Следва

Ksubi пролет-лято 2013/14

Кой кой е в модата днес - Ksubi

Няма да спрем да го боготворим, защото Той е отговорът на всичките ни стил въпроси. И тъй като очевидно не само...

All fashion преди 10 години

Няма да спрем да го боготворим, защото Той е отговорът на всичките ни стил въпроси. И тъй като очевидно не само ние мислим така, редно е да се признае, че от няколко сезона насам денимът живее свой, удивително пъстър, шантав, богат, великолепно плътен живот, за което естествено са отговорни и хороводците на тази мания. А това сме всички ние, които не си представяме живота с поне няколко чифта от тях, любимите дънки, в гардероба, но и онези, които уверено и с вкус яхват вълната, за да я "облекат" освен в жестоки дизайни, и в пачки пари. Защото това е страховит бизнес. В който най-добрите са като шампиони на бърза писта - всички искат като тях, но трудно ги стигат.

И ако в редицата на най-силните деним-фирми в света с удоволствие нареждаме отдавна познатите и спечелили ни за вечни времена марки като Levis, Lee, Wrangler, които идват оттам, накъдето по-младите са тръгнали, а именно от Дивия Запад, от затънтената каубойска пустош на Америка, за да направят гащи, които да носим в студ, пек, прахоляк и прочее с години, то днес в редицата се нареждат и фирми-бебета, които обаче си струват всеки миг внимание.

Такова бебе, което израсна светкавично, са скандинавците от Acne. Побратим им е и американският отличник J Brand. Много, много близък до тях е и героят на днешното ни представяне - един на пръв поглед неамбициозен бранд, който се яви от нищото, за да влезе под кожата на модните спецове с лекотата и харизмата на истински класик.



Става дума за по хашлашки очарователния, слабо известен у нас, но не и навън, бранд Ksubi!
Удивително млад, също толкова свеж, шивач на първокласен деним, за който си струва всеки цент. В случая австралийски.

Защото Ksubi са ражда така...
Няколко момченца, които се „размотават“ заедно из сгорещените австралийски улици, се събират без основополагаща идея. Ако не броим тази за каква да е временна работа, за каквито и да е пари, за лека измама или друго подобно нещо, да го кажем безобидно, че да изкарат някой долар.

В прашния австралийски следобед на един горещ и безкраен летен ден през 2000 година, Гарет Мууди, Дан Сингъл, Джордж Гъроу, Пол Уилсън и Оскар Райт се разхождат с ръце в дънките по магазините и забелязват, че на пазара няма никакви джинси, които да отговорят на желанията им. В онзи, пожелателния смисъл. И не защото са претенциозни, а защото просто няма никакъв, абсолютно почти, избор.



Точно този ден е Денят, който поставя началото на Ksubi. “Мислехме си, че ако някога ще правим мода, може да го направим и сега“, споделя Гъроу. „Просто решихме и се затворихме за три дни в едно студио и започнахме да режем, боядисваме, шием. След това решихме да направим и фотосесия, която снимахме с фотоапарати за еднократна употреба. Просто заключихме себе си с боя, поезия, бира и вино.“ Резултатът на този ентусиазъм се оказва зашеметяващо силен. Логично идва ищаха делото да бъде представено на обществото. Четиримата се обръщат към организаторите на седмицата на модата в Мелбърн, откъдето получават зелена светлина за показ. Нещата им са посрещнати с бурна радост. Хората харесват дънките им. И, най-готиното - искат още от тях.



Този пръв успех им носи покана да покажат нещата си в Мелбърн на следващото издание на австралийската седмица на модата, вече в цяло авторско ревю. В легендарното им първо ревю, необикновените смелчаци с толкова обикновена история за успeх пускат 169 плъха на подиума и по този начин успяват да приковат вниманието на всички гости и журналисти. Година по-късно вече се появяват трайно на модната карта. Освен дрехите от деним, пускат и линия очила, която пасва идеално на стила им.

Името им вече е познато из цяла Австралия, когато, очакван или не, се заражда свързан с него скандал. Първоначално то е Tsubi, но вече има подобна марка обувки с името Tsubo, която завежда съдебен иск срещу Tsubi за плагиатство. Според решението на съда, Tsubi може да запази името си в Австралия, но трябва да го смени в останалата част на света.



