Следва

Прекрасната колекция на Карла Спетич пролет-лято 2013/14

Дизайнери за следене - Карла Спетич и нейните прелестни модели

Малко по-късно същата година се отваря възможност за място в Австралийската седмица на модата и тя без да се замисля скача...

All fashion преди 10 години

Карла Спетич е типичен пример за успяла млада дизайнерка, за която славата и успехът идват изведнъж, родени от безграничен талант. Само две години след като завършва института за дизайн и мода в Сидни, тя създава собствената си марка Karla Spetic. Досещаме се, че дизайнерката не е абсолютна австралийка и се оказваме прави, Карла е родена в Хърватия, но съдбата я отвежда в Сидни, където с цялото си семейство се установяват.

Като много творци, така и Карла е най-големият си критик. Тя е абсолютна перфекционистка и винаги иска и знае, че може повече и досега представя колекциите си несигурно и тревожно, под аплодисментите на силно впечатлените гости и почитатели на бранда й. Дрехите й най-добре могат да се опишат като игриви, модерни и минималистични, а момичето на Карла е женствено и чувствено. Дрехите й могат да бъдат видени в цели 24 магазина в Австралия, 4 в Ню Йорк, Дубай, Окланд и Джакарта. 2009 година е една от знаменитите за тъмнокосата дизайнерка, тогава тя стига до финала на наградите Marie Claire, където е номинирана в категории Best up и Coming Designer.



Но славата със сигурност не е замаяла главата й, тя винаги спира хората на улицата, като види да носят нейни дрехи и чистосърдечно им благодари. Нейната земна и чувствителна същност рефлектира и върху дрехите й, виждаме ги толкова истински и създадени с много любов и желание. Колекциите й са много лични и много мислени, но ако попитаме самата нея да опише стила си, тя би казала така: „Всъщност, все още се опитвам да определя стила си. Обичам изчистените неща, откровеността на дрехите. Моите колекции не са сложни.”



Връщаме се в 2008 година, когато Карла все още помага в магазина на института за дизайн и мода в Сидни. Тя прекарва там 18 месеца, в които старателно изучава схемата на собствения бизнес. В същото време обаче, Карла създава дрехи, които се продават в магазина на университета й. Малко по-късно същата година се отваря възможност за място в Австралийската седмица на модата и тя без да се замисля скача: „Просто се пуснах по течението. Дори не знаех какво правя и какво си мисля. Наистина просто се отдадох на модата и то изведнъж..”



Карла представя портфолио с дрехи, правени за университета си и силно впечатлява журито, което й предлага соло шоу: „Мисля, че журито искаше да види някой, който наистина иска да работи в сферата на модата, не просто за удоволствие или да бъде известен, а защото това е нещо, което иска да прави, това, което обича.”



Карла знаела още в ученическите си години, че иска да прави дрехи, с които да изкарва прехраната си, но никога не е възприемала това, като кариера и сериозен бизнес. Като малка по-скоро мечтае краят на войната в Хърватия да дойде, това е и причината да напусне родния си дом със семейството си. Това, което помни от детството си е кошмар по нейни думи, който оказва силно влияние върху мирогледа й. Тя просто искала щастливо детство на мирно място и го открива- бреговете на Сидни я приветстват с отворени обятия и всичко се променя. Карла и родителите й пристигат в Брисбейн през 1993 година и вече порасналото момиче си спомня: „всичко беше различно- въздуха, миризмата, хората, манталитета. Имаше папагали, които свободно летят навсякъде. Вече не бях в клетка. Бяхме свободни.” Шокът, който изпитва в началото изчезва и Сидни се превръща в нейн дом и до днес, макар и цялото й семейство да е обратно в Хърватия.



В момента най-голямото й предизвикателство е намирането на вдъхновение за всеки сезон. Тя никога не се предава й винаги работи здраво, защото модата е това, което обича с цялото си сърце, това е ясно, виждаме го във всяка една дреха и аксесоар с етикет Karla Spetic. Тя излива цялата си любов в колекциите си. Всичко може да я вдъхнови, стига да е красиво, а после го виждаме по прелестни рокли и материи и споделя: „Прави го, защото обичаш, в противен случай е загуба на време”

Последната колекция на Карли, бекстейдж кадри, от която показваме, можете да видите тук>>









karlaspetic.com

Виж още Дизайнери за следене>>

 

More All fashion