Следва

Минало в бъдещето

Личният треньор на Мадона за вълшебството Power Plate

Бягащи пътеки, велоергометри ..., никой вече не иска да спортува по старому. Скучно е, а и доста време отнема. На дневен ред сега е нов...

All About Life преди 15 години

Високотехнологичният тренажор може да се използва от всеки, независимо от възрастта и физическата подготовка.

Бягащи пътеки, велоергометри ..., никой вече не иска да спортува по старому. Скучно е, а и доста време отнема. На дневен ред сега е нов подход към добрата форма: максимум резултати за минимум загуба на ценни часове от светлата част на денонощието.

В момента, на това условие отговаря уникалният тренажор от ново поколение Power Plate. А неговите създатели служат на мисията: „Всеки е способен да достигне нужните резултати”. Макар и относително ново, изобретението им вече е завоювало лидерски позиции на световния пазар на високотехнологични уреди за спорт и здраве.

Благодарение на колегите от Sante oще подробности за спортното чудо, което успя да спечели на своя страна дори „желязната” Мадона, споделя Никлас Ларсон...


Разкажете малко повече за Power Plate и принципа му на действие.
Н. Л. Това е труден и обширен въпрос. Но може би най-лесният му отговор се крие в стратегическата цел на Power Plate International - компанията, която стои зад това уникално изобретение.
Тази цел е непримирима борба с разрушителния ефект на заседналия начин на живот. А стратегическото оръжие в тази борба е високотехнологичен и лесен за използване, нетравматичен тренажор, с който може да спортува всеки - независимо от възрастта и физическото си състояние Принципът, на който работи Power Plate е триизмерната вибрация - характеристика присъща само на този апарат. Малко по-късно ще я обясня по-подробно. Но преди това нека ви разкажа любопитната предистория на уреда.

В основата му, като разработка е един комплекс от упражнения, станал известен като Acceleration Training™. Тази тренировъчна система започва да се прилага през 60-те години на миналия век от съветските космонавти с цел предотвратяване на мускулната и костната дегенерация, които прогресират в условията на безтегловност. Не случайно съветските космонавти държат рекорда за най-дълго пребиваване в Космоса – над 400 дни, което е над три пъти повече в сравнение с най-дългия престой в орбита на американски космонавти. Смята се, че този рекорд се дължи именно на редовното практикуване на Acceleration Training™.

През 1999 г. треньорът на олимпийският отбор на Холандия Гуус ван дер Меер адаптирал тази техника: отначало за атлети, а впоследствие за хора на различна възраст, с различни килограми и с различни нива на физическа подготовка.
Това е началото на "Революцията" Power Plate®. И за да аргументирам защо смело наричаме това изобретение революция, вече е време да обясня по-подробно принципа му на действие. Както споменах в началото, той се основава на триизмерните вибрации.

Тяхната сила и интензивност се задава от команден пулт, разположен в горната част на уреда, а самите те си вършат работата посредством платформа в долната част на апарата, върху която стъпва трениращият. Но той не просто стои, а изпълнява определени упражнения от системата Acceleration Training™®. Комбинацията от движения и вибрации води до дестабилизация на тялото в пространството. Това предизвиква рефлекторни мускулни съкращения от 25 до 50 пъти в секунда. В тези съкращения участват много повече мускулни влакна, отколкото при една нормална тренировка, която активира най-много до 40% от мускулните влакна на всеки мускул. За сравнение, Power Plate активира от 95 до 97% от всички мускулни влакна. Това означава, че с него успяваме да размърдаме и да накараме да поработят дори и разположените в дълбочина, стабилизирани мускули, които повечето други спортове не успяват да събудят.

С какво Power Plate се различава от другите уреди?
Н. Л. Най -съществената разлика е, че е разработен изцяло на научна основа. Всяка част от него се тества от професионалисти в различни сфери, за да се постигне максимално добър ефект от програмите, които предлага. Power Plate е лидер на световния пазар, защото използването му може да бъде съобразено с конкретните нужди на всеки. 

50-годишната поп звезда Мадона е в прелестна бяла рокля и с изваяна от Power Plate фигура. 

Многобройните научни изследвания потвърждават неговия потенциал за широко терапевтично приложение сред различни групи от населението – от водещи спортисти до хора на преклонна възраст. Или пък от тези, които просто искат да се погрижат за здравето си и да придобият отлична форма. Действителността го доказва: с упражненията на Power Plate® по специално разработeни програми стотици хиляди хора по света вече успяха да се сдобият със стройна фигура, да стабилизират здравето и общото си състояние.

Тренажорът е достойна алтернатива за хората, които се стремят към активен начин на живот, но нямат време за редовни, продължителни тренировки. Доказано е, че 10 минути на този уред заместват напълно 60 минути изтощителна тренировка във фитнеса. Тези 10 минути (желателно е да бъдат поне 2-3 пъти седмично) осигуряват бързо достигане на различни цели под общия знаменател подобряване на физическата форма: увеличаване на мускулната сила и гъвкавостта, укрепване на основни мускулни групи, възстановяване след различни травми и заболявания.

Още по-ценен е медицинският аспект на приложение на Power Plate.
Тренировъчните програми с него под ръководството на рехабилитатор позволяват на страдащите от остеопороза, артрит, множествена склероза и болестта на Паркинсон в значителна степен да подобрят координацията и амплитудата на движения, да съхранят за по-дълъг срок двигателните си умения.

Удачно ли е Power Plate да се използва от хора, които се занимават активно с даден вид спорт?
Н. Л. Добре е тренажорът да се използва като допълнение към активната професионална тренировка, за постигане на по-високи спортни постижения.

Върху коя част на тялото уредът има най-добър ефект?
Н. Л. Power Plate действа ефективно върху всички части на тялото, в зависимост от конкретните цели. Той е еднакво добър и за отслабване, и за натрупване на мускулна маса, и за терапия, и за редуциране на целулита.

Какъв съвет за здравословен начин на живот бихте дали на българските читатели?
Н. Л. Използвайте Power Plate!!!! За постигане на оптимални резултати препоръчително е да комбинирате тренировките с подходящ хранителен режим и приемане на достатъчно количество вода.

More from View Sofia

More All About Life

Можем, освен да го отпразнуваме, и да се замислим: 22-ри април е Денят на Земята

All About Life преди 1 седмица

Ние вярваме, че всеки ден трябва да бъде Ден на Земята. Но на 22 април (понеделник) ще имаме възможността да се обединим и заедно да направим нещо по въпроса за климатичните промени.

Мултивитамините: да или не, кога и защо

All About Life преди 1 седмица

Без съмнение най-добрият начин да си набавите необходимите хранителни вещества е балансираната диета. За съжаление не ни е лесно в съвременното общество. Имаме нужда от нещо повече от храна. Мултивитамините са една от ефективните алтернативи, признати от експертите. Но от момента, в който решите да ги консумирате, въпросите започват да възникват един по един.