И така, през 2006, Гъроу се решава да ребрандира марката от Tsubi на Ksubi. Но различното име, а и пикантният моден скандал, който се рее около нея, не само не пречи тя да се развива по света, а напротив - осигурява фантастичен фешън прием. Tsubi прави своя международен дебют в Лондон през 2002. Представянето пак е забележително - този път австралийците показват в изоставена метро станция в Алдуич. Скоро след това дрехите започват да се продават в универсалния магазин в Лондон Selfridges редом до марки като Stella McCartney, Martin Margiela, Givenchy и Marc Jacobs. Колаборациите с други брандове е в основата на политика на Ksubi.



През 2006 година съвместен проект с американския моден дизайнер Джереми Скот, наречен „Джереми обича Ksubi” е показан на Нюйоркската седмица на модата заедно със собствената колекция на дизайнера.



После, през септември 2007, правят идентичното, отново в Лондон, “Ksubi for Richard Nicoll sunglasses SS08“. Очилата са проектирани от самия Никол и направени от Ksubi. Към края на 2009 Ksubi правят съвместен проект с марката David Jones. Пуснати са ексклузивни линии, които са на много по-ниски от обичайните им бутикови цени.



Находчивите момчета не спират дотук. През 2006 Гъроу, вече утвърден творчески двигател на бранда, проектира и разработва една странична линия на марката за веригата магазини Jeans West с името Alba Fan Club.
Първоначално е запланувана като по-евтина лимитирана серия, но постига неочакван успех в Австралия и Нова Зеландия, поради която причина дизайнерите замислят по-широк международен пазар на линията.
Ksubi разширяват дейността си и в книгоиздаването, пускат на пазара и диск.



През 2005 г. издават книга по случай 5 /пет/- годишния им юбилей. Кампания за книгата се провежда в градовете Сидни, Париж, Токио, Лондон, Хонконг и Лос Анжелис. А през 2007 продуцират и издават книгата "Sign of the times" – фотографско издание, изцяло посветено на стила и живота на част от главните герои - Джордж Гъроу, Пол Уилсън и Майкъл Нолан. Книгата също така улавя пътуването на високата 7 фута скулптура на Ksubi, представляваща гигантска ръка, правеща символа за мир, но двата пръста са отрязани и кървящи. Скулптурата пътува от Лос Анджелис до фестивала „Горящият човек“ в Невада и след това прекосява страната чак до Ню Йорк.

През 2006 Ksubi отварят първия си online магазин.


Дри Хемингуей и Роузи Хънтингтън-Уайтли в Ksubi


Хейдън Кристенсен и Лив Шрайбер


Миранда Кер в Ksubi деним шорти и мини пола

След такава мащабна известност е ясно, че и много знаменитости се обличат в Ksubi. Сред най-верните почитатели на марката са Наоми Уотс, гаджето й Лив Шрайбър, Миранда Кер, Роузи Хънтингтън Уайтли, Шерил Кол и Хейдън Кристенсен.



Марката вече има навършени 10 години на пазара и за да отпразнува юбилея, й се пада честта да закрие Rosemount Australian Fashion Week, след което Нолан казва: „Мисля, че вече сме готови да скочим във втората част от нашите златни години.“ Колекцията пролет/лято 2013/2014 не изневерява на досегашната креативност и уникалност на Ksubi. "The Acult" представлява едно магическо отражение на геометричното начало на Вселената.

Виж цялата колекция тук>>



За лято 2013, Ksubi създадоха и една много добре проектирата колекция очила. , която показва сръчността в проектирането на дизайнерите.

Линията взаимства много от миналото. С ретро силуети, очилата подчертават класически лукс и стил със съвременни техники.

Eyewear Summer Ksubi в момента е достъпна в online магазина им.





За зимата 'The acult' представят едно продължение от лятната колекция със същите цветове и форми, но различни, интересни материи, като кадифе, кожа и коприна. Всички се надяваме да не се модернизират дотам, че да заменят плъховете с порове, условно казано. Защото денимът си е деним, и независимо от желанието на всички ни той да е все по-интересен сезон след сезон, той си има своите закони.

Независимо дали многобройните им концептуални, изключителни постижения, естетическата, сравнително достъпна мода или магията на денима са това, което направиха бранда това, което е, факт е, че момчетата от Ksubi вече впечатлиха едно поколение и са на път да впечатляват още. По всичко личи.
 

More All fashion