Следва

Гурме - мъфин със сушени домати

Виж етикета

На етикетите на храните ще се изписват съставките, които могат да предизвикат неблагоприятни реакции при някои...

All About Life преди 15 години

На етикетите на храните ще се изписват съставките, които могат да предизвикат неблагоприятни реакции при някои хора.

Това предвиждат одобрените от правителството промени в наредбата за изискванията за етикирането и представянето на храните.

С документа се определя списък на хранителни съставки, които трябва задължително да бъдат обозначавани на етикета на храната, тъй като биха могли да причинят неблагоприятни реакции при податливи хора.

Това са зърнени храни, съдържащи глутен, ракообразни и продукти от тях, яйца и яйчни продукти, риба и рибни продукти, фъстъци и фъстъчени продукти, соя и соеви продукти, мляко и млечни продукти, ядки, целина, синап, сусамово семе и др.

Ако за някои от съставките е установено с научни доказателства, че няма вероятност да причинят неблагоприятни реакции при хора, могат да отпаднат от списъка.

Например от соевите продукти се изключват напълно пречистените соеви масла, от млечните - суроватката, използвана за направата на дестилати или етилов алкохол.

С промените в наредбата се коригират и допълват и действащи текстове за обозначаване на алкохолния градус в обем при етикирането на алкохолни напитки за продажба на крайния потребител.

Целта е пълното и коректно въвеждане на европейското законодателство в тази област. Числото за съдържанието на алкохол се представя с точност до не повече от една цифра след десетичната запетая.

То е следвано от символа % и vol. и може да бъде предшествано от думата алкохол или съкращението „алк.". В наредбата са посочени допустимите отклонения в отбелязването на обявеното алкохолно съдържание.

Документът влиза в сила от 31 май.

Дава се едногодишен гратисен период, в който, ако вече са пуснати на пазара, храните могат да бъдат продавани във вида, в който са етикирани.

More from View Sofia

More All About Life

Takeaway.com отличи 17-те най-добри ресторанта в България

All About Life преди 8 часа

Кои са най-добрите ресторанти в България? Takeaway.com знае отговора! Победителите от Takeaway.com Awards 2023 година, избрани с гласове на потребителите, вече са ясни. Кой получи наградите в различните категории на регионално и национално ниво, разберете от следващите редове.

Мхм, Micro-cheating и какво е това

All About Life преди 2 седмици

Откакто започнахме сегашната си връзки, с гордост можем да кажем, че не сме преживявали лично феномена „микро-изневяра“. Какво означава това? Къде вирее? И всичко ли е само… BS (bullshit)? Следва пълното обяснение на термина по-долу.