюджетен хотел, с „прекрасна“ гледка към някоя индустриална зона и вендинг машина, която е единственото нещо в лобито, доближаващо се до рум сървиз.

Според наблюденията на онлайн туристическа агенция eSKY.bg, този тип места за отсядане са вече неизменна част от туристическия бранш, независимо дали сме за или против тях. И колкото и да са неудобни или не особено привлекателни, те са една добра възможност за хората, които не търсят нищо повече от евтин престой.

В конкурс, иницииран от английското архитектурно издание BD миналия месец, бяха поканени различни архитекти, които да представят своята визия за съвременните бюджетни хотели. Поставената задача бе „скромна“, почти колкото е и пространството в евтините хотели – площ от 12 кв. м. да бъде направена така, че да изглежда широка и луксозна.



От многобройните постъпили отговори на тежката архитектурната задача са избрани 12, чиито идейни проекти са толкова добри, че не могат да бъдат изложени накратко. Затова ще споменем само три от тях, които са достойна преставителна извадка на визията за бъдещето на икономичните хотели:

Интерактивна гледка вместо прозорец


Проектът на архитектите от бюрото Michael Trentham се фокусира върху проблемите на стаите без прозорци, които са съществена част от бюджетните хотели. Предложената концепция за хотелска стая се нарича Obscura и включва наличието на големи интерактивни екрани, вместо прозорци. На тези екрани в реално време се показва изглед към града, дори и хотелът да се намира далеч от центъра. Освен за прозорци, те ще служат и като платформа за интернет сърфиране и забавления.




Подвижна хотелска стая

Проектът на групата архитекти Coupdeville се нарича Configurator и използва прости подвижни елементи за създаване на серия от различни пространства, в рамките на една нискобюджетна хотелска стая. Една такава стая разполага с вградена вана, която впоследствие се покрива с плъзгащо се легло. Чрез такива движещи се елементи, хотелската стая много лесно може да бъде трансформирана от трапезария в стая, където да се настанят четирима души, например.

Хотел или каравана?

Концепцията наречена MyPlace е толкова неограничена откъм време и място, че позволява не просто да си поръчате хотелска стая, а нещо повече – да заявите и точното и местонахождение. Идеята на тези малки, подобни на каравана стаи, е че могат да бъдат сглобени на всяко едно място. Дестинацията определяте вие, а стаята ви в този „хотел“ ще съдържа всичко необходимо за пълноценен отдих. Проектът е дело на архитектите от студиото Ian Springfor.



Остава само да гадаем дали такива футуристични идеи ще бъдат в действителност реализирани или ще си останат само оригинални проекти.

 

 

More All About Life

Можем, освен да го отпразнуваме, и да се замислим: 22-ри април е Денят на Земята

All About Life преди 1 седмица

Ние вярваме, че всеки ден трябва да бъде Ден на Земята. Но на 22 април (понеделник) ще имаме възможността да се обединим и заедно да направим нещо по въпроса за климатичните промени.

Мултивитамините: да или не, кога и защо

All About Life преди 6 дни

Без съмнение най-добрият начин да си набавите необходимите хранителни вещества е балансираната диета. За съжаление не ни е лесно в съвременното общество. Имаме нужда от нещо повече от храна. Мултивитамините са една от ефективните алтернативи, признати от експертите. Но от момента, в който решите да ги консумирате, въпросите започват да възникват един по един.