Следва

PFW: Дженюъри Джоунс ала Mad Men на шоуто на Miu Miu в последния ден от Седмицата на модата

Кои са най-богатите хора в модната индустрия в класацията на Forbes

Страхотен ръст на печалбата за една година, цели 19 милиарда долара и почетното трето място в престижната...

All fashion преди 11 години

За 2012-та класацията на списание „Форбс" 100-те най-богати хора на планетата оглави Карлос Слим, собственикът на мексиканския телеком, чието богатство се оценява на 73 милиарда долара, следван от основателя на Microsoft Бил Гейтс, притежател на 67 милиарда.

Страхотен ръст на печалбата за една година, цели 19 милиарда долара и почетното трето място в престижната класация отбелязва собственикът на марката Zara, 76-годишният испанец Аманасио Ортега с банкова сметка от 57 милиарда долара, изместил дори американския магнат Уорън Бъфет, който стоеше в първите редици.

Основният източник на доходи за Аманасио Ортега е империята Inditex, включваща брандовете Oysho, Massimo Dutti, Bershka, Pull and Bear, Stradivarius, Uterque и Zara. Именно Zara е марката, която е спечелила 19-те милиарда приходи за Ортега, доказателство, че масовата мода печели за сметка на луксозните брандове.


Аманасио Ортега, Inditex


Бернар Арно, LVMH

Друг моден шеф, този на луксозния конгломерат LVMH Бернар Арно също е в челната десетка на класацията, но остава на 10-та позиция с 24 милиарда долара състояние, а преди него, с номер 9 по милиарди, е наследницата на L'Oréal - Лилиан Бетанкур, с 30 милиарда - единствената сред 10 изключително богати мъже.


Лилиан Бетанкур

Лилиан наслядва империята от баща си, който й я завещава през 1957-ма година. Въпреки че тя няма управленски права, собствената й дъщеря й ги отнема след дълги съдебни спорове с аргумента, че майка й харчи неразумно богатството си, делът от печалбата на компанията, който се полага на Лилиан, е безспорен, точно тези 30 милиарда, които я слагат до най-богатите хора на планетата.


Стефан Персон, H&M


Фил Найт, Nike


Миуча Прада, Prada

В стотицата с милиардери влизат и още имена от модната индустрия, сред които собствениците на H&M и Nike, съответно Стефан Персон, Щвеция, на 12-то място с 28 млрд. долара и Фил Найт, САЩ (56-то място), с 14.4 милиарда, както и кралицата на Prada - Миуча, която е на на завидната 78-ма позиция с 12.4 милиарда. 
 

More All fashion