Следва

Онлайн зареждане - Костюми

Разрешиха на парижанките да носят панталон. 213 години по-късно

Законът, приет във Франция през 1800 година, може и да звучи невероятно от камбанарията на еманципацията и...

All fashion преди 11 години

Законът, приет във Франция през 1800 година, може и да звучи невероятно от камбанарията на еманципацията и днешния й прочит, но е реален факт. До онзи ден, когато най-накрая френският министър по правата на жените Наджат Вало-Белкасем подписа указ за отмяната му.

Преди 213 години въпросният закон забранява на парижанките да носят панталони, с изключение на случаите на яздене на кон или каране на колело. През десетилетията след приемането му не личи особеното съобразяване на жителките на френската столица с тези законови разпоредби, но те все така си съществуваха до преди няколко дни.

Възелът започна да се разплита първоначално преди половин година, когато към Министерството по правата на жените във Франция е бил зададен въпрос не е ли време въпросният закон, "оскърбяващ съвременните чувства" да бъде отменен.


Бриджит Бардо в панталон

На снимката горе - френската дизайнерка Коко Шанел, която първа се осмелява да носи мъжкия атрибут без да се се съобразява с правилата и го превръща в модерен елемент от женския гардероб


И жените, дебнейки нащрек за женските право, го отмениха. Чак ни стана мъчно, толкова симпатичен винтидж закон си е ценност отвсякъде.

 

More All fashion