Следва

Колко много лято - колекцията на Desigual от Седмицата на модата в Барселона

Дизайнери за следене - За Севера и Ида Кламборн

Внимание заслужава първата колекция на Кламборн, която е заявка за сериозна работа и с материала. Плетива и...

All fashion преди 10 години

Още със създаването си Икеа насочва погледа ни към Швеция, давайки ни сериозен повод за размисъл. Какво е това, което дава стимул на скандинавците да работят неуморно до достигане на висок стандарт по всички показатели, включително и в изуството?

Ако югът може да се характеризира с понятия като топлина, страст, пъстрота и яркост, то не бива да забравяме и за летаргията и доказаната необходимост от прекъсване на всякаква дейност в най-горещите часове.

Мрачният ден на севера, от друга страна, стимулира въображението да състави цели светове, които да изпълнят черната бездна. Към това прибавяме и хладния бриз, прочистващ мислите. Резултатът е дизайн със сила на въздействието, съперничеща си със северното сияние.

Съвременната мода е едно от забележителните постижения на Швеция. Въобще скандинавците по природа са надарени с добър вкус и способността да разпознават и стимулират младите си таланти. За това свидетелстват субсидиите, отделяни годишно за учебните заведения и дружествата и асоциациите, които помагат на дипломираните бакалаври да стъпят успешно на пазара.



Още с дебюта си на модната сцена Ида Кламборн, чиято работа ще следим с интереса на източноевропейци с афинитет към северната мода, привлича вниманието. При това печели и приза Italian Fabric Award, който й дава възможност да работи с италианска фабрика за текстил и представяне по време на седмицата на модата в Милано през 2012г. След успешно защитаване на степента бакалавър в Swedish School of Textiles, днес тя продължава да се развива и да подготвя дипломната си колекция за получаването на степен магистър.

Вдъхновена е от естетиката на родната си страна и източните дизайнерски решения. Приемайки предизвикателството да съчетае функционалност с концептуален дизайн, Кламборн определя стила си като баланс между цвят, форма и материал. Мечтае за възможност да проследи отблизо начина на работа на Йоджи Ямамото.

В рамките на няколко години младата дизайнерка трупа опит, стажувайки в амбициозни ателиета като HOPE, by Ringstrand Söderberg Sthlm в Стокхолм и almer//harding, Лондон. Северната страст към работата не е шумна и гореща, а последователна и почиваща на логиката, затова ставаме свидетели на успешни колекции като trace, M O N O и compleately.















Силуетите гради с вещината на опитен скулптор, наблякайки на прости решения и класически елементи. Някои от колекциите са решени в една тоналност, за да дадат глас на конструкцията. Изящни и монументални, елементите на trace са инспирирани от източните кимона, туники и широки панталони, за да се сблъскат с ажурни блузи, поли и геометрично решени мотиви. Цветовете са подредени в широки полета и райета от бяло, черно, яркорозово и нежнозелено. Цялостната естетика Кламборн постига чрез метода на 3D скициране и проектиране. Едно от признанията, които получава за този проект, е номинацията за наградата Rookies 2013 за млад шведски дизайнер.







Една от неизменните асоциации, изникващи при споменаването на скандинавския дизайн, е белият цвят. В M O N O можем да открием архитектурност и решения, напомнящи ни за японското изкуство за сгъване на хартия.







сompleately е колекция, която почива на семпла идея и която ще помним дълго. Серията облекла е в 13 нюанса на червения цвят, които Кламборн е подбрала и постигнала сама. За да подсили необходимото въздействие, тя използва и играта на светлосенки, която се получава при плисирането.





Внимание заслужава първата колекция на Кламборн, която е заявка за сериозна работа и с материал. Плетива и собствени текстилни идеи превъплъщават монголските номади, а проектът й носи стипендия за една учебна година.

Номад по душа е и самата Ида, която заради идеите си и реализацията им ежегодно получава възможности за развитие си извън пределите на Швеция. Затова очакваме с интерес следващия й голям проект.
 
idaklamborn.se

More All fashion

Аксесоарен флирт: тези 9 модела

All fashion преди 2 дни

И нека сезонът на слънчевите очила, освен да започне, да приеме точно определени форми и окраски: сърца, цветя, животински щампи. Най-добрите модели на Лято 24 следват, като гарантираме, че ще издигнат на друго ниво всяка визия, дори и най-семплата.