Следва

3+3 въпроса към едно градско момиче: Рая Радичкова

Котлонче на AEG от 1928 г. печели конкурса за най-стар уред

 Стотици хора се присъединиха към кампанията, споделяйки снимки и истории на своите...

All About Life преди 11 години

През ноември 2012, за да отпразнува своя 125 годишен юбилей, AEG обяви конкурс за намирането на най-стария работещ уред в България.

Стотици хора се присъединиха към кампанията, споделяйки снимки и истории на своите верни електропомощници, превърнали се през годините в неделима част от домакинския комфорт и уют.

Победител в състезанието е кухненското котлонче на пловдивското семейство Славови, излязло от завода на AEG през далечната 1928 година.

Произходът и годината на производство на уреда са потвърдени от централата на AEG в Германия. Осемдесет и пет годишният уред е с диаметър 15 сантиметра и мощност от 650 W.

Той функционира напълно изрядно и до ден днешен служи на 20 годишната студентка по Философия Ирина Славова за приготвяне на сутрешното кафе или чай.



Котлонът е бил на нейната пра-баба, но никой не знае как точно семейството се е сдобило с него. Преди година, бащата на Ирина случайно открива уреда в таванското помещение на неговата майка. Почиства го и открива гравирани символичните 3 букви на немската марка.

Въпреки мнението на своята съпруга, той е твърдо решен да не захвърля на боклука старинното семейно котлонче. Любопитството го кара да потърси в интернет годината на производство на уреда, и така съвсем случайно, за късмет, попада на конкурса на AEG „Най-старият работещ уред“.

Ирина ползва котлончето в своята софийска квартира и обещава да го пази за идните поколения. Като победители в конкурса, семейство Славови избраха чисто нов хладилник AEG.



Само за месец, състезанието събра снимки и истории на 270 функциониращи уреди, повечето от които служили вярно на българските домакинства най-малко 30 години. Голяма част от тях са култовите модели перални машини Lavamat 402 и хладилници Santo, закупени от Кореком през 80-те.

Ветераните, които се наредиха в челните 10 позиции са: два сешоара тип 2473, два вентилатора модел OVE и NOVU, печка, калорифер, ютия, SUPER радио и електромер, всички произведени в периода между 30-те и 40-те години на миналия век.

Тези уреди на AEG са служили вярно на 4 поколения домакинства и освен сантиментална, всички те имат висока колекционерска стойност. Уредите носят духа на една революционна за продуктовия дизайн епоха.

Те са пример за функционалния немски индустриален дизайн, с класически и изчистени форми. Уредите от миналото носят почерка на легендарния Петер Беренс - бащата на индустриалния дизайн и един от създателите на BAUHAUS.


 

More All About Life

Можем, освен да го отпразнуваме, и да се замислим: 22-ри април е Денят на Земята

All About Life преди 1 седмица

Ние вярваме, че всеки ден трябва да бъде Ден на Земята. Но на 22 април (понеделник) ще имаме възможността да се обединим и заедно да направим нещо по въпроса за климатичните промени.

Мултивитамините: да или не, кога и защо

All About Life преди 1 седмица

Без съмнение най-добрият начин да си набавите необходимите хранителни вещества е балансираната диета. За съжаление не ни е лесно в съвременното общество. Имаме нужда от нещо повече от храна. Мултивитамините са една от ефективните алтернативи, признати от експертите. Но от момента, в който решите да ги консумирате, въпросите започват да възникват един по един